Debrecenbe el kell jutni, Budapest már bravúr lenne

Szamoránsky Piroska, kézilabda
SERBIA, BELGRADE : Hungary's Piroska Szamoransky (R) scores a goal as Serbia's Ivana Milosevic (L) looks on during the 2012 EHF European women's Handball Championship small final match between Hungary and Serbia on December 16 , 2012, at the KOMBANK Arena in Belgrade. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Görbicz Anita kiesésével sokkal nehezebb lett a magyar női kézilabda-válogatott helyzete a december 7-én rajtoló magyar-horvát közös rendezésű Európa-bajnokságon. Az elvárás a hat közé jutás, Németh András szövetségi kapitánynak ehhez igazodva kell megtalálnia az ideális csapatot. Rajt vasárnap este Oroszország ellen.

A 11. női kézilabda-Európa-bajnokság menetrendje

Szeretnénk elkerülni a halálcsoport kifejezést a magyar női kézilabda-válogatott Európa-bajnoki szereplése előtt, de azt nem túlzás kijelenteni, hogy Németh András együttese nagyon erős ágra került.

A június sorsolás előtt ugyan Vetési Iván elnök azt mondta, jó lene elkerülni a franciákat és a montenegróiakat, és ez sikerült is, de a középdöntőben Dánia és Norvégia hasonlóan nehéz ellenfél lesz.

Akadnak hiányposztok

A magyar csapat erejét és talán célkitűzését is alapvetően befolyásolta Görbicz Anita bejelentése arról, hogy gyereket vár, a világklasszis irányítót ugyanis lehetetlen pótolni. Főleg úgy, hogy a reálisan szóba jöhető Kovacsics Anikó a tervek szerint csak balszélsőt játszik majd (a Görbicz-érában emiatt nem is szóltunk volna egy szót sem), noha azon a poszton simán bevethető lett volna a BL-ben edződő Korsós Dorina, aki viszont a keret közelében sincs.

Szamoránsky Piroskára nagy teher hárulhat Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Beállós poszton egy évtizede nincsen igazi megoldás, legutóbbi a hazai rendezésű Európa-bajnokságon, Kulcsár Anitára lehetett utoljára a klasszis kifejezést használni, ám az ő halála óta képtelenség olyan kvalitású játékost találni. Így maradt Szamoránsky Piroska, akinek nem tudni, mennyit bír a lába, illetve a védekezőspecialista Mészáros Rea és a támadásban használható Mayer Szabina.

Nincs jobbátlövő sem, Tomori Zsuzsa szerepeltetése kényszermegoldás - így ráadásul ballövőben sincs megfelelő ember -, Planéta Szimonetta egyelőre még az ETO-ban is súlytalan.

Cél a Sportaréna

A magyar szövetség a hat közé jutást tűzte ki célul, ezt várja Németh András is. "A csapat tisztában van a feladatával, és bízom benne, hogy képes lesz az eltervezetteket végrehajtani" - mondta a kapitány. Igaz, megemlítette, hogy mindhárom Eb-meccset rendező magyar városban szeretne a kispadra ülni. Ez azt jelentené, hogy a győri csoportkör és a debreceni középdöntő után az elődöntőben, a Papp László Sportarénában is pályára lépne a csapat.

Németh András Forrás: MTI/Kovács Anikó

De addig el is kell jutni. A csoportban sorrendben Oroszország (december 7., vasárnap), Lengyelország (december 9., kedd) és Spanyolország (december 11., csütörtök) lesz az ellenfél.

Vb és olimpia

A jövő évi, dániai, olimpiai kvalifikációs világbajnokságra csak az aranyérmes jut ki, illetve ha Dánia nyeri az Eb-t, akkor az ezüstérmes lesz automatikus vb-résztvevő. A kontinensviadal további 14 csapata jövő júniusban selejtező párharcokat vív, és ezek győztesei szerepelhetnek a vb-n. A párharcok sorsolását december 21-én Budapesten, az Eb zárónapján tartják.

Oroszország: ismét Trefilovval

Az orosz válogatott eddig minden Európa-bajnokságra kvalifikálta magát, de hiába volt 2001-ben, 2005-ben, 2007-ben és 2009-ben világbajnok, a kontinensviadalon eddig egy ezüstre (2006) és két bronzra (2000, 2008) futotta csak az erejéből. A csalódást jelentő olimpiai nyolcadik hely után Jevgenyij Trefilov lemondott, utódjával, Vitalij Krokinnal azonban még a vb-kvalifikáció sem sikerült.

Így aztán ismét Trefilovon a sor, hogy kirángassa a gödörből az együttest. Az oroszok legendás, meccs közben agresszívan ordibáló, játékost ráncigáló edzője elég hektikus felkészülésen van túl, hiszen októberben Romániával, a múlt héten Hollandiával játszott páros meccset a csapata, és elsöprő fölényről nem beszélhettünk.

