Vágólapra másolva!
Az MKB-MVM Veszprém lett a magyar kézibajnok, miután a döntő második mérkőzésén Szegeden is legyőzte a MOL-Pick Szegedet. A veszprémiek hazai fölényéhez kétség sem férhet, mind a hat Szeged elleni meccsüket megnyerték (köztük a kupadöntővel), Carlos Ortega edző pedig zsinórban harmadik veszprémi évében söpri be az összes hazai serleget. 

Magyar bajnoki döntő, 2. mérkőzés
MOL-Pick Szeged-MKB-MVM Veszprém 29-31 (10-17)
A bajnoki döntő végeredménye: 2-0 a Veszprém javára

A szokásos hangulat fogadta a szegedi csarnok előtt a bajnoki döntőre érkező szurkolókat: vegyesen ácsorogtak a veszprémi és szegedi szurkolók, még az is belefért, hogy a vendégek a „Sose’ lesztek bajnokok!” rigmussal húzzák a hazaikat, amire az egyik szegedi kézilabdablogger azt válaszolta, „jól kikaptok, aztán megint telehisztizitek a sajtót, hogy milyen durvák a szegediek.”

A vendégtábor Fotó: Polyák Attila - Origo

A szegediek a nagyszerű veszprémi helytállás ellenére visszafogottan mertek csak reménykedni, hiszen idén mind az öt Veszprém elleni meccsüket elveszítették. „Ha Pastor végre fent meri hagyni Ancsin Gabit, aki mindig jól játszik a Veszprém ellen, lehet esélyünk – vélte egyikük, majd hozzátette, „Még hazai pályán sem mi vagyunk az esélyek, jól látszik az idei találkozásainkból, hogy mikor fogyunk el minden meccsen. Rövid a pad, ennyiről van szó.”

Elbúcsúzott a szegedi csapatkapitány

A mérkőzés előtt búcsúztak el a Pick Szeged szurkolói Vadkerti Attilától, akinek a játékára jövőre már nem tart igényt Juan Carlos Pastor edző. Az ősszegedi csapatkapitánynak sorfalt álltak a csapatok, a sokszoros magyar válogatott szélső nem csak a szegediektől, hanem a veszprémiektől is kapott ajándékot. Vadkertinek még egy évig él a szerződése, a csapatnál szeretnék, ha a klubon belül találnánk neki valamilyen pozíciót. Vadkerti tizenhat éven át szolgálta a Pick Szegedet.

A veszprémi szurkolók magabiztosan már nem is csak a bajnoki döntővel foglalkoztak a meccs előtt. „Nem kell a harmadik meccs egy héttel Köln előtt, egy vérszagot kapó, mégis teher nélkül pályára lépő Szeged ellen. Zárjuk le most, és pihenjük 10-12 napot a Final4 előtt” – mondta egyikük a csarnok előtt.

Bunyóval indult a csúcsrangadó

A játékosok már kevésbé voltak barátságosak egymással, a szokásos intenzív kezdéstől úgy felpörgött mindkét fél, hogy a 6. percben két percre megállt a játék, mert fault után kialakult vita hevében egymásnak esett Alen Blazevic és Momir Ilic, majd Chema Rodriguez is beszállt a lökdösődésbe. A bajnoki döntőhöz méltó parázs hangulatban ezúttal is a Veszprém tudott először ellépni, de a Szegednek két perc és egy veszprémi kiállítás elég volt ahhoz, hogy időlegesen visszavegye a vezetést.

Hiába küzdött szívósan a Szeged Fotó: Polyák Attila - Origo

A csarnok előtt söröző szurkoló véleményét osztotta a Veszprém, amelyen érződött, hogy szeretné lezárni a bajnoki cím sorsát már a második meccsen, és a belelendülő Mikler Roland védéseivel, valamint Momir Ilic és Cristian Ugalde góljaival elkezdte leszakítani ellenfelét, és hiába küzdött szívósan a Szeged, a címvédő az első félidő végére nagyon közel került ahhoz, hogy eldöntse a bajnoki döntőt (10-17).

Átlövők nélkül nem lehet

A szünetben a hétgólos hátrányban levő Szeged szurkolói kicsit már reményvesztetten ácsorogtak a csarnok előtt. „Egy irányítóval, megbízható kapusteljesítmény nélkül ezt a Veszprémet nagyon nehéz megfogni. Ráadásul nagyon kéne valaki, aki át tudja lőni a veszprémi falat, mert hiába mozgunk jól támadásban, átlövők nélkül nincs esélyünk” – mondta egy Szeged-mezes szurkoló. „Most már csoda kellene” – tette hozzá a barátnője.

A Szeged ezúttal sem bírt a veszprémi fallal Fotó: Polyák Attila - Origo

A Szeged viszont nem adta fel, elszántan küzdve visszajött három gólra, és újra nyílttá tette a bajnoki csúcsrangadót. Ennél közelebb azonban nem tudott jönni, hiába szállította a gólokat megbízhatóan a két szegedi szélső, Jonas Källman és Rajko Prodanovic. Ilic megállíthatatlan volt, Lékai Máté is meglőtte a maga góljait, így beállt a négy gól a két csapat között, és ez megmaradt egészen az utolsó tíz perc kezdetéig.

A Veszprém a szívósan küzdő Szeged minden támadását visszaverte, és három perccel a lefújás előtt már nem vállalt nagy kockázatot a vendégtábor, amikor rákezdett az "Izzik a csarnok, itt a magyar bajnok!" kántálásra. A meccs végére még maradt egy szép jelenet, Nagy László az utolsó támadásnál odaadta a labdát Vadkerti Attilának, hogy ő szerezze a döntő utolsó gólját. A szélső a lefújás után mikrofont ragadott, és ő is megköszönte a szurkolóknak a 16 éven át tartó biztatást.

Juan Carlos Pastor újabb ezüstérmet szerzett Szegeden Fotó: Polyák Attila - Origo

A lefújás után a vendégtábor is éltette egy kicsit a Pick Szegedet, a hazai szurkolók pedig megtapsolták a vitathatatlan bajnokot. Olyan barátságos hangulatban ért véget a bajnoki döntő, amilyenben kezdődött. A Szeged szezonja véget ért, a Veszprémre azonban még vár egy fontos megmérettetés: május 30-31-én a Bajnokok Ligája négyes döntőjében lép pályára Kölnben, ahol az elődöntőben a német THW Kiel lesz az ellenfele.