Így nem lett a miénk a világ második legjobb bajnoksága

Nagy László Veszprém, 2015. március 29.
A Veszprém játékosai ünnepelnek a kupával az eredményhirdetésen a férfi kézilabda SEHA Liga döntőjében vívott PPD MKB-MVM Veszprém - Meskov Breszt mérkőzés után Veszprémben 2015. március 29-én. A trófeát az MKB-MVM
Veszprém, 2015. március 29. A Veszprém játékosai ünnepelnek a kupával az eredményhirdetésen a férfi kézilabda SEHA Liga döntőjében vívott PPD MKB-MVM Veszprém - Meskov Breszt mérkőzés után Veszprémben 2015. március 29-én. A trófeát az MKB-MVM Veszprém nyerte, miután a fináléban 32-2-re legyőzte a fehérorosz együttest. Az előtérben Nagy László. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A Magyar Kézilabda-szövetség vezetői jól hangzó ligafrissítést gondoltak ki, a regionális SEHA Liga és a magyar bajnokság kvázi összevonásából a világ második legerősebb kézilabdás sorozata alakulhatott volna ki. A magyar csapatokat érdekelte a dolog, de a Szeged nem kért belőle, így az egész kezdeményezés elhasalt.

Az MVM Veszprém megvédte címét a közép- és dél-európai kézilabda klubcsapatokat tömörítő SEHA Ligában. A varasdi négyes döntő után a liga szervezői boldogan jelentették be, hogy a Gazprom további négy évre, 2020-ig meghosszabbította névszponzori szerződését a sorozattal, az azonban távolról sem biztos, hogy a legutóbbi két kiírás győztese is ott lesz az indulók között jövőre.

A SEHA mellett ugyanis a magyar NB I alapszakaszában nem tud indulni a magyar bajnok, és ez még a játékosoknak sem tetszik.

A Veszprém játékosai ünnepelnek a kupával a hazai pályán megnyert 2015-ös fináléban Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A veszprémi csapatkapitány, Nagy László kedden a Digisport Reggeli Start című műsorában azt mondta, "lehetne erősíteni a SEHA Ligán, de magyar játékosként egyértelműen azt gondolom, hogy igenis helyünk lenne a magyar bajnokságban is. A kettőt kellene valahogy kombinálni."

A Veszprém részvétele nagyon fontos a SEHA-nak, a sorozat legnagyobb nevű csapata a két évvel ezelőtt csatlakozó magyar bajnok. Akkor úgy nézett ki, a sorozat tovább erősödhet a Mol-Pick Szeged nevezésével, de a szegediek a magas nevezési díjra hivatkozva végül nem indultak el a sorozatban.

Elég a magyar bajnokság?

Most újra felcsillant a lehetőség, hogy a 2016-17-es idényben több magyar csapat is részt vehet a SEHA Liga küzdelmeiben. Nem is csak a két nagy riválisról lenne szó, hanem a magyar bajnokság első négy helyezettjéről, azaz

a két nagyágyú mellett a Csurgó, a Balatonfüred és a Tatabánya

is kipróbálhatná magát a délszlávokkal feldúsított mezőnyben.

Juan Carlos Pastor, a Mol-Pick Szeged vezetőedzője Forrás: MTI/EPA/Carsten Rehder

Ezt az ötletet azonban a Szeged nem támogatta. Sőt abból sem kért a klub, hogy egy olyan magyar bajnokságba integrált SEHA Ligát hozzanak létre – a jégkorongozók Mol-ligájához hasonlóan –, ahol meghívásos alapon a térség további sztárcsapatai (Zágráb, Vardar, Meskov Breszt) is elindulnak.

A szegediek azt mondják, nekik elég a magyar bajnokság.

"Volt több tervünk is, de konkrét tárgyalásig nem jutottunk el. Végiggondoltuk a lehetőségeket, és beszéltünk az élcsapatokkal arról, hogy mit szeretnének" – mondta az Origónak Marosi László, a Magyar Kézilabda-szövetség alelnöke.

Ne rokkanjanak bele

"Három évre előre gondolkodunk, és alapvetés, hogy a magyar bajnokság alapszakaszában induljon el minden csapatunk. Ezért megvizsgáltuk a lehetőséget, hogy

így pályára lépnének itt a térség legerősebb csapatai, míg a magyar csapatok egymás elleni bajnoki meccsei beleszámítanának a SEHA Liga küzdelmeibe is, hogy ne rokkanjanak bele a rengeteg meccsbe" – magyarázta Marosi László.

A világ 2. legerősebb bajnoksága

Egy ilyen, a Vardarral, a Zágrábbal, a Meskovval, a Celjével és a Velenjével kiegészülő versenysorozat a világ második legerősebb bajnoksága lenne a német Bundesliga mögött. "A puhatolózás után kiderült, hogy a Veszprém és a 3-5. helyen végzett magyar csapatok támogatták az ötletet, a szegedieknek viszont más elképzeléseik voltak" – mondta Marosi.

Nagy László a magyar bajnokságban játszana Forrás: MTI/Kovács Tamás


Miután tavaly kiderült, hogy a magas nevezési díj miatt nem indul a Szeged – ezt egyébként akkor tagadta a SEHA versenyigazgatója, de Szűcs Ernő Péter klubelnök többször megerősítette, hogy így történt –, a klubtól azt az információt kaptuk, annyira nem is bánják, hogy így alakult.

Nem sokkal erősebb az NB I-nél?

A szegediek azt mondták, a SEHA Liga néhány meccset leszámítva nem erősebb az NB I-nél, ráadásul problémát okozhat az építkezésben, hogy

a rengeteg utazás és meccs elveszi az időt a csapatépítéstől.

Ez még inkább igaz a most következő szezonra, hiszen Szegeden óriási jövés-menés lesz, gyakorlatilag a teljes kezdőcsapatát lecseréli a nagy terveket szövögető bajnoki ezüstérmes.

Juan Carlos Pastor, a Mol Pick Szeged vezetőedzője és a klub szakmai igazgatója Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az NB I-gyel történő összehasonlítás egyébként a jelenlegi szezonban nem nagyon áll meg, hiszen

a BL-ben összesen hét SEHA-csapat indult el,

a csoportkörben hatan voltak érdekeltek, a legjobb 16 közé négyen jutottak, és a nyolcban is ott vannak hárman (Veszprém, Vardar, Zágráb) – a Szeged a bravúros első meccs után sajnos kiesett a nyolcaddöntőben.

Szerettük volna megszólaltatni a szegedi klub képviselőit is, későbbre ígértek választ. Amint megérkezik, frissítjük a cikket.

Frissítés: a szegediek minden részletre kiterjedő, alapos válaszát magába foglaló cikket itt találja.