A győri polgármester is győzködte az ETO edzőjét

Ambros Martin győr női kézilabda
Ambros Martin, a győriek vezetőedzője magyaráz a női kézilabda Bajnokok Ligája középdöntő, II. csoport, 3. fordulójában, a Győri Audi ETO KC-Krim Ljubljana mérkőzésen Győrben 2014. február 16-án. A győriek 27-24-re győztek.
Vágólapra másolva!
Egy román lap szerint a Győri Audi ETO edzője, Ambros Martín azért nem lett román szövetségi kapitány, mert közbelépett a város polgármestere, Borkai Zsolt. Borkai az Origónak azt mondta, csak elbeszélgetett Martinnal, és a spanyol szakember azonnal közölte, nem lesz román kapitány.

Február végén az Origo is beszámolt róla, hogy a Győri Audi ETO edzőjét, Ambros Martint felkérte szövetségi kapitánynak a román kézilabda-szövetség. Kelecsényi Ernő klubelnök közölte, fikciókkal nem kíván foglalkozni, de azt nem tagadta, hogy volt érdeklődés a románok részéről. Maga Martín feldúltan nyilatkozta, hogy nagyon rosszkor került napvilágra az értesülés.

Annyi mára biztossá vált, hogy Martín nem lesz román szövetségi kapitány, és a román Prosport.ro szerint ez Győr polgármestere, Borkai Zsolt közbenjárásán múlt. A román lap azt írta, a felek szinte mindenben megegyeztek, "Martin egy napra volt attól, hogy aláírja a szerződését a román szövetséggel", amikor érkezett Borkai, és megfúrta az üzletet. A Prosport hozzáteszi, hogy az Audi mellett a város önkormányzata az ETO egyik legnagyobb támogatója.

Borkai Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Beszélgettem vele

Kérdésünkre a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöki tisztét is betöltő Borkai Zsolt nem tagadta, hogy beszélt az ügyről Martínnal, de azt erős túlzásnak nevezte, hogy ő fúrta volna meg a megállapodást. "Nagy szurkolója vagyok a BL-címvédőnek, gyakran megfordulok a csapat háza táján, és bár a napi munkába természetesen nem szólok bele, sokat beszélgetek a vezetőkkel. Egy ilyen beszélgetésem volt Ambros Martínnal is, elmondtam neki, véleményem szerint a jelenlegi helyzetben nem fér bele, hogy megossza a figyelmét" – mondta az Origónak a polgármester.

Borkai Zsolt az Audi Aréna Avatón Fotó: Szabó Gábor - Origo

Azt mondta, ő is csak a sajtóból értesült a románok érdeklődéséről, nem tudja, hogy valóban volt-e egyeztetés, Martínnal is inkább egy baráti beszélgetést folytatott. "Ha keresték is, biztosan a legrosszabb időpontot választották, hiszen neki most minden idegszálával a győri lányok címvédésére kell koncentrálnia. Nem is vagyok meglepve, hogy feldúltan nyilatkozott az ügyről" – tette hozzá.

"Ambros Martín elmondta, játékosként nem volt esélye nagy nemzetközi eseményeken részt venni, ezért edzőként szeretne valamikor ott lenni egy vébén vagy olimpián. Én el is tudom képzelni, hogy ez jó ötlet, akár még a magyar válogatott kapitányaként is, de egyelőre úgy vélem, bőven elég munkája van a győri csapattal" – tette hozzá Borkai.

Martín kategorikusan cáfol

"Nem tehetek olyasmit, ami rossz a csapatomnak, a városomnak, az országomnak, a szurkolóimnak, márpedig nekem most az ETO a csapatom, Győr a városom, Magyarország az országom, és akik nekünk drukkolnak, azoknak nem árthatok. Ez a legfontosabb. Kapjak bármilyen ajánlatot, ha úgy érzem, hogy a kapitánykodás bármilyen módon, akár közvetve is az itteni munka rovására megy, nemet mondok" – mondta a spanyol szakember az Nso.hu-nak.

Ambros Martínnak két új mezőnyjátékost is be kell építenie Forrás: Gyorietokc.hu

A BL-győztes edző hozzátette, az új győri szerződésébe is belevették, hogy tárgyalhat szövetségi kapitányi posztról nemzeti szövetségekkel, mert a magyarországi női Eb alatt rájött, ott lenne a helye a pálya mellett egy nagy tornán.

"A világ egyik legjobb kézilabdaedzője, csak természetes, hogy el tudom képzelni magyar szövetségi kapitányként, de még egyszer mondom, a jelenlegi helyzetben bármely válogatott ugyanúgy megosztaná a koncentrációját, és most Győrben van nagy szükség rá" – mondta az esetleges magyar kapitányi kinevezésről Borkai.

Ambros Martin az egyik legjobb női edző a világon Forrás: MTI/Beliczay László