Vágólapra másolva!
Győzelemmel kezdte meg szereplését a Csongrád megyei bajnokságban a Nagyszentmiklós férfi kézilabdacsapata. A bánsági város azért választotta a magyar bajnokságot, hogy ne kelljen minden meccsért több száz kilométert utaznia Romániában.

A Gazeta Sporturilor román sportlap internetes oldalán közölte, hogy a nagyszentmiklósi Unirea számára a takarékossági szempontok fontosabbak voltak, mint az, hogy Romániában a második ligában játszhatott, miközben Magyarországon a megyei bajnokság a negyedik osztálynak felel meg.

A cikkíró megjegyzi: a Temes megyei Nagyszentmiklós Románia legnyugatibb városa, 12 ezres lakossága pedig több mint 80 százalékban román, a magyar kisebbség aránya alig 8 százalékra tehető.

A nagyszentmiklósi kézilabdacsapat Forrás: Gsp.ro

Tiberiu Muntean, a klub menedzsere kifejtette, hogy az önkormányzat által finanszírozott csapatra a román második ligában 400-500 kilométeres utazások vártak például Pitestiig vagy Brassóig, míg a magyar megyei bajnokságban egyetlen meccsért sem kell 100 kilométernél messzebb utazniuk.

Győzelemmel kezdtek

A nagyszentmiklósi kézisek vasárnap játszották első meccsüket, amikor hazai pályán 47-25-ös győzelmet arattak az FKSE Algyő II felett. Muntean szerint csak az a gond, hogy az együttes Magyarországon nem kerülhet felsőbb osztályba, akkor sem, ha az élen végez a megyei bajnokságban. Ezt azonban a lap szerint a Csongrád megyei szövetség elnöke cáfolta.

A menedzser elmondta, egyik ország szövetsége sem lelkesedett azért, hogy a nagyszentmiklósiak egy magyarországi megyei bajnokságba kérték át magukat, de szerencsére nem volt szükség a jóváhagyásukra, mivel

az átigazolásról regionális szinten született döntés.

Jobb lehetőség a továbblépésre

"Nem erősebb a mezőny, de nagyobb lehetőségünk van a továbblépésre" - nyilatkozta még szeptemberben a döntést a Krónikának Roosz Suba József, az Unirea szakosztályvezetője.

Forrás: Facebook/Unirea

"Nálunk túl nagyok a távolságok, az önkormányzat pedig nem finanszírozza az utazást. Túl sokba kerülne a felsőbb osztályokban való szereplés, hiszen előfordul, hogy át kell utazni az egész országot. Ha viszont Magyarországon sikerül feljutnunk az ottani harmadosztálynak megfelelő NB II-be, akkor tőlünk csak 180 km-re lenne a legtávolabbi kiszállás" - magyarázta.

Rooszék célja, hogy megnyerjék a megyei bajnokságot és feljussanak a magyarországi NB II-be. Ehhez egy fiatal játékoskeret áll a klub rendelkezésére, a legidősebb játékos 24 éves, a legfiatalabbak pedig még utánpótlás-korosztályúak.