Jövőre fizetnek a légiósaik után a kéziklubok

Veszprém, 2014. október 4.
Momir Ilic, a Veszprém játékosa (elöl) és Stefan Kneer a férfi kézilabda Bajnokok Ligája 2. fordulójának D csoportjában játszott MKB-MVM Veszprém - Rhein-Neckar Löwen mérkőzésen a Veszprém Arénában 2014. október 4-én.
MTI Fotó:
Veszprém, 2014. október 4. Momir Ilic, a Veszprém játékosa (elöl) és Stefan Kneer a férfi kézilabda Bajnokok Ligája 2. fordulójának D csoportjában játszott MKB-MVM Veszprém - Rhein-Neckar Löwen mérkőzésen a Veszprém Arénában 2014. október 4-én. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
A következő szezonban változik a férfi és a női kézilabda NB I lebonyolítási rendszere: mindkét bajnokságban 14 csapat küzd majd egymással, oda-visszavágós rendszerben. A szövetség bevezeti a légióskorlátozást is, fizetniük kell a kluboknak a külföldiek után. 

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) hétfői közleménye szerint a nőknél 26 fordulót követően hirdetnek győztest. Az MKSZ illetékesei egyelőre nem döntötték el, hogy a férfiaknál ