Vágólapra másolva!
Miért hagyja ott a világ legjobb női kézilabdacsapatát a világ talán legjobb kapusa? Katrine Lunde valószínűleg azért megy el a Győri Audi ETO-tól, mert Oroszországban még több pénzt kereshet. Továbbá a férjének is lejár a győri szerződése.

"Nagyszerű csapatot, remek társaságot hagyok hátra a szezon végén, de egyelőre nem szeretnék búcsúzkodni, hiszen még itt vagyok, és van esélyünk egy sikerrel pontot tenni a közös időszak végére" – mondta az Origo kérdésére Katrine Lunde a budapesti Final Fourra utalva, ahol talán még pályára léphet a gyermekét várhatóan március elején megszülő norvég klasszis.

Már az is komoly gond volt Győrben, hogy egy BL-esélyes csapatnyi játékos került a partvonalon kívülre sérülés és gyermekvállalás miatt, mostanra viszont már azt is tudjuk, hogy a hiányzó klasszisok között akad egy, akit a következő idényben már nem is látunk az ETO-ban: Katrine Lunde távozik a csapattól, nem tölti ki a szerződésében szereplő opcionális plusz egy évet.

Lunde távozása nem váratlan, a játékos ugyanis néhány hónappal ezelőtt feldúltan nyilatkozott a norvég sajtónak arról, hogy Győrben lejjebb vitték a fizetését, amint kiderült, hogy gyermeket vár. Erről a kérdésről Kelecsényi Ernő klubelnök a DigiSport Reggeli Start című műsorában pénteken annyit mondott, hogy csak a norvég sajtó fújta fel az esetet.

Nem önmaga ellensége

Lehet, hogy a norvég sajtó is rátett egy lapáttal, de tény, hogy Lunde távozik a Győrtől, így valami egészen biztosan történt, hiszen nehezen elképzelhető, hogy a világ legjobb csapatának számító, stabil hátterű Győrből valaki nyomós ok nélkül elkívánkozzon.

Katrine Lunde és Heidi Löke a BL-arannyal Forrás: MTI/Kovács Anikó

Hogy az ok mennyire nyomós, azt egyelőre az érintett felek nem árulják el, Kelecsényi csak annyit mondott, hogy "minden a szerződésben rögzítetteknek megfelelően történt", a játékos pedig érdeklődésünkre nem akart erről semmit mondani. "Az elválás részleteit tisztáztuk, a klub vezetésével továbbra is korrekt a kapcsolatom, nem szeretnék a sajtón keresztül üzengetésbe bonyolódni. Az a célom, hogy egy nagy sikerrel intsek búcsút Győrnek" – jelentette ki Lunde.

Annyit lehet tudni, hogy Lunde pontosan tisztában van a saját értékével, és kiáll az érdekeiért. Győrbe igazolásakor még volt menedzsere, akit éppen azért rúgott ki tavaly, mert a győriekkel való alkudozás során egy hajszálnyit engedett a klub kérésének, azóta saját magát képviseli.

Mikor került képbe a Rosztov?

A 34 éves norvég klasszis jól keres Győrben (a környezetéből származó információink szerint havonta 10 ezer euró körül), de lehetett sejteni, hogy lesznek klubok, amelyek ráígérnek a győri bérre, ha Lunde távozik a BL-címvédőtől. Ennek ellenére meglepetés, hogy a hírek szerint pont Rosztovba tart, hiszen sem az orosz kézilabda, sem az orosz gazdaság nem a legjobb napjait éli.

Márciustól első a babázás Forrás: Origo

"Nem titok, hogy beszélgettünk a Rosztov dán edzőjével, Jan Leslie-vel, akit még az Aalborgból ismerek, de még nem biztos semmi, ezért inkább térjünk vissza az ügyre, ha lesznek konkrétumok" – mondta Lunde a rosztovi szerződését firtató kérdésünkre.

Csak az időt húzta?

A kérdés az, hogy mikor került képbe a Rosztov. Ha ugyanis a klub jóhiszeműen tárgyalt Lundéval a visszatérésről, de a játékoshoz közben már befutott a rosztovi (valószínűleg elég nagyvonalú) ajánlat, akkor az sem kizárt, hogy Lunde tényleg csak az időt húzta.

Úgy tudjuk, az orosz bajnokságot vezető csapat bő 30 százalékkal adna többet Lundének, mint az ETO. Más kérdés, hogy a két csapat egészen más célokért küzd, hiszen a Rosztov az elmúlt három évben kiesett a BL-selejtezőben, miközben a Győr mindháromszor bejutott a sorozat döntőjébe, és kétszer meg is nyerte. Persze Lundéval a kapujában már a Rosztov is egy másik csapat lenne.

Lejár a férj szerződése Győrben

A Kisalföld úgy tudja, a játékos – illetve akkor még a menedzsere – nyáron minden anyagi kérdést tisztázott a visszatérésével kapcsolatban, de aztán Lunde hirtelen meggondolta magát, és nemet mondott az egyezségre. Ekkor váltak el az útjai az őt tíz éve képviselő menedzserrel is.

Csapatot bárhol, bármikor talál magának Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Lundénak a szerződése értelmében január 15-ig kellett eldöntenie, aláírja-e az opcionális +1 évet, és nem kizárt, hogy döntésében végül szerepet játszott az is, hogy gyermeke apja, Nikola Trajkovic győri szerződése utolsó hónapjait tapossa. Mivel előfordulhat, hogy 34 évesen a szerb futballista már nem kap új szerződést Győrben, Lundénak ezt is mérlegelnie kellett a kialakult helyzetben.