Veretlenül megszerzett Eb-aranyban bízik a kézikapitány

Nagy László, Veszprém, kézilabda, Final Four, Bajnokok Ligája
Nagy László, Veszprém, kézilabda, Final Four, Bajnokok Ligája
Vágólapra másolva!
A magyar férfi kézilabda-válogatottnak az a célja a pénteken rajtoló lengyelországi Európa-bajnokságon, hogy kiharcolja a riói olimpiai szereplés jogát vagy áprilisban indulhasson az olimpiai kvalifikációs tornán. A kapitány nyolc győzelemre számít, ez Eb-aranyat érne.

Kocsis Máté, a magyar szövetség (MKSZ) elnöke hangsúlyozta: a sportágban az Eb a legnehezebb torna, és ahhoz, hogy erre megfelelően felkészüljön az együttes, a szövetség minden feltételt biztosított.

"A csapat vb-n volt már döntős, olimpián pedig elődöntős, ám

Reméljük, most megtörik ez a sorozat, és előrébb végezhetünk" - tette hozzá Kocsis Máté.

Talant Dujshebaev szövetségi kapitány együttese a D csoportban szombaton Montenegróval, jövő hétfőn Oroszországgal, 20-án, szerdán pedig Dániával találkozik Gdanskban, és a kvartettből a legjobb három jut a wroclawi középdöntős csoportba.

A Veszprém kiválósága, Nagy László mindig csak a következő mérkőzésre koncentrál Forrás: EHF

A szakvezető kiemelte: egy hónapot dolgozott együtt a keret, és ez garancia volt a jó felkészülésre.

Dujshebaev bízik benne, hogy az Eb-n nyolc döntőt vív és nyer meg csapata.

Ez Eb-címet érne.

Az Eb győztese - francia siker esetén az ezüstérmes - kijut a riói olimpiára, illetve a világbajnok franciákon és az olimpiai selejtezőre már kijutott csapatokon (Lengyelország, Spanyolország, Dánia, Horvátország, Németország, Szlovénia) kívül a két legjobb együttes szerepelhet az ötkarikás selejtezőn.

Az Eb-n a magyar mellett a macedón, a szerb, az izlandi, a fehérorosz, a norvég, a svéd, az orosz és a montenegrói válogatott küzd az olimpiai selejtezős tornára még kiadó két helyért.

Amennyiben a csapat áprilisban selejtezhet, akkor

az MKSZ pályázik a kvalifikációs torna megrendezésére.

Novák András főtitkár a prémiumról elmondta: az olimpiai kijutás a fő cél, ezért 80 millió forint jár. Ha a csapat kvalifikációs tornán vehet részt, akkor 30 millió forintot osztanak szét a játékosok között. Az Eb-arany 20 milliót, a második hely 10 milliót, a harmadik hely ötmillió forintot ér. Az összegek összeadódnak, azaz például az első helyezéssel elért olimpiai kijutás 100 millió forintot jelentene.

Talant Dujshebaev bátran kockáztat a csapatával Forrás: MKSZ/Kovács Anikó

Nagy László csapatkapitány utalt rá, hogy 34 évesként ő a legidősebb a keretben, és más rutinos játékosokkal együtt igyekeztek a fiatalokkal megbeszélni, hogy ne izgulják túl a tornát.

"Lépésről lépésre szeretnénk haladni, és

Így aztán először a Montenegró elleni összecsapást kell megnyernünk" - mondta Nagy László.

Az Eb-re 17 játékos utazik, az első mérkőzésen legfeljebb 16-an szerepelhetnek. Az Eb magyar mérkőzéseit az M4 Sport közvetíti.

A női válogatott a decemberi dániai vb-n csak a 11. helyen zárt, így lemaradt a márciusi selejtezőről és vele együtt a riói részvétel jogáról.

Az olimpiák történetében 1976 óta van jelen egyszerre a férfi és a női kézilabda. Leszámítva az 1984-es Los Angeles-i játékok bojkottját, mindig indult legalább az egyik magyar válogatott. Előtte 1936-ban és 1972-ben rendeztek férfi tornát nyári olimpián, azokon ott voltak a magyarok. Így ha Rióban nem szerepelhet egyik magyar csapat sem, akkor megszakad a magyarok ötkarikás sorozata.

Szóba került a női szövetségi kapitányi poszt is: a vb után lemondott Németh András utódjáról a hónap vége felé szeretne döntést hozni az elnökség.

Az utazó keret:
kapusok: Mikler Roland (MVM Veszprém), Bartucz László (Csurgó)
jobbszélsők: Pásztor Ákos (Grundfos-Tatabánya), Hornyák Péter (Csurgó)
jobbátlövők: Ancsin Gábor (MOL-Pick Szeged), Nagy László (MVM Veszprém)
irányítók: Császár Gábor (Kadetten Schaffhausen), Faluvégi Rudolf (Csurgó)
beállósok: Bánhidi Bence (Balatonfüred), Schuch Timuzsin (MVM Veszprém), Zubai Szabolcs (MOL-Pick Szeged)
balátlövők: Nagy Kornél (Dunkerque), Bodó Richárd (Grundfos-Tatabánya), Borsos Tamás (Cegléd), Jamali Iman (Kristianstad)
balszélsők: Gazdag Tibor (Csurgó), Iváncsik Gergő (MVM Veszprém)

Az Eb-csoportok:
A csoport (Krakkó): Franciaország, Lengyelország, Macedónia, Szerbia
B csoport (Katowice): Horvátország, Izland, Fehéroroszország, Norvégia
C csoport (Wroclaw): Spanyolország, Svédország, Németország, Szlovénia
D csoport (Gdansk): Dánia, Magyarország, Oroszország, Montenegró