Vezetni sem tudtunk Dánia ellen

Debrecen, 2014. december 15.
A dán Line Anna Ryborg Jörgensen (b) és Szucsánszki Zita a magyar-horvát közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének I. csoportjában játszott Magyarország – Dánia találkozón a debreceni Főnix Csarnokban 2014
Debrecen, 2014. december 15. A dán Line Anna Ryborg Jörgensen (b) és Szucsánszki Zita a magyar-horvát közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének I. csoportjában játszott Magyarország – Dánia találkozón a debreceni Főnix Csarnokban 2014. december 15-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Végig vezetve, taktikus, okos játékkal könnyed győzelmet aratott a dán női kézilabda-válogatott Magyarország ellen, így Németh András együttese már biztosan nem juthat elődöntőbe a hazai rendezésű Európa-bajnokságon. Az 5-6. hely is csak akkor lehet meg, ha szerdán legyőzzük az olimpiai bajnok Norvégiát.

Eredmény, kézi-Eb, középdöntő, I-es csoport, 2 .forduló:
Dánia - Magyarország 23-20 (11-9) - az élő közvetítés
Debrecen, Főnix csarnok, 4800 néző
v: Ch. Bonaventura, J. Bonaventura (franciák)
gól: L. Jörgensen 6, Kristiansen 5/3, Kviesgaard 2, Thorsgaard 2, Fisker 2, Burgaard 2, Gravholt 1, Holmsgaard 1, Norgaard 1/1, Spellerberg 1, illetve Tomori 5, Tóth 5, Triscsuk 4/2, Kovacsics 2, Kovacsicz 2, Mayer 1, Bulath 1
hetesek: 2/2, illetve 6/4
kiállítások: 2, illetve 6 perc

Ha nem is csordultig, de tulajdonképpen megtelt a debreceni Főnix csarnok, csak néhány üres szék maradt, hiszen a spanyolok vereségével még tovább nőtt az egyébként sem kis tét. A hangulata a himnuszok előtt sem volt valami elsöprő, de a dánok tettek róla, hogy a magyar kapu mögött szurkoló B-közép is gyorsan elkámpicsorodjon.

Az igen alacsony szerkezetű csapattal kezdő magyar válogatott védekezése stabilnak tűnt az elején, támadásban azonban teljes tanácstalanság telepedett a csapatra. Németh Andrásnak már a 6. percben ki kellett kérnie az első idejét, mert Dánia már 3-0-ra vezetett. Az időkérés (és a védelem közepén a Bulath-Mészáros csere) jót tett, Tomori Zsuzsa góljaival kapaszkodni kezdett a csapat, Kiss Éva pedig a védéseivel tartotta féken a dánokat, így hamarosan újra meccsben voltak a belelendülő magyarok.

Heten támadnak a dánok

A dánok elővették azt az általában emberhátrányban alkalmazott taktikát, hogy a kapus helyére mezőnyjátékos jön be, de Dánia egyenlő létszám mellett próbálkozott a dologgal, és nem is eredménytelenül: a két beálló miatt sokszor váltotta el magát a magyar fal.

Tomori és Spellerberg csatáját legtöbbször a dán nyerte Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Egy jó magyar roham után azonban elég volt egy újabb rossz periódus, és újra hárommal ment Dánia. Németh András forgatta a csapatát, az első húsz percben szinte az összes benevezett mezőnyjátékos pályára lépett, de továbbra sem tudott senki felnőni Kiss Évához, aki hetesek és ziccerek védésével tartotta féken az így is magabiztosan vzető dánokat.

A magyar csapat nagy szívvel harcolt, a közönség is belelendült, a félidő hajrájára úgy tűnt, sikerül is közelebb zárkózni a dánokhoz, de kimaradtak a helyzetek, Erdősi például a vészkapusként bent ragadt irányítóba lőtte a ziccerét. Kiss Éva fáradhatatlanul rugdosta ki a dán lövéseket, így csak két gól volt a hátrány, de látszott, valaminek történnie kell támadásban a 9 gólt szerző magyar csapattal, ha győzni akar.

