Pedig a kezünkben volt a győzelem

Tomori Zsuzsanna, Anna Szeny, kézilabda
Győr, 2014. december 7. Tomori Zsuzsanna (b) és az orosz Anna Szeny a magyar-horvát közös rendezésű kézilabda Európa-bajnokság A csoportjában játszott Magyarország - Oroszország mérkőzésen a győri Audi Arénában 2014. december 7-én. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
Nem sikerült győznie a női kézilabda-válogatottnak első Európa-bajnoki meccsén, a magyar csapat óriási izgalmak után 29-29-es döntetlent játszott Oroszországgal. Németh András csapata rettenetesen kezdte a mérkőzést, majd ledolgozta a hátrányát, és a második félidőben már egyenrangú ellenfele volt Oroszországnak, de a végén nem sikerült nyernie, hiába volt a kezében a meccs.

Eredmény, kézilabda-Eb, nők, A csoport, 1. forduló:
Magyarország - Oroszország 29-29 (14-15) - az élő közvetítés
Győr, 4000 néző
v.: Peter Brunovsky, Vladimír Canda (szlovák)
gól: Triscsuk 6/6, Kovacsics 5/2, Bódi 3, Tomori 3, Bulath 2, Planéta 2, Erdősi 2, Klivinyi 1, Szucsánszki 1, Mayer 1, Mészáros 1, Kovacsicz 1, Szamoránsky 1, illetve Dmitrijeva 7, Szen 5, Kuznyecova 4, Bobrovniykova 3, Uszkova 2, Davigyenko 2/2, Punko 2/1, Makejeva 1, Blizsnova 1, Csernojvanyenko 1, Petrova 1
hetesek: 8/8, illetve 4/3
kiállítások: 10, illetve 6 perc

Az Eb menetrendje

Gyenge félház fogadta az Európa-bajnokság első két mérkőzését, mindössze pár százan látták, ahogy a norvégok legázolják Romániát, és a magyar csoportban a spanyolok könnyedén győzik le Lengyelországot. A Győri Balett előadására elkezdtek mozgolódni a szurkolók, Vetési Iván szövetségi elnök és Borkai Zsolt polgármester köszöntőjét már egész sokan hallgatták, de teljes telt ház nem jött össze a himnuszokra sem a vadonatúj győri Audi Arénában.

Bár bizonyos szempontból minden torna első meccse vakrepülés, az sejthető volt, hogy a magyar válogatottnak csak a győzelem elfogadható az Oroszország elleni nyitómeccsen. Talán az ezzel járó nyomást nem viselte jól a csapat, de a kezdés a pesszimistákat igazolta: támadásban lassan és elképzelés nélkül játszott a magyar csapat az első percekben, az elszórt labdákból könnyű gólokat lőttek az oroszok, és Németh Andrásnak már a 8. percben (1-5-ös állásnál) ki kellet kérnie az idejét.

Tomori hajrábeli kiállítása döntőnek bizonyult Forrás: MTI/Kovács Anikó

Bár a két lerohanásgólt szerző Kovacsics Anikóhoz felzárkózott Tomori Zsuzsa is, a támadásban elkövetett hibákat gólokkal büntették az oroszok, és egyre kétségbeejtőbb volt a helyzet. A kapitány átvariálta a csapatát, Kovacsics bement középre irányítani a nem sokat mutató Szucsánszki Zita helyére, Klivinyi Kingát pedig Bulath Anita váltotta, így költözött némi élet a magyar támadásokba, de az oroszok simán tartották 3-4 gólos előnyüket.

A félidő utolsó tíz percére sikerült annyira játékba lendülni, hogy már nem csak az eredmény után futottak a mieink. A védekezés is összeállt, és Kiss Éva is védéssel mutatkozott be a kapuban, így lassan elkezdett fogyni az oroszok előnye, és a szünet előtt kétszer is támadhatott az egyenlítésért Magyarország. Ez végül csak a második félidő elején jött össze Triscsuk Krisztina hetesével, de az első negyedórát látva a meccsnull is igazi bravúrnak számított.

Bognár-Bódi három gólig jutott Forrás: Hatosfal

Az egyenlítés nemcsak a közönséget, a csapatot is tűzbe hozta, Magyarország átvette a vezetést, és a levegőben lógott, hogy esetleg meglépnie is sikerül. Ez azonban nem jött össze, helyette óriási küzdelem alakult ki, érezni lehetett, hogy már egyik társaságban sincs annyi, hogy leszakítsa ellenfelét.

Az utolsó negyedórára fordulva jobbára az oroszok vezettek, de a magyar válogatott rendre egyenlíteni tudott, még azután is, amikor emberhátrányban kétgólosra növelte előnyét Oroszország. Vezetni azonban a második félidő eleje óta nem sikerült, hiába lőtte megbízhatóan a heteseket Triscsuk, és játszott remekül a több poszton is bevetett Kovacsics. Egészen az 54. percig kellett várni rá, hogy újra nálunk legyen az előny, hat perccel a vége előtt Mayer Szabina góljával 28-27-re vezetett Magyarország.

Németh András szövetségi kapitány Forrás: MTI/Kovács Anikó

Az utolsó percek óriási hangulatban teltek, kettővel vezetett a magyar válogatott, amikor Tomorit kiküldték két percre, de Bíró Blanka ziccert védett és a csapat kezében volt a győzelem. Elég volt azonban két eladott labda, és az oroszok nyolc másodperccel a vége előtt kiegyenlítettek. Németh András kikérte az utolsó idejét, de a hátralevő időben semmire sem futotta, maradt a 29-29-es döntetlen.

Nagyon nehezen boldogultak a magyarok az orosz fallal Forrás: Hatosfal

További eredmények, A csoport:
Spanyolország - Lengyelország 29-22 (16-13)

B csoport:
Norvégia - Románia 27-19
Dánia - Ukrajna 32-23