Három év múlva jön az európai kézilabda-szuperliga

Köln, 2015. május 31.
A spanyol Barcelona játékosai ünnepelnek a bajnoki trófeával, miután 28-23-ra legyőzték az MKB-MVM Veszprémet a férfi kézilabda Bajnokok Ligája döntőjében a kölni Lanxess Arénában 2015. május 31-én. (MTI/EPA/Marius Becker)
Köln, 2015. május 31. A spanyol Barcelona játékosai ünnepelnek a bajnoki trófeával, miután 28-23-ra legyőzték az MKB-MVM Veszprémet a férfi kézilabda Bajnokok Ligája döntőjében a kölni Lanxess Arénában 2015. május 31-én. (MTI/EPA/Marius Becker)
Vágólapra másolva!
Egyre valószínűbb, hogy 2019-től teljesen átalakul a nemzetközi klubkézilabda, és a mostani kuparendszer legjobb csapatai nem az Európai Kézilabda Szövetség égisze alatt szervezett sorozatokban, hanem a Premier Handball League nevű szuperbajnokságban szerepelnek majd. 

Az ötlet már többször felmerült, most azonban két olyan lépés is történt a kontinentális kézilabda-szuperliga ügyében, amelyek azt jelzik, komolyak a szándékok. Először is Zürichben bejegyezték a leendő liga marketingjogai fölött diszponáló céget, másrészt elhagyta az EHF-et az egyik leghíresebb kézilabdás marketingszakember, Peter Varo, hogy csatlakozzon a Premier Handball League (PHL) szervezőihez.

A PHL elnöke Wolfgang Gütschow lesz, aki több válogatott menedzselése mellett játékosügynökként is dolgozott korábban. „A kézilabda egyelőre nem képes olyan terméket előállítani, aminek komoly piaca lenne – mondta Gütschow. – Ennek részben az is az oka, hogy sok esetben még a legnagyobb meccsek körül sem megy minden olyan profin, ahogy kellene.”

Európai nagyvárosokba vinnék a sportágat

A nagyratörő tervek között 12 csapatos, franchise-rendszerű bajnokság szerepel, azaz az amerikai major ligákhoz hasonlóan nem lehet sem kiesni, sem feljutni. Az alapítók azt szeretnék elérni, hogy a kontinens nagyvárosaiban legyenek a csapatok, amivel azonban két komoly gond is van.

A budapesti Final4-on a Buducnost ultrái balhéztak Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Egyrészt

a kézilabda pont azért jellemzően kisebb városokban honosodott meg

(Flensburg, Kielce, Kiel, Veszprém, Szeged), mert ezekben nem kellett a futballal versenyeznie. Itt van kultúrája a játéknak, de ha nagy városokba akarják elvinni a sportot, ott hiányzik ez is, és a szurkolókat is rá kell venni, hogy elmenjenek kézilabdát nézni.

Jelenleg összesen három csapat székel európai metropoliszban (Barcelona, Párizs, Berlin), a többiek mind kisebb városokban játszanak. Az alapítók ezt azzal védenék ki, hogy például összevonnák az északnémet csapatokat a dánokkal, és így Koppenhágában is lehetne egy csapat. Arról egyelőre nincs hír, mi a terv a Veszprém–Szeged-tengellyel.

Elegük van az EHF-ből

A világ legjobb bajnoksága, a Bundesliga vezérigazgatója szerint elvben lehetséges egy ilyen liga létrehozása, de „a nemzeti szövetségeknek nem fog tetszeni a dolog, valószínűleg el is fognak tiltani játékosokat” – mondta Frank Bohmann. Az elnök szerint az európai szövetség mindent megtesz majd, hogy ellehetetlenítse a ligát.

Nem elég nagy a show Forrás: MTI/EPA/DPA/Marius Becker

A legsikeresebb német csapat, a THW Kiel elnöke azonban örömmel üdvözölte a kezdeményezést. „Hallottunk a dologról, és bár döntés még nem született, a jelenlegi helyzettel egyáltalán nem vagyunk elégedettek” – mondta Thorsten Storm klubigazgató, majd kiemelte, hogy a klubok csak nagyon kevés részesedést kapnak a marketingjogokból, és úgy érzik, az EHF-nek dolgoznak, holott nem ez lenne az ideális.