Vágólapra másolva!
Kedden dönt a Magyar Kézilabda Szövetség elnöksége a férfi válogatott szövetségi kapitányának, Talant Dujshebaevnek a sorsáról, és a női válogatott új szövetségi kapitányát is kinevezhetik. Az MKSZ azért van döntéskényszerben, mert immár biztos, hogy egyik magyar csapat sem lesz ott a riói olimpián.

A férfiak a vasárnap zárult lengyelországi Európa-bajnokságon a 12. helyen végeztek, így lemaradtak az olimpiai selejtezőről és ezzel együtt a riói szereplésről. A spanyol-orosz Talant Dujshebaevnek 2017 januárjáig szól a megbízatása, ám amikor 2014 októberében kinevezték, az egyik kikötés az volt, hogy a csapat szerezzen indulási jogot az olimpiai kvalifikációs tornára.

A 47 esztendős, kirgiz származású, a FÁK-színeiben olimpiai bajnok, spanyol állampolgárként kétszeres olimpiai bronzérmes, játékosként és edzőként is Bajnokok Ligája-győztes szakember egyben a lengyel Kielce vezetőedzője is. Az Eb után jelezte, szívesen maradna kapitány, s döntsön az MKSZ elnöksége, hogy folytathatja-e a munkát. Dujshebaev a rossz Eb-szereplést illetően minden felelősséget magára vállalt.

Dujshebaev bízott a fiatalokban, de kiderült, a nemzetközi porondon még nem elég jók Forrás: MTI/Kovács Anikó

Hat meccsen egy győzelem

A tréner kilenc olyan játékosnak szavazott bizalmat az Eb-n, akik korábban még nem játszottak világversenyen, miközben több korábbi alapemberre - például Lékai Mátéra vagy Ilyés Ferencre - nem számított. A csapat eleve nehéz helyzetben volt, mert lemaradt a 2015-ös katari vb-ről, így aztán a lengyelországi Eb-n bravúr kellett volna ahhoz, hogy kijusson az ötkarikás selejtezőre.

A válogatott az első Eb-mérkőzését megnyerte, ám azt követően ötször kikapott, többször úgy, hogy pillanatnyi esélye sem volt, és nagy pofonokba szaladt bele. A férfi válogatottra legközelebb júniusban vár feladat, akkor játszik a szerbekkel oda-visszavágós alapon a 2017-es franciaországi vb-részvételért.

A női kapitány kilétére is fény derülhet

A női válogatott a decemberi, dániai világbajnokságon 11. lett - vb-n még soha nem ért el ilyen rossz helyezést -, lemaradt az olimpiai selejtezőről és ezzel együtt a riói játékokról. Németh András szövetségi kapitány a vb után azonnal lemondott. Kocsis Máté, az MKSZ elnöke akkor úgy fogalmazott, hogy január végén-február elején lehet új kapitány, és "sok név van a kalapban, magyar és külföldi szakember egyaránt".

Németh szerint a női válogatott a világ legjobb feltételei között készülhetett, ám gondot jelentett, hogy a felkészülésre nem volt elegendő idő. A női válogatott legközelebb március közepén vív tétmérkőzést, akkor kétszer is találkozik a lengyelekkel Eb-selejtezőn (9-én vagy 10-én idegenben, illetve 12-én vagy 13-án). Az új szövetségi kapitány akkor mutatkozhat be.

Az első olimpia, ahol egyik csapatunk sem lesz ott

Az MKSZ elnöksége korábban azt a célt tűzte ki, hogy a női és a férfi válogatott is vegyen részt a riói olimpián. Az eddigi olimpiai kézilabdatornákon - leszámítva a bojkottált 1984-es Los Angeles-i játékokat - mindig szerepelt magyar válogatott: 1936-ban és 1972-ben csak férfiak számára rendeztek versenyt, a nők 1976 óta vannak jelen. A Rio de Janeiró-i lesz az első olyan olimpia, amelyre sem a magyar férfi, sem a magyar női csapat nem jutott ki.

A válogatottak kudarca azért is fájó, mert klubszinten nem maradnak el a nemzetközi sikerek. A Veszprém 2014-ben és 2015-ben is eljutott a férfi Bajnokok Ligája négyes döntőjébe, a Szeged is a földrész legjobbjai közé tartozik. A női vonalon a Győr 2013-ban és 2014-ben BL-t nyert, az FTC pedig ugyancsak komoly erőt képvisel, legutóbb a Győr előtt megnyerte a magyar bajnokságot, és a BL-ben is menetel.

A társasági nyereségadó (TAO) és a nagy szponzorok (például a négy nagy klubot névadóként is támogató MVM, MOL, Pick, Audi, Rail Cargo-Hungaria, valamint a Szerencsejáték Zrt.) révén soha nem látott összegek jutnak a kézilabdába, és az utánpótlásbázis is egyre nagyobb. A Szerencsejáték Zrt-vel kötött szerződés szerint egy versenyszezonra 3 milliárd 259 millió forintot kap a szövetség, ezt az összeget a 26 klub között osztja szét.