Jevgenyij Trefilov Forrás: AFP/Javier Soriano

A románok elleni 28-20-as vereség után másnap egy 33-31-es győzelemmel sikerült visszavágni, a hollandok ellen azonban nem sikerült a győzelem november végén: a 29-29-es döntetlent egy 27-25-ös vereség követte.

Vasárnapra csúcsformában?

A holland kézilabda rengeteget fejlődött, azt is mondhatnám, dán stílusban játszik a válogatott. Szerettem volna olyan csapat ellen pályára küldeni a csapatomat, amely komoly erőt képvisel. Ezen a két mérkőzésen megnéztük mindenkit, próbálgattuk a különféle játékelemeket és kombinációkat. Mindent elkövetünk, hogy vasárnapra csúcsformában legyünk - idézte az orosz szövetség honlapja Trefilovot.

A keret ötvözi a rutint és a fiatalságot. A két kapus előbbit képviseli, Marija Szidorova (Zvenyigorod) és Anna Szedojkina (Volgograd) 35, illetve 30 évesen óriási tapasztalattal bír. A mezőnyjátékosok közül a 23 éves rosztovi irányító, Jekatyerina Iljina 14 gólt dobott a két legutóbbi meccsen, mellette két villámgyors szélső, Polina Kuznyecova (Asztrahanyocska) és Olga Csernoivanyenko (Vardar) vágott még 8-8 gólt.

Olga Csernoivanyenko Forrás: AFP/Javier Soriano

De ott van a keretben a hazai pálya előnyét élvező ETO-játékos, Anna Szeny, a Nagybányával a BL-ben szereplő Jekateyrina Davigyenko és Kszenja Makejeva, illetve a Toljatti 28 éves jobbátlövője, Irina Bliznova, aki a jelenlegi keret legeredményesebbje.

Lengyelország: indul a Rasmussen-banda

Ha Kim Rasmussen ismeri a filmvásznon csetlő-botló Olsen-banda történeteit, akkor lehet, hogy kissé zokon veszi, amiért a lengyel sajtó Rasmussen-bandaként aposztrofálja a lengyel válogatottat.

A dán szakember ugyanis valódi csapatot faragott a mélyponton lévő válogatottból, amely eddig mindössze háromszor kvalifikálta magát Eb-re, legutóbb 2006-ban a nyolcadik helyen zárt. De világversenyen is hét éve szerepelt utoljára, akkor vb-11. volt. Rasmussen 2010 júniusában érkezett a válogatotthoz, előtte kisebb csapatoknál dolgozott csupán, irányította a svéd Stavsten férfi-, illetve a dán Roskilde női csapatát.

A tavalyi vb meglepetéscsapata a lengyel volt Forrás: AFP/Pedja Milosavljevic

Vele azonban mentálisan is sokat fejlődött a csapat, a 2013-as vb-selejtezőn Svédországot sikerült kiverni, és ha már eljutott a szerbiai vébére az együttes, ott Románia és Franciaország legyőzésével egészen az elődöntőig menetelt, és végül a negyedik helyen végzett. Ezek után az idei Eb-re az utolsó meccsen sikerült kvalifikálni, ráadásul idegenben, Csehországban.

Hiszek abban, hogy a csapatban rejlő potenciál és az Európa-bajnokság újabb nagy tapasztalattal vértez fel bennünket, és lesz esélyünk a jó eredményre. Az biztos, hogy ha valaki az ujját nyújtja felénk, mi megragadjuk a karját, és sohasem engedjük el - nyilatkozta a válogatottól elvárt mentalitásról a szakember.

Kicserélődött a vb-4. keret

A csapat alaposan átalakult a tavalyi vébéhez képest, a négy szélső közül például csak Kinga Grzyb maradt hímondónak, rajta kívül Agnieszka Kocela (Selgros Lublin), Karolina Zalewski (Issy Paris) és Katarzyna Janiszewska (Vistal Gdynia) most debütál világversenyen. Két átlövő, Karolina Semeniuk-Olchawa és Malgorzata Stasiak sérült, de nincsen a keretben Karolina Szwed-Örneborg sem, aki már egy éve nem játszott, jelenleg egy gdanski bútorboltot működtet.

Karolina Kudlacz és Kinga Grzyb öröme érthető volt tavaly Forrás: AFP/Pedja Milosavljevic

A korábbi lipcsei átlövő azután hagyott ott csapot-papot, hogy az edzőt (egyben a férjét), Thomas Örneborgot kirúgták a németek. Egy év kihagyás után azonban a közelmúltban azt nyilatkozta, hogy ha minden jól megy, decemberben már új klubja lesz, és jövőre minden vágya visszatérni a válogatottba.

Kérdéses a térdsérüléssel bajlódó Buducnost-klasszis, Kinga Byzdra szereplése is, a gólzsák Karolina Kudlacz, illetve a Larvikban légióskodó Alina Wojtas teljesítménye viszont meghatározó lehet az Eb-n. A felkészülés nem volt a legjobb, az együttes a múlt hét végi négyes tornán csak Tunéziát tudta legyőzni (30-11), és kikapott a világbajnok Brazíliától (22-33), illetve a leendő csoportellenfél Spanyolországtól (17-23).

Spanyolország: rajtra kész Harcosok

Két rosszul sikerült Európa-bajnokság után ezúttal a legjobb ötbe szeretne kerülni a spanyol válogatott, amely 2010-ben és 2012-ben is csak a 11. lett, de a 2011-es vb-bronz és két évvel ezelőtti olimpiai harmadik hely azt jelzi, van potenciál a válogatottban.

Jorge Duenas Forrás: AFP/Odd Andersen

Jorge Duenas minden idők legtapasztaltabb spanyol szövetségi kapitánya, eddig összesen 161 mérkőzésen irányította a válogatottat. Vezetésével alakult ki az a harcmodor, amely alapján a csapat megkapta a Harcosok (Guerreras) becenevet.

"Az Eb legnagyobb kihívása az lesz a számomra, hogy úgy tudjak fiatalítani, hogy versenyképesek maradjunk. Sohasem szabad szem elől tévesztenünk a nagy célt, a 2016-os olimpiát" - jelentette ki Duenas, aki Begona Fernandezre és Veronica Cuadradóra már nem számíthat.

A cél az első öt

A keretben ugyanakkor maradtak rutinos játékosok, így a 35 éves kapus, Silvia Navarro, a balszélső Eli Pinedo, az irányító-átlövő Marta Mangué vagy a jelenleg Győrben játszó irányító, Macarena Aguilar.

A 18 fős keretből tízen külföldön játszanak (Aguilar mellett a ferencvárosi Nerea Pena is a magyar NB I-ben szerepel), de Pinedo szerint a keret olyan régóta együtt játszik, hogy ez nem okozhat gondot. "Fő célunk, hogy eljussunk az olimpiára, oda pedig az Eb-n és a világbajnokságon át vezet az út. Szeretnénk az első ötben végezni" - tette hozzá.

A csapat októberben, Tunéziában szerepelt egy négyes tornán, Svájc 33-23-as legyőzése mellett 24-23-ra kikapott Hollandiától, míg a házigazda elleni harmadik mérkőzés egy súlyos sérülés és a pálya rossz állapota miatt félbeszakadt. A múlt héten már jobban ment, ugyan Brazíliától 24-20-ra kikapott a csapat, de Lengyelországot 23-17-re, Tunézia pedig 32-21-re elintézte.

Rióra terveznek a románok

Ha továbbjut a válogatott, akkor a debreceni folytatásban Norvégia, Dánia és Románia következhet (a B csoportból a papírforma szerint Ukrajna eshet ki). A románokat az utóbbi időben mindig megvertük, de Gheorghe Tadici kapitány abban bízik, hogy szisztematikus munkával és a fiatalok mély vízbe dobásával lépésről lépésre ismét a legjobbak közé emelkedhet csapata.

Aurelia Bradeanu már a 2005-ös vb-2. román csapatnak is erőssége volt Forrás: AFP/Pedja Milosavljevic

"Szeretnénk ott lenni a riói olimpián, így most a nyolc közé jutás a célunk, a jövő évi vébén pedig már a hatban szeretnénk lenni" - nyilatkozta Tadici. Egyelőre azonban még a rutinos játékosokra épít, ugyan ott lesz a keretben az új román generáció képviseletében Denisa Dedu és Gabriela Perianu, de szerepel Aurelia Bradeanu, Paula Ungureanu és Valentina Elisei is, akik már 2005-ben vb-másodikak voltak. A románok keretének 26,7 év az átlagéletkora, övék lesz az Eb egyik legrutinosabb csapata.

Jó formában a skandinávok

Dánia jó formában van, hiszen egy hete megnyerte a Möbelringen-kupát, nem is akárkik előtt: Norvégiát 24-21-re, Szerbiát 32-20-ra, Franciaországot 26-23-ra verte Jan Pytlick együttese. A franciák ellen Marianne Bonde Pedersen súlyos térdsérülést szenvedett, így kénytelen kihagyni az Eb-t.

Lesz-e okuk az örömre a norvégoknak? Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

A norvégok a dánok elleni vereség mellett megverték a szerbeket 30-18-ra, a franciákat 21-20-ra. A keretből nagyon hiányzik a világ legjobb kapusa, a gyereket váró Katrine Lunde, de egy hete lábtörést szenvedett Linn Jörum Sulland is, helyére Ida Björndalen Karlsson került a keretbe. No és persze visszatért Heidi Löke, vele klasszisokkal erősebb lett az olimpiai bajnok.