Durvuló sztárjuk nélkül is a svédeké az Eb-bronz

Milena Knezevic, Sabina Jacobsen, kézilabda
HUNGARY, Budapest : Montenegreo's Milena Knezevic (L) is pushed by Sweden's Sabina Jacobsen (R) during the bronze medal match of the Women's European Handball Championship on December 21, 2014 in Budapest. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Hiába vezetett már három góllal is a címvédő Montenegró, a svéd női kézilabda-válogatott a korán piros lapot kapott átlövő, Linnea Torstenson nélkül is fordított, és bronzérmet szerzett az Európa-bajnokság budapesti helyosztóján.

Eredmény, kézilabda-Eb, bronzmérkőzés:
Svédország - Montenegró 25-23 (11-12)
v.: Arntsen, Röen (norvégok)

Négy napja Zágrábban nem akármilyen mérkőzést vívott egymással a svéd és a montenegrói női kézilabda-válogatott. A középdöntő utolsó fordulójában a címvédő úgy nyert 30-29-re, hogy az 58. percben szerzett először vezetést, és volt a meccsnek több olyan periódusa is, amikor az északiak már ötgólos előnyre is szert tettek.

A felek ismét összecsaptak egymással, ezúttal a Papp László Sportarénában az volt a kérdés, hogy a legutóbbi Európa-bajnoki arany és az olimpiai ezüst után megszerzi-e Montenegró története első bronzérmét vagy a svédek a 2010-es ezüst után másodszor is világverseny dobogójára állhatnak.

Az Eb legjobb védőjátékosa, Sabina Jacobsen elboldogult Milena Knezeviccsel is Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

"Ha nyerünk, számunkra a bronz is úgy csillog majd, mint az arany" - fogadkozott Dragan Adzic, aki ismét számíthatott védőspecialistájára, Suzana Lazovicra, aki éppen a svédek ellen kapott azonnali porosat Linnea Torstenson nyakon csapásáért. A svéd szövetségi kapitány, Helle Thomsen is fogadkozott, ő tömören ennyit mondott, ez a meccs élet-halál harc lesz.

Tíz percig különösebb izgalmak nélkül zajlott a mérkőzés, 5-5-nél aztán Torstenson keményen odapakolt az apró szélsőnek, Mehmedovicnak, és ezúttal ő tapasztalhatta meg, milyen piros lappal kiülni a lelátóra.

A kizárás megzavarta a svédeket, gyorsan kaptak három gólt, de a norvég bírókettős sem állt a helyzet magaslatán a kiállítások és a sárga lapok kiosztásakor. Az volt meglepő, hogy Thomsen kapitány kihúzta figyelmeztetés nélkül, annyit reklamált, néha nem is ok nélkül.

Amikor viszont időt kért 7-9-es hátránynál, akkor jó tanácsokkal látta el tanítványait. Amíg Idehn semmit sem fogott, addig a becserélt Bundsen kapus ötven százalékkal védett, Oden félidőbeli négy gólja pedig elég volt az egyenlítéshez (11-11). A hajrában Adzic is időt kért, gólt pedig már csak Montenegró szerzett, így 12-11-es előnnyel mehetett szünetre.

Ida Oden hat gólt dobott a bronzmeccsen Forrás: MTI/Illyés Tibor

Repülőrajtot vett a második játékrész elején Svédország, az Eb legértékesebb játékosának választott Isabelle Gulldén vezetésével négy perc alatt egy 5-1-es rohamot vezetve megfordították az állást (16-13).De a három gól előny szinte semmi, ezt az egykori győri jobbátlövő, Bulatovic egymaga ledolgozta, 18-15-ről 18-18-ra egyenlítve. Helle Thomsen időt is kért gyorsan, és megnyugtatta a csapatát. Egyedül Torstensont nem tudta, aki a lelátón üvöltözött, ugrált, szurkolt - ha már a pályán nem segíthette csapatát, legalább így kivette részét a harcból.

Hiába védett fantasztikusan a csereként beállt Rajcic kapus, az utolsó öt perc 24-22-es svéd vezetésről kezdődött, és miután Bundsen két ziccert és egy hetest is kihalászott, a skandinávok 25-23-ra nyerve bronzérmet szereztek.