Norvégia hatodszor lett Európa legjobbja

Nora Mörk, Patricia Elorza, kézilabda
HUNGARY, Budapest : Norway's Nora Mork (L) vies with Spain's Patricia Elorza (R) during the final match of the Women's European Handball Championship on December 21, 2014 in Budapest. AFP PHOTO / FERENC ISZA
Vágólapra másolva!
Kilencedik Európa-bajnoki döntője közül a hatodikat is megnyerte a norvég női kézilabda-válogatott, miután Spanyolországot 28-25-re verte a budapesti döntőben. Az olimpiai bajnok egy vereséget szenvedett az Eb-n, azt éppen Magyarországtól.

Eredmény, kézilabda-Eb, döntő:
Norvégia - Spanyolország 28-25 (10-12)
v.: C. Bonaventura, J. Bonaventura (francia)

Hat éve egyszer már megtörtént, hogy a norvég és a spanyol női kézilabda-válogatott vívja az Európa-bajnoki döntőt. Akkor a szkopjei Boris Trajkovski-arénában egy félidőnyi remény jutott Jorge Duenas csapatának, amely 13-12-es hátrányt követően végül súlyos, 34-21-es vereséget szenvedett.

De ez akkor egy nagy sorozat kezdetét jelentette, a spanyol női szakág első világversenyen szerzett érmét azóta még három követte: a 2011-es vébén harmadik, a londoni olimpián szintén bronzérmes lett a válogatott. Ezúttal pedig Budapesten arra készült, hogy történelmet írjon.

Nora Mörköt választották a norvég csapat legjobbjának Forrás: AFP/Isza Ferenc

Így gondolta Elisabeth Pinedo is, aki a döntő előtt úgy nyilatkozott, van esély az aranyéremre. Duenas kapitány pedig úgy fogalmazott, ez a spanyol kézilabdázás nagy napja lesz. "A sportág nagyon sok problémával küzd otthon, ez a döntő nagyszerű módja lesz, hogy kicsit reklámozzuk" - mondta.

Norvégia nyolcszor játszott Eb-döntőt, ötször nyert is. A mostani sorozatban ráadásul egyszer, a középdöntőben már felülmúlta a spanyolokat 29-26-ra.

Ennek ellenére a spanyolok meglepték az ellenfelet az első negyedórában, Barbosa villámgyors ritmusváltásaival olyan zavart okozott, hogy szabálytalankodni sem tudtak ellene, Pena négy lövésből négy gólt lőtt, és miután Navarro az összes félmagas lövést védte (közte Löke ziccerét és Mörk hetesét), 3-7-es állásnál kénytelen volt időt kérni Thorir Hergeirsson szövetségi kapitány.

A húsz perc alatt szerzett hat gól nem tehette boldoggá a kapitányt, és nem is tűnt úgy, hogy meglelik a spanyol védekezés ellenszerét. Gyors indulásra nem volt lehetőség, a szélsőket nem lehetett megjátszani, Lökét gyűrték-gyömöszölték a védők, az átlövőjáték pedig egyébként sem számított erősségnek.

Oftedal két góllal segített csapatát Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

10-5-ös vezetésnél aztán megállt a spanyol tudomány. Egyrészt Silje Solberg is elkezdett védeni, de a norvégok is rájöttek, hogy lentre vagy pattintva kell lőni a lábait emelgető Navarrónak. Egy 5-1-es rohanással 11-10-re sikerült is feljönni, az utolsó gólt azonban Macarena Aguilar szerezte, így Spanyolország 12-10-es vezetéssel mehetett szünetre.

Norvégia másfél perc alatt egyenlített a második félidő elején, a 37. percre pedig már kétgólos előnyhöz is jutott (17-15). Ehhez persze kellett egy bírói baki is, Pena úgy vétett lépéshibát, hogy az egyik bíró akadályozta. A másik oldalon Solberg kapus hisztije ért két percet, egy pillanatig nem lehetett unatkozni.
20-20 után a Riegelhuth nővérek percei következtek, Linn-Kristine kétszer, Betina egyszer volt eredményes, ráadásul Carmen Martín második büntetőjét is elrontotta. És akkor jött Silje Solberg ikertestvére, Sanna, és a 48. percben máris 24-20 volt Norvégia előnye.

A norvég drukkerek jól szórakoztak, és megmentették az Eb-t Forrás: AFP/Isza Ferenc

De még innen is lehetett volna fordítási lehetőség, a spanyolok feljöttek 26-25-re - közben a kabalarókákat kellett lekergetni a pályáról egy tévesen bemondott időkérés miatt-, de Martín újabb hibáját már nem lehetett megúszni.

Két perc alatt ez a norvég csapat nem tudta elbukni a döntőt, a 27-25-ös előny birtokában Solberg védése csak a boldogságfaktort növelte a nézőtéren. Norvégia végül 28-25-re nyert, és története során hatodszor lett Európa-bajnok. Az Eb-n egyetlen mérkőzést veszített el, Magyarország ellen a középdöntőben.