Biztató kezdés a 2. félidő elején

A második félidő nem indult rosszul, egy üres kapus góllal végre sikerült kihasználni a dánok emberelőnyös támadási taktikáját, és felállt fal ellen is betaláltunk, de az egyenlítésre ekkor még nem volt esély. A kétbeállós játék levédekezése még mindig gondot okozott, a dánok hetesekkel tartották a kétgólos előnyüket, hiába játszott gólerősen a románok elleni meccs hőse, Tóth Gabriella.

Most Szucsánszki sem tudott segíteni Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A bíztató kezdés aztán nem tartott sokáig, sőt minden korábbinál nagyobb előnnyel léptek meg a dánok, így negyedórával a vége előtt már ötgólos hátrányban volt a magyar válogatott. A magyarok próbálták siettetni a támadásokat, de Dánia remekül védekezett, és sok technikai hibába üldözte az egyre kétségbeesettebb hazai csapatot. A közönség apatikus csendben figyelte a vergődést.

Németh András nem tudott időt kérni, az pedig látszott, hogy a hajrában már nem lesz rá oka, ha sürgősen nem történik valami. Az utolsó tíz percre fordulva tulajdonképpen már nem is az volt a kérdés, van-e a magyar csapatban egy feltámadásnyi erő, hanem az, hogy sikerül-e megúsznia a megalázó vereséget.

Bátortalanok voltunk

A hajrá ezúttal nem hozott nagy izgalmakat, mint Magyarország eddig Eb-meccsein szinte mindig, a dánok elleni meccs hajrája inkább a lengyelek elleni csoportmeccsre emlékeztetett, csak akkor a mieink vezettek olyan simán, mint hétfőn Dánia. Bulath is belőtte a maga üres kapus gólját, de olyan kevés idő maradt, hogy az utolsó öt percben már csak a becsület lehetett a tét.

Az ellenfél egy váratlan taktikával, a vészkapusos, kétbeállós támadásszervezéssel (amire Németh András azt mondta, "szórakoznak itt hét emberrel") egész meccsre szóló fejtörést okozott, és úgy megörült a fegyvernek, hogy 45 percen át végig alkalmazta is - ennek csak vereség lehetett a vége.

Addig szórakoztak hét emberrel, míg végünk lett Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

"Ez a mérkőzés a támadójátékon ment el, bátortalanok voltunk, addig játszunk, amíg kényszerhelyzetbe nem jutunk. Így nem lehet" - mondta az m1-nek a szövetségi kapitány a 23-20-as vereséget követően.

A játékosok elmondták, készültek a dánok kétbeállós játékára, de az nagyon meglepte őket, hogy egész meccsen, egyenlő létszámnál is hét dán játékos volt a pályán támadásban. "Hiába volt meg a jó kapusteljesítmény, támadásban nem ment jól a csapatnak. Most már hatalmas bravúr kell, de ugyanúgy meg tudjuk verni Norvégiát, ahogy a dánokat is meg tudtuk volna, ha nem fogunk ki rossz napot - mondta Kovacsics Anikó.

Tóth Gabriella ezúttal is hozott némi lendületet a magyar támadásokba, de most ő sem tudott segíteni a dán fal előtt tanácstalan magyar válogatotton. "Készültünk a kétbeállós játékra, csak arra nem, hogy végig ezt fogják játszani. Most nagyon csalódottak vagyunk, de még van hátra egy meccs, azon kell mindent megtennünk, hogy bejussunk a legjobb hat közé."

Az eredmény azt jelenti, hogy a csapat a legjobb esetben is csak az ötödik helyért játszhat, ehhez azonban le kellene győzni Norvégiát. Különben a magyar csapat nélkül rendezik az Eb utolsó két, budapesti játéknapját.

A csoport további eredményei:
Románia - Spanyolország 22-20 (9-14)
Norvégia - Lengyelország 26-24 (11-15

A csoport állása:
1. Norvégia 8 pont
2. Dánia 5
3. Spanyolország 4 (102-99)
4. Magyarország 4 (95-92)
5. Románia 3
6. Lengyelország 0

Az első két helyezett jut az elődöntőbe, a harmadik az Eb ötödik helyéért játszik.