Új kézilabda-nagyhatalom született

Valero Rivera, Mustafa Alsaltialkrad, kézilabda, Katar
FRANCE, Paris : Qatar's Spanish coach Rivera Valero (R) is seen with player Mustafa Alsaltialkrad during the handball Golden league tournament match between France and Qatar on January 4, 2014 at the Palais-Omnisport de Paris-Bercy (POPB) in Paris. AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE
Vágólapra másolva!
A házigazda Katar válogatottja a lengyeleket legyőzve bejutott az olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda-világbajnokság vasárnapi döntőjébe. Ázsiai együttes vb-n nem hogy fináléban, de még elődöntőben sem szerepelt eddig. A vb-k 1938 óta íródó történetében mostanáig csak európai válogatott szerzett érmet.

A pénteki első elődöntőben eleinte fej fej mellett haladt a két csapat, majd a szünet előtti hajrában a katari együttes meglépett. A második félidőben a lengyelek futottak az eredmény után, de nem tudtak egyenlíteni.

A katari válogatottban a hazaiak mellett honosított spanyol, francia, bosnyák, montenegrói és kubai játékosok szerepelnek, kapitányuk pedig a spanyolokkal két éve vb-címet nyert Valero Rivera.

Rivera csodát tett a katari válogatottal Forrás: AFP/Lionel Bonaventure

Eredmények, elődöntő:
Katar - Lengyelország 31-29 (16-13)

az 5-8. helyért:
Dánia - Szlovénia 36-33 (19-15)
Horvátország - Németország 28-23 (13-11)

A vb-győztes kijut a 2016-os riói olimpiára, a második, harmadik és negyedik helyezett olimpiai selejtezőt rendezhet, amelyen részt vehet a mostani torna ötödik, hatodik és hetedik helyezettje is, feltéve, hogy előzőleg nem szerez majd olimpiai kvótát a jövő januári Eb-n, illetve Katar esetében az idén októberben esedékes ázsiai kvalifikációs tornán.