Ezt tudják a kéziválogatott ellenfelei

férfi kézilabda, magyar válogatott, dánia, eb
Herning, 2014. január 20. Ancsin Gábor (k) tör kapura a dán Anders Eggert Magnussen (b) és Mikkel Hansen között a Dániában zajló férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének második fordulójában játszott Dánia - Magyarország mérkőzésen, a herningi Boxen arénában 2014. január 20-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A férfikézilabda-Európa-bajnokságon kemény, de távolról sem teljesíthetetlen az olimpiai selejtezőre hajtó magyar válogatott feladata. A reális cél, hogy a vébéről nem kvalifikált európai csapatok közül csak egy előzzön meg minket, mert a kontinens két selejtezős helyet kap.

Az Európa-bajnokságon 16 csapat szerepel négy négyes csoportban, mindegyikből az első három jut a középdöntőbe, ahol két csoportban zajlanak tovább a küzdelmek. A továbbjutók elleni pontokat mindenki viszi magával a középdöntőbe, és annak az eredménye alapján játszanak keresztbe a csapatok a helyosztón.

A magyar válogatott

Dániával, Oroszországgal és Montenegróval került egy csoportba,

a középdöntőben pedig már a csoportmeccsen is vár rá egy ki-ki meccs: Svédországot mindenképpen magunk mögé kellene utasítani, ha olimpiai selejtezőt akarunk játszani. A középdöntőben a spanyolokkal biztosan találkozunk, a német–szlovén kettősből utóbbi tűnik erősebbnek.

A csoportmérkőzések

A csoportból való továbbjutás alapvető elvárás. Első körös ellenfelünk, Montenegró játékereje távol áll a női csapatáétól, óriási blamázs lenne, ha nem győznénk le.

A csapat lelke a Dinamo Minszk 34 éves kapusa, Rade Mijatovic, rajta kívül a PSG-ben keveset játszó Fahrudin Melicet lehet kiemelni Ljubomir Obradovic csapatából, mely eddig két Eb-n szerepelt: legutóbb a 16., 2008-ban a 12. helyen végzett.

Timur Dibirov a világ egyik legjobb szélsője Forrás: MTI/Kovács Anikó


Az oroszoknak volt már jobb csapatuk a mostaninál. Dimitrij Torgovanov egy éve dolgozik együtt a csapatával, miután a 2015-ös világbajnokságon csak a 15. helyen végzett Oroszország, és a szövetség kirúgta a Kulesov-Rimanov párost.

A nevek alapján erősnek tűnő keretből egyelőre nem állt össze ütőképes csapat,

az Eb-selejtezőn a magyar válogatott – már a Dujshebaev-féle csikócsapattal – oda-vissza elverte az oroszokat.

Torgovanov is a fiatalokban bízik. A Plock irányítója, Dimitrij Zsitnyikov a legígéretesebb orosz tehetség, akinek olyan nagy öregek mellé kell felnőnie, mint a fantasztikus képességű szélső, Timur Dibirov (Vardar), a nyártól a Szegedet erősítő Szergej Gorbok (Vardar) és az egykori barcelonai Konstantin Igropulo (KIF Kolding).

Ancsin Gábor (k) tör kapura a dán Anders Eggert Magnussen (b) és Mikkel Hansen között a 2014-es dániai Eb-n Forrás: MTI/Kovács Tamás


A csoport legerősebb tagja még úgy is a kétszeres Európa-bajnok Dánia, hogy több súlyos sérülés miatt nem a legjobb csapatával szerepel az Eb-n. René Toft Hansen sérülése alapjaiban forgatta fel a csapat védekezését, de ha a sztárkapus Nicklas Landin jó formában van, elöl pedig a világ legjobbjának tartott Mikkel Hansen hozza magát,

a dánoktól nehéz lesz elvenni az elődöntőt.

Bár a korábbi magyar kapitányok rendre feladtak bizonyos meccseket, úgy tudjuk, Talant Dujshebaev eltökélt szándéka, hogy nekimegy a dánoknak is, mert nagyon szeretne a lehető legtöbb, azaz maximális négy pontot vinni a középdöntőbe.

A középdöntőben

Ha Magyarország továbbjut, a C csoportból érkező három válogatottat kapja. A 2013-as világbajnok spanyolok biztosan ott lesznek, Manuel Cadenas csapata

tele van világsztárral Sterbik Árpádtól Julen Aguniagaldén át Raul Entrerriosig,

ellenük óriási eredmény lenne akár még a pontszerzés is.

A BL-győztes Barcelonából négy játékost behívó spanyol kapitány számíthat a Vardar játékosára, Alex Dujshebaevre, aki a jelenlegi magyar kapitány, Talant fia.

Talant és Alex Dujshebaev Forrás: AFP és Wikipedia/Armin Kübelbeck


Svédország hagyományosan erős, bár ez most inkább a védekezésére vonatkozik, igazán fajsúlyos támadónak talán csak a veszprémi beálló, Andreas Nilsson tekinthető. Nem véletlen, hogy a kulcsjátékosokat is a védelemben kell keresnünk: a csapatkapitány, Tobias Karlsson csak védekezésben játszik, Mattias Andersson kapus pedig hiába közelít a 40-hez, még mindig világklasszis.

Erős svéd kispad

A veszprémi beálló mellett a keret tagja a Szeged szélsője, Jonas Källman. Ő nagyszerű támadásban is, de alapjaiban határozza meg a svédek védekezését. Svédország kiegészítő emberei iszonyú erősek, ráadásul a két kapitány, Staffan Olsson és Ola Lindgren mindent tud a játékról.

Jonas Kallman Forrás: AFP


A harmadik továbbjutó helyért a szlovénok és a németek harcolnak majd, de elnézve a németeket sújtó sérüléshullámot, valamint a szlovénok komplett, nagyon gyors és kellemetlen játékát, a délszlávoknak több esélyük van a középdöntőre.

A németeket sem mostanában vertük meg utoljára, a szlovénok ellen pedig kifejezetten rossz emlékünk van a legutóbbi mérkőzésről: Velenjében az utolsó percek összeomlása a 2015-ös vb-szereplésünkbe került, ezért vagyunk kénytelenek az Eb-ről megpróbálni kvalifikálni magunkat az olimpiára.

Mi kell a selejtezőhöz?

Az olimpiai selejtezőre az Európa-bajnokságról két olyan válogatott jut el, mely a világbajnokságról nem szerzett jogot rá. A vébén az első nyolcban csak egy nem európai végzett, de Katar Ázsia bajnokaként már kvalifikált, így a nyolcadik helyezett Szlovénia is ott lesz az olimpiai selejtezőben.

A két európai helyre a magyarok mellett sokan hajtanak,

közülük a legveszélyesebb ellenfél Svédország és Izland (a kettő közül egyet meg kell előznünk), de Oroszországot, Szerbiát, Macedóniát és Montenegrót is figyelnünk kell – még akkor is, ha felszabadul további egy selejtezős hely azáltal, hogy a franciák nyerik az Eb-t (így az ezüstérmes is automatikusan kijutna az olimpiára).

Számításaink szerint bomba meglepetés lenne, ha elérnénk az 5-6. helyért kiírt helyosztót, és az nem érne olimpiai selejtezőt, de szerencsés esetben még a 7-8. helyért játszva is jók lehetünk a riói kvalifikációra.