Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott remek meccsen egy góllal kikapott Spanyolországtól az Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában. Németh András csapata két ponttal kezdi meg a debreceni középdöntőt, az elvárásokat még bőven teljesítheti, az elődöntőhöz azonban már óriási bravúrra lenne szüksége. 

A 11. női kézilabda Európa-bajnokság menetrendje

Női kézilabda Európa-bajnokság, A csoport:
Magyarország-Spanyolország 26-27 (13-13) - élő közvetítés
Győr, Audi Aréna, 5000 néző
v.: C. Bonaventura, J. Bonaventura (franciák)
gól: Tomori 6, Triscsuk 6/6, Szucsánszki 3, Planéta 3, Kovacsicz 3, Kovacsics 2, Bulath 1, Bódi 1, Erdősi 1, illetve Martin 10/4, Mangue 4, Chavez 3, Pena 3, Egozkue 3, Lopez 1, Pinedo 1, Elorza 1, Cabral 1
kiállítások: 4, illetve 10 perc
hetesek: 6/6, illetve 5/4

Talán az Eb alatt a spanyolok elleni mérkőzésre gyűltek össze a legtöbben, alig lehetett üres székeket látni a győri Audi Arénában. Az utolsó csoportmeccsre már biztos középdöntősként érkezett a magyar csapat, a tét már a minél kedvezőbb középdöntős pozíció kiharcolása volt, aminek a lengyelek Oroszország elleni sikere alaposan meg is ágyazott.

A bemelegítés alatt a sajtószektorban arról folyt a vita, jó előjel-e a magyar válogatott zöld meze, a vita végére az tett pontot, hogy egy gyors keresés után kiderült, a tavalyi világbajnokság nyolcaddöntőjében is zöldben győztük le a spanyolokat.

Ez most jól indult

A spanyolok elleni győri siker azt jelentette volna, hogy Magyarország a maximális négy ponttal kezdi a középdöntőt, de a tét ezúttal nem nyomta agyon úgy Németh András csapatát, mint az oroszok elleni nyitómeccs elején. Tomori Zsuzsa gyorsan kiharcolt egy kiállítást, Szucsánszki Zita két góllal mutatta, hogy kezd belelendülni, a kapuban pedig Kiss Éva kezdett remekül.

Németh András és csapata Fotó: Bielik István - Origo

A magyar csapat védekezésén viszont lehetett érezni, hogy magasan a legerősebb ellenféllel találkozott, a spanyolok az első negyedóra végén néhány elrontott magyar támadás után át is vették a vezetést, és Németh András kénytelen volt időt kérni.

Bár emberlőnyben Kovacsicz Mónika góljaival gyorsan összejött az egyenlítés, támadásban megtorpant a magyar csapat, egyenlő létszám mellett nagyon hiányoztak az átlövésgólok, ráadásul a spanyolok is elkapták a fonalat, különösen Carmen Martin volt ellenállhatatlan. Németh András próbálta forgatni a csapatát, a cseréknek köszönhetően fel is javult a védekezés, de így is állandósult a spanyolok szűk vezetése.

Beindul a magyar henger

A felpörgött magyar fal mögött Kiss Éva gyors egymásutánban egy ziccert és egy hetest is kiszedett, Kovacsics Anikó pedig emberhátrányban verte meg gyönyörűen az emberét, így két perccel a szünet előtt visszavette a vezetést a magyar csapat. A szünetre már újra döntetlennel mentek a csapatok, és a második félidő sem úgy indult, hogy bármelyik csapat képes lenne leszakítani a másikat.

Emberhátrányos gól Kovacsicztól Fotó: Bielik István - Origo

A magyar csapat aztán mégis képes volt sebességet váltani, és elsősorban remek támadójátékának köszönhetően átvette a meccs irányítását. Tomori és az ezúttal bátran vállalkozó Planéta Szimonetta góljaival kezdett meglépni Magyarország, a spanyolok gyorsan időt kértek, és el is érték a céljukat, mert megtört a magyar csapat lendülete, és bő tíz perccel a lefújás előtt újra Spanyolországnál volt az előny.

Carmen Martinnal nem tudott mit kezdeni a magyar fal, de szerencsére Tomori góljai mellett Triscsuk Krisztina továbbra is hibátlanul lőtte a heteseket, így a hajrához közeledve újra a magyaroknál volt az előny. Óriási végjáték körvonalazódott a csoport rangadóján.

Meccsnullról indult az utolsó öt perc

Fáradni látszott a magyar csapat, a spanyolok kinyitották a falukat, és ezzel megpecsételték a sorsunkat. Nem járt elég gyorsan a labda, csak hetesekből jöttek a gólok, mert nem igazán sikerült átjátszani a spanyolok zavarós védekezését. A hajrában Herr Orsolya két nagyon fontos védésével tartotta a döntetlent, de másfél perccel a lefújás előtt már ő sem tudott segíteni, ráadásul a következő magyar támadás is elakadt egy technikai hibán.

Egy perc sem volt hátra, amikor a spanyolok egygólos vezetésük birtokában támadhattak, és bár gólt nem tudtak szerezni, taktikusan végigjátszották a meccset, már ellentámadásra sem maradt ideje a magyar csapatnak. A mérkőzés legjobbjának a hazai csapatból Tomori Zsuzsát, a spanyoloktól Carmen Martin választották.

Kovacsics Anikó akcióban Fotó: Bielik István - Origo

A magyar válogatottnak voltak remek periódusai, és egyáltalán nem okozott csalódást a játékával. Ha kicsit jobban bírta volna a végjátékot, legyőzhette volna az esélyesebb spanyolokat. A középdöntőt két ponttal kezdi Magyarország, az elődöntőhöz már óriási bravúr kellene.

Nem lesz könnyű a folytatás sem

A magyar válogatott a debreceni középdöntőt sorrendben Románia, Dánia és Norvégia ellen folytatja. Az elődöntőhöz előbbi kettőt mindenképpen le kellene győzni, a legbiztosabb módon azonban úgy juthatna négy közé a válogatott, hogy mindhárom mérkőzést megnyeri.

A papírforma szerint Románia a legkönnyebb ellenfél, bár a tavalyi vébén 10-8-as félidőbeli vezetés után 21-17-re kikaptunk a szerbiai vébén, idén kétszer is nyertünk: augusztus 10-én, a kecskeméti négyes tornán 33-23-ra, október 8-án Debrecenben pedig 28-22-re. Igaz, akkor még Görbicz Anitával, aki két meccsen 18 gólt szerzett.

Dánia ellen se mindig megy a játék, legutóbb 2010-ben az aarhusi Világkupán csaptak össze a felek, akkor a hazaiak 28-24-re nyertek. Igaz, előtte a 2008-as macedón Eb-n 26-26-os döntetlen született.

Norvégia viszont igazi mumus, az utóbbi időben ötször is tíz gólnál nagyobb különbséggel vertek bennünket. A magyar válogatott legutóbb 2007. február 28-án nyert a skandinávok ellen (32-27), azóta kilenc összecsapáson csak norvég siker született. Ezek közül néhány igazán megalázó is akadt: 2008-ban 35-21-re és a macedóniai Eb-n 34-20-ra, 2009-ben 33-13-ra, 2010-ben 34-13-ra, két éve az Eb-elődöntőben pedig 30-19-re győzött a rivális.

A középdöntő csoport állása:
1. Norvégia 4 pont (54-40)
2. Spanyolország 4 (56-48)
3. Magyarország 2 (55-50)
4. Dánia 1 (50-56)
5. Románia 1 (48-56)
6. Lengyelország 0 (45-58)