Vágólapra másolva!
Szűcs Gabriella nem bánta meg, hogy 2008-ban román klubhoz igazolt, de úgy gondolja, aki a sportnak szenteli az életét, annak nem jó érzés, ha elfelejtik a válogatottnál. Három év után végül elfogadta a román szövetség ajánlatát, a magyar kapitány, Németh András egy hetet késett a meghívóval. Bár a pályán harc lesz, azon kívül nem szakad meg a barátság a magyar társakkal.

Szeptember elején a román sajtó arról írt, hogy az ország női kéziválogatottja egy 96-szoros magyar válogatottal erősített. A nagyváradi születésű, kettős állampolgársággal rendelkező Szűcs Gabriella 2008 óta – félévnyi debreceni kitérőt leszámítva – román klubban játszik, és mivel ott számítanak rá, igent mondott a felkérésre.

A 2008-as Eb-n még a magyar csapatot erősítette Forrás: AFP/Kisbenedek Attila


Szűcs 2004-ben mutatkozott be a magyar felnőtt válogatottban, abban az évben Eb-bronzérmes, egy évvel később vb-harmadik lett, és tagja volt a pekingi olimpián elődöntőbe jutó, végül 4. helyen záró válogatottnak.

Nem bánta meg, hogy román klubokat választott

Bár a Győr is hívta, végül 2008-ban a román bajnok Oltchim Valceához igazolt, majd a Zilahban folytatta, 2013 óta pedig Nagybányán, a HCM Baia Mare együttesénél játszik.

Szűcs Gabriella Forrás: Facebook


Gheorghe Tadici több éven keresztül hívott, akkoriban ő volt a Valcea edzője. A pekingi olimpia után döntöttem úgy, hogy megyek. Szakmailag nagyon jó edző, számára csak a kézilabda létezik, és ez alá rendel mindent és mindenkit" – mondta Szűcs az Origónak.

Debrecenben kezdte

Szűcs Gabriella 14 évesen 1999-ben lett a DVSC játékosa. Kilenc szezont húzott le a hajdúsági klubnál, közben a korosztályos válogatottakkal sikeresen szerepelt: volt junior vb-ezüstérmes (2003), junior Eb-2. (2002) és ifjúsági Eb-bronzérmes (2001).

Azt mondta, Romániában a sportág népszerűsége olykor a futballéval vetekszik.

"A kézilabda hálistennek komoly szurkolótáborral bír, fontos meccseknél lényegesen többet foglalkoznak a kézilabdával, mint a focival. A női szakág kicsit előrébb tart, de Nagybányán szerencsések vagyunk, hiszen mind a női, mind a férfi csapatunk a Bajnokok Ligájában szerepel."

2013 óta Nagybányán játszik Forrás: Facebook


Tavaly Eklemovics Nikola és Tatai Péter, idén Tatai és Iváncsik Tamás révén magyar válogatott játékosok erősítik a város férfi csapatát. "Természetesen tartjuk egymással a kapcsolatot, Eklemovicsék például a közvetlen szomszédaim voltak. Segítünk egymásnak mindenben, de az itt élő emberek is segítőkészek" – mesélte Szűcs Gabriella.

Három éve hívják a románok

Nem titkolta, rosszul esett neki, hogy elfelejtették a magyar válogatottnál.

A helyi sajtó márciusban írt először arról, hogy esetleg helyet kaphat a román válogatottban, de már jóval korábban megkezdődtek a tapogatózó tárgyalások.

A svéd kapitány felfigyelt rá

"A román válogatott vezetői három éven át hívtak. Az év elején Bukarestben játszottuk a Szuperkupát, 31-25-re meg is nyertük. Ezután volt egy torna, amit végignézett az új szövetségi kapitány, a svéd Tomas Ryde, és nagyon tetszett neki a játékom. Megkérdezte a vezetőséget, hogyan lehetne engem megszerezni a román válogatottnak. Közölték vele, hogy beszéljen velem, mivel kettős állampolgár vagyok és évek óta nem szerepeltem a magyar válogatottban, ennek nincs akadálya."

Nagybányán nyert már bajnokságot és Szuperkupát is Forrás: Facebook


Azt mondta, miután igent mondott a felkérésre, egy héttel később megérkezett Németh András meghívása is: "Megtisztelő volt András telefonhívása, örültem neki, köszönöm."

A riói olimpia a cél

Úgy véli, nem lesz furcsa érzés román mezben játszani, hiszen "már hét éve román mezben játszom, és nem politizálok".

Az sem zavarja, ha román színekben a magyarok ellen kell játszania.

Románia ugyanúgy ott lesz a decemberi, dániai világbajnokságon, mint a magyar csapat, a D csoportban Norvégia, Spanyolország, Oroszország, Puerto Rico és Kazahsztán lesz az ellenfél. "A világbajnokságtól nagyon jó eredményt várok, mert szeretnék ott lenni a riói olimpián" – jegyezte meg.