Irritál, hogy a lányok nem egymással beszélnek, hanem a mobiljukba

Görbicz Anita Szigetszentmiklós, 2014. október 12.
Orbán Adrienn, Szucsánszki Zita és Görbicz Anita (b-j), a Provident Kupán százszázalékos teljesítménnyel győztes magyar női kézilabda-válogatott tagjai az eredményhirdetés után Szigetszentmiklóson 2014. o
Szigetszentmiklós, 2014. október 12. Orbán Adrienn, Szucsánszki Zita és Görbicz Anita (b-j), a Provident Kupán százszázalékos teljesítménnyel győztes magyar női kézilabda-válogatott tagjai az eredményhirdetés után Szigetszentmiklóson 2014. október 12-én. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Németh András a Sport TV Mai helyzet című műsorában beszélt a csapat Eb-re való felkészüléséről. Itt elmondta többek között, hogy kielemezték a Provident-kupán a szlovákok ellen mutatott teljesítményt, és hihetetlen eredményt kaptak. A szakember továbbá legszívesebben betiltaná a telefonálást a játékosoknak.

Németh Andrást februárban nevezték ki harmadik alkalommal a női válogatott élére. Elképzelése szerint a játékot a gyorsaságra építi, mivel méretekben (magasság, tömeg) a magyar kézilabdázók nem veszik fel a versenyt az élvonalba tartozó válogatottakkal, de gyorsabbak lehetnek náluk. Ehhez igazodva állította össze először keretét, amely azóta alig változik, és reményei szerint már nem is fog sokat decemberig.

A kapitány úgy érzi, hatvan év felett a világ bizonyos változásait nehéz követni, és pont ezért vett olyan munkatársakat maga mellé, mint például Pálinger Katalin, akik segítenek neki ebben. Egy példát is megemlített: "Sokszor irritál, hogy nem egymással beszélnek a sportolók egy csapatban, hanem a telefonjukba, és azt hogyan használják, mikor használják. Én legszívesebben néha, mikor egy csapat együtt van, begyűjteném a telefonokat – mondta Németh András, aki meghallgatja az ellenérveket is, így kompromisszum születik. - Igazából megszokták, hogy így kommunikálnak, úgyhogy valami köztest kell kitalálnunk. Amikor az egész csapat együtt van, akkor bevezettük, hogy nem telefonálnak, hanem csapatként működnek, de nyilvánvalóan minden más szituációban használhatják a telefonjukat."

Parádés teljesítménnyel nyerték Görbiczék a Provident-kupát Forrás: MTI/Kovács Anikó

A kapitány bátran nyúl a fiatalokhoz. "Én azt hiszem, ebben nincs nagy rizikó, ez egy természetes út, és igazából inkább azt mondom, aki nem vállalja fel, az hibázik. Például van egy játékos, aki a válogatott első embere, ha mindig ugyanaz a második mögötte, akinél tudja, hogy sokkal jobb, az nem fogja motiválni. Ha viszont odarakunk egy fiatalt, aki láthatóan azért jött ide, hogy felmásszon a hátán, és egy év múlva beledöngölje a talajba, az számára is nagyobb motivációt ad" – árulta el a kapitány a Mai helyzetben, aki éppen ezért nem is érti azt, aki nem fiatalít.

A mai magyar válogatott játékosai kimagaslanak az NBI-ből, értik a játék lényegét, és idomulnak a kapitány által elvárt gyors kézilabdához, amely kockázatos ugyan, de a szintén Eb-résztvevő Szlovákia ellen például kiválóan működött a Provident-kupán. "Egy olyan adat jött be, amilyen idáig megközelítőleg még nem volt. 73 támadásunk volt, ami nagyon sok, és összesen 2 technikai hibát vétettek ebben a rizikós játékban. Ez tulajdonképpen szerintem világcsúcs, ilyen nincs" - emlékezett vissza, és felidézte, amikor Köstner Vilmos megmutatta neki az elemzést, nem akart hinni neki, ezért újra megnézték.

Az előzetes elvárások is szóba kerültek. Az elmúlt világversenyeken (nem csak kézilabdában) nem nagyon nyertek rendezők. A kapitány a vízilabdásokkal is kapcsolatban van, hogy megtudja, milyen tapasztalatokat szereztek a nyáron. ”Nagyon fontos, hogy megértsék, ez egy állomás. Nyilvánvalóan nagyon kellene, hogy kiszolgáljuk a hazai közönséget, hogy az Eb mindhárom magyar helyszínén szerepeljen a magyar válogatott. Ez egy fontos szempont, de a játékosoknak tudni kell, hogy az út vége Rió, oda kell eljutni” – mondta erről, de hozzátette, jó volna olyan eredményt elérni, hogy biztosítva legyen a kvalifikációs torna.