Vágólapra másolva!

Huszonnégy csapatos lesz a 2020-as férfi kézilabda Eb

Dublinban megkezdődött az Európai Kézilabda Szövetség kongresszusa, amelyen Vetési Iván elnök képviseli a Magyar Kézilabda Szövetséget. A kongresszus számos kérdésben hozott döntést a sportág jövőjét illetően. 

A kongresszus döntött arról, hogy már a 2020-as, Svédország, Ausztria és Norvégia által rendezett férfi Európa-bajnokságon 24 csapatosra bővítik a résztvevők létszámát. A küzdelmek hat négy csapatos csoportban zajlanak majd, a csoportok első két-két helyezettje jut a kétszer hat csapatos középdöntőbe.

Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) tagországai több pozícióra is választottak tisztségviselőket, ennek jegyében Kelecsényi Ernőt, a női Forum Club Handball elnökét beválasztották az EHF női kézilabda testületébe (Women’s Handball Board). Az EHF egyúttal együttműködési megállapodást írt alá a Forum Handball szervezetével a női kézilabda klubok érdekeinek EHF-ben való intézményesített képviseleti rendszeréről.

Döntés született az utánpótlás Európa-bajnokságok megújulásáról is. 2016-tól így az U18-as férfi Európa-bajnokságon továbbra is 16 csapat vehet részt, ám kétszer 8 vagy kétszer 12 további csapat a 2. divízióban harcol a soron következő (2018-as, U20-as) korosztályos Európa-bajnokságra való kijutásért, és a legjobb négy együttes kvalifikálja magát a 2. divízióból az Európa-bajnokságra, míg a 2016-os Eb utolsó négy helyezettje 2018-ban immár a 2. divízióban játszik. A női utánpótlásban a rendszer a 2017-es U17-es Európa-bajnokságon debütál, az Eb utolsó négy helyezettje 2019-ben már a 2. divízióban szerepel az U19-es korosztályban, míg a 2017-es U17-es 2. divíziós verseny legjobb négy csapata 2019-ben pályára léphet a legjobbak között, az U19-es Európa-bajnokságon.

Dublinban pénteken kisorsolták a 2015-ös női U17-es és U19-es Európa-bajnokságok selejtezőcsoportjait. Az U17-es korosztályban az 1. kalapból sorsolt magyar női válogatott a 4. csoportban a német, a görög és az ukrán válogatottal került egy négyesbe, amelyből az első két helyezett vehet részt az augusztusban sorra kerülő macedóniai kontinenstornán. A selejtezőkre 2015. március 20-22. között kerül sor, a sorsolás értelmében Magyarországon. Az U19-esek között a 2. kalapból sorsolt magyar női válogatott a török és a finn válogatottal került a 8. csoportba, amelyből az első helyezett vehet részt a július végén kezdődő spanyolországi kontinenstornán. A selejtezőkre 2015. április 17-19. között kerül sor, a torna rendezési joga Finnországot illeti.

Női U17-es Európa-bajnokság (Macedónia, 2015. augusztus 13-23.)
Selejtezőcsoportok:
1. csoport: Dánia, Franciaország, Szerbia, Svájc
2. csoport: Oroszország, Csehország, Izland, Feröer-szigetek
3. csoport: Norvégia, Hollandia, Litvánia, Grúzia
4. csoport: Magyarország, Németország, Görögország, Ukrajna
5. csoport: Montenegró, Spanyolország, Szlovénia, Moldova
6. csoport: Svédország, Szlovákia, Ausztria, Koszovó
7. csoport: Portugália, Lengyelország, Olaszország
8. csoport: Horvátország, Fehéroroszország, Lettország
9. csoport: Románia, Törökország, Finnország

Az 1-6. csoportok első 2-2 helyezettje, a 7-9. csoportok győztese jut ki az Európa-bajnokságra Biztos résztvevő: Macedónia (házigazda).

Női U19-es Európa-bajnokság (Spanyolország, 2015. július 23.-augusztus 2.)
Selejtezőcsoportok:
1. csoport: Montenegró, Hollandia, Izland, Macedónia
2. csoport: Norvégia, Csehország, Litvánia, Feröer-szigetek
3. csoport: Románia, Szlovákia, Szerbia, Koszovó
4. csoport: Dánia, Lengyelország, Fehéroroszország, Ukrajna
5. csoport: Portugália, Franciaország, Görögország, Izrael
6. csoport: Horvátország, Szlovénia, Bulgária
7. csoport: Németország, Ausztria, Svájc
8. csoport: Magyarország, Törökország, Finnország

Az 1-5. csoportok első 2-2 helyezettje, a 6-8. csoportok győztese jut ki az Európa-bajnokságra

Biztos résztvevők: Spanyolország (rendező), Svédország (U17-es Eb-1.), Oroszország (U17-es Eb-2.)