Vágólapra másolva!
Bár Cristina Neagu a magyarok elleni győzelemről, csapattársa, Gabriela Perianu pedig már az Európa-bajnoki elődöntőről álmodik, Gheorghe Tadici, a román női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya attól tart, a magyar csapat minden segítséget megkap ahhoz, hogy eljusson a budapesti végjátékig. A két csapat este a középdöntő első fordulójában csap össze, a magyarok Eb-mérlege eddig szenzációs: öt győzelem mellett csak egyszer kapott ki Romániától kontinensviadalon.

Szombaton már a középdöntőkkel folytatódik a magyar-horvát közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokság, Debrecenben lengyel-dán (16.00), spanyol-norvég (18.15) és magyar-román (20.30) összecsapásokra kerül sor.

A magyar csapat idén kétszer is találkozott esti riválisával, és mindkétszer nyert: augusztus 10-én, a kecskeméti négyes tornán 33-23-ra, október 8-án Debrecenben pedig 28-22-re. Igaz, akkor még Görbicz Anitával, aki két meccsen 18 gólt szerzett, az ellenféltől viszont hiányzott a balátlövő Cristina Neagu, aki jelenleg harmadik az Eb góllövőlistáján.

Az elnök javítani szeretne

A románok már otthon érzik magukat Debrecenben, hiszen a csoportmérkőzéseiket is ott játszották, a játékosok és a vezetők nem véletlenül köszönték meg a drukkerek biztatását, akik már az első három mérkőzésen is jó ötszázan érkeztek a szomszédos országból, és a középdöntőre (főleg a szombati, azaz hét végi összecsapásra) még többet várnak.

A szövetség elnöke, Alexandru Dedu szerint a legfontosabb, hogy életben maradt a csapat. "Kőkemény csoportból, de a tervezettnél kevesebb ponttal jutottunk tovább. Azonban most lehet javítani. A magyarok elleni mérkőzés nehéz lesz, a lengyelekkel szembeni reváns is fűt bennünket a tavalyi vb-nyolcaddöntős vereség óta" - nyilatkozta Alexandru Dedu, a román szövetség elnöke a Prosport.ro portálon.

Perianu az elődöntőre gondol

Gheorghe Tadici, a románok kapitánya kicsi tovább ment, a Gazeta Sporturilorban szinte már előrevetített egy részrehajló bíráskodást. „Az európai szövetség és a szervezők érdeke az, hogy a magyar csapat eljusson a budapesti végjátékig. Ha ez nem jönne össze, az pénzügyi tekintetben óriási hátrányt jelentene” - nyilatkozta, hozzátéve, hogy nem fél a magyaroktól.

"Nincs bennünk félelem” - erősítette meg Neagu is. „Kemény mérkőzés lesz, amelyen mindent meg fogunk tenni a győzelemért.”

A fiatal Gabriela Perianu szerint nem szabad a dánok ellen elvesztegetett pontra gondolni. A válogatott túl van a két skandináv riválison, és van esélye arra, hogy eljusson az elődöntőbe. „Ezen az úton a magyarok elleni mérkőzés a legfontosabb. Tavaly legyőztük a szerbiai vébén, pedig akkor még Görbicz Anita is játszott. Meg vagyok győződve arról, hogy megismételjük ezt a sikert.”

Eb-n nagyon megy a románok ellen

A két válogatott eddig összesen 93 mérkőzést vívott egymással, 52 magyar győzelem és 9 döntetlen mellett 32 alkalommal a románok győztek. A román sportlap más statisztikával is készült, ebben még nagyobb a magyarok fölénye: a felek eddig tizenhét mérkőzést vívtak egymás ellen világ- és Európa-bajnokságon, öt román siker mellett tizenkétszer Magyarország ünnepelhetett.

Ha tovább szűkítjük, akkor az Európa-bajnokságokon még kiválóbb a mérlegünk: öt győzelem és egy vereség, utóbbi még a 2008-as macedóniai Eb-n szenvedtük el (21-27). 1994-ben 24-16-ra, 1998-ban 28-24-re, a 2000-es bukaresti elődöntőben 25-24-re nyertünk. Szinte napra pontosan tíz éve, ugyancsak egy debreceni középdöntőn 31-25-ös magyar győzelem született, érdekesség, hogy abból a román csapatból Valentina Elisei Ardean, Aurelia Bradeanu és Paula Ungureanu ismét pályára léphet ellenünk. A legutóbbi győzelmet két éve, Újvidéken arattuk (25-19).

A magyarok Eb-újoncot avathatnak Tóth Gabriella személyében, aki Klivinyi Kingát váltotta a keretben. A 18 éves mosonmagyaróvári játékos magyar NB I góllövőlistáján a második helyen áll, reménykedünk, hogy sokszor elsül a keze a torna során is.

A szombati program:
16.00: Lengyelország - Dánia (tv: Sport 1)
v.: Erdogan, Özdeniz (török)

18.15: Spanyolország - Norvégia (tv: Sport 1)
v.: Jurinovic, Mrvica (horvát)

20:30: Magyarország - Románia (tv: m1)
v.: Zotyin, Vologykov (orosz)