Vágólapra másolva!
Húsz év után veszélybe került a Krim Ljubljana női kézilabdacsapatának egyeduralma a hazai bajnokságban, ezzel nemcsak a bajnoki aranyérmet, hanem a Bajnokok Ligájában való indulást is elbukná a klub. Azonban van egy sportszerűtlen, de teljesen legális kiskapu, amelyet kihasználva mégis meglehet az aranyérem. A rivális Zagorje őrjöng.

Szlovénia 1991-es függetlensége óta csupán két klub nyert aranyérmet az ottani női kézilabda-bajnokságban. 1991 és 1994 között az RK Olimpija háromszor lett első, az 1994-95-ös idény óta pedig a Krim Ljubljana nem talált legyőzőre.

A klub európai szinten is hagyományosan erős szereplő, 2001-ben és 2003-ban Bajnokok Ligáját nyert, 1999-ben, 2004-ben és 2006-ban pedig döntős volt a sorozatban.

Végre egy kihívó

A mostani idényben azonban pont nélkül esett ki a csapat a Bajnokok Ligája csoportköréből, a hazai bajnokságban pedig 15 forduló után ugyanúgy 13 győzelme és 2 döntetlenje van, mint a második helyezett Zagorjának. Miután pontazonosság esetén az egymás elleni eredmény dönt, utóbbi csapat jobban áll: a Krim 22-22-t játszott idegenben, a Zagorje 23-23-ra végzett Ljubljanában.

Forrás: AFP/Franck Fife


A papírforma azt ígéri, hogy a hátralévő hét fordulóban mindegyik csapat megnyeri a mérkőzéseit. Ebben az esetben ez az idegenben dobott plusz egy gól döntene a Zagorje javára.

A Krim azonban előtúrt egy olyan szabályt, amely

hihetetlenül sportszerűtlen, de célravezető lehet.

A klub hat válogatott játékost kölcsönadott a 4. helyen álló Ajdovscinának, amely március végén még játszik a Zagorjéval. Ha pontot szerez ellene, máris megoldódott minden, meglesz a pontelőny, és Sergeja Stefanisint, Alja Korent, Tamara Mavsart, Aneja Beganovicot, Ana Zrimseket és Nina Zulicot azonnal visszarendeli a Krim.

Legális szportszerűtlenségre készül a Ljubljana Forrás: Rkkrim.com


Mindez ugyan ellentmond a fair playnek, de a szabályok lehetővé teszik, a Krim február 29-ig el is intézte a kölcsönadást. A klubnak szerencséje van, hiszen március végéig csupán egy mérkőzést kell megvívnia kulcsemberei nélkül, de az – az RK Ljubljana ellen – vélhetően nélkülük is menni fog, hiszen az októberi, idegenbeli meccset 50-29-re nyerte meg.

Azért döntöttünk így, mert a szabály erre lehetőséget ad, egyszerűen csak élünk vele” – nyilatkozta Deja Ivanovic, a klub sportigazgatója. Arra a kérdésre, hogy ez a lépés mennyire fér össze a sportszerűséggel, nem válaszolt.

„Ez szégyenletes. Húszéves sikerszéria után úgy tűnik, nem tudják, hogyan kell tisztességesen játszani” – dühöngött a Zagorje edzője, Bojan Voglar.