Az első kisdöntőt megnyerte a kéziválogatott

Bánhidi Bence, kézilabda
Gdansk, 2016. január 16. Bánhidi Bence (j) és a montengrói Bogdan Petricevic a férfi kézilabda Európa-bajnokság D csoportjában játszott Magyarország - Montenegró mérkőzésen Gdanskban, az Ergo Arénában 2016. január 16-án. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
A magyar férfi kézilabda-válogatott 32-27-re nyert a montenegrói csapat ellen a lengyelországi, olimpiai kvalifikációs Európa-bajnok első fordulójában.

Eredmény, kézilabda-Eb, D csoport, 1. forduló:
Magyarország - Montenegró 32-27 (16-12) - az élő közvetítés
Gdansk
v.: Gusko, Rjepkin (fehérorosz)
Magyarország: Bartucz, Mikler (kapusok) - Schuch, Pásztor Á. 1, Iváncsik G. 4/2, Gazdag, Hornyák, Nagy Kornél, Nagy László 1, Jamali 5, Faluvégi 3, Zubai 2, Bánhidi 7, Borsos 1, Ancsin 5, Bodó 3
Montenegró: Mijatovic, Mijuskovic, Ristanovic (kapusok) - Melic 1, Milasevic, Cavor 5, Lazovic, Andjelic, Radovic, Vujovic 2, Kankaras, Sevaljevic 4/1, Petricevic, Borozan 7, Grbovic 5, Lipovina 3
hetesek: 3/2, illetve 1/1
kiállítások: 10, illetve 10 perc

A két csapat történelmi, első egymás elleni mérkőzése több szempontból is fontos volt: egyrészt a jó rajt miatt, valamint azért, mert mindketten az Eb-n kiosztásra váró két olimpiai selejtezős hely egyikéért küzdenek. A gdanski kvartettben hasonló okból harcol az orosz válogatott is.

Bodó Richárd lendületesen kézilabdázott Forrás: MTI/Kovács Anikó

A megfiatalított magyar együttesnek ez volt az első igazi felmérője Talant Dujshebaev szövetségi kapitány vezetésével, és rögtön nekiugrott ellenfelének. Az 5. percben már 5-1 volt az állás, amikor a rivális időt kért. A lendület nem tört meg, tovább nőtt a különbség (8-2). Újabb időkérést követően már a montenegróiak is rendezték soraikat, és megkezdték a felzárkózást. Schuch büntetőt rontott, s lassan csökkent a különbség, ám egy emberhátrányos góllal sikerült 15-11-re ellépni.

A szünet után nem változott a helyzet, a magyarok három-négyígólos vezetése állandósult. Bánhidi szenzációsan játszott, a beállóst érdemes volt labdával tömni, mert vagy hetest harcolt ki, vagy gólt szerzett, végül hét találattal zárt.

Ancsin Gábor is remekelt, amikor pályára került egyből eredményesebbé vált a jobb oldal is. Erre elsősorban a hajrában volt szükség: a 48. percben ugyanis Cavor találatával 25-23-re feljött az ellenfél, és támadása volt a mínusz egyhez.

Iváncsik Gergő négy góllal zárt Forrás: MTI/Kovács Anikó

Az utolsó tíz percet azonban a csapat 7-4-re hozta, Ancsin, Bánhidi és Jamali 2-2 gólt vállalt, így a vége magabiztos 32-27-es győzelem lett.

Dujshebaev előzetesen azt mondta, hogy az Eb-n nyolc döntőt vív és nyer meg a csapata. Montenegró kipipálva, a délszláv csapat története 10. Eb-találkozóján maradt nyeretlen.

"A győzelemmel elégedett vagyok, támadásban jobbak voltunk, a 27 kapott gól azonban soknak tűnik. Idegesen kezdtek a csapatok, de szerencsére mi előbb megnyugodtunk, és az ott megszerzett előnyt sikerült is megtartanunk" - nyilatkozta Talant Dujshebaev szövetségi kapitány az M4 kamerái előtt.

Talant Dujshebaev Forrás: MKSZ/Kovács Anikó

"A csapat összjátéka végig rendben volt, kellemes meglepetést okozott a beállós játékunk. ebben van olyan plusz, amivel élnünk kell. Bízom benne, hogy a védekezésünk még határozottabb lesz, mert az oroszok ellen csak azzal nyerhetünk. Nem volt nyoma annak, hogy sok újonccal érkeztünk, szerencsére fantasztikus egyéni teljesítmények voltak a mai napon" - mondta Mikler Roland, a válogatott kapusa.

"Kicsit meg voltam illetődve, amikor pályára léptem, de ezt ki kell küszöbölnöm majd. Egységesen dolgoztunk, voltak holtpontok, de ezt leküzdöttük, ami biztató a jövőre nézve" - mondta Ancsin Gábor.

"Az elejétől kezdve fölül voltunk, holtpontok a védekezésben voltak, de át tudtuk hidalni ezeket, és Mikler is remekül védett. Sokat fejlődtünk a legutóbbi két szerb meccshez képest, és még hol van a vége?!" - tette fel a költői kérdést az irányító Faluvégi Rudolf.

Bánhidi Bence hét gólt szerzett Forrás: MTI/Kovács Anikó

"Nehéz meccsre számítottunk, de jól kezdtük, és bár a második játékrész elején beragadtunk, végül bedaráltuk az ellenfelet. A beállójátékra nagyon készültünk, örülök, hogy ennyi gólét tudtam szerezni. A védekezésünkön még kell javítani, és a gyors lerohanásgólok számát kellene növelni" - mondta a meccs egyik hőse, Bánhidi Bence.

A válogatott legközelebb hétfőn, 18 órakor lép pályára, az ellenfél Oroszország lesz.

További eredmények, D csoport:
Dánia - Oroszország 31-25 (13-13)

C csoport:
Spanyolország - Németország 32-29 (18-15)
Svédország - Szlovénia 23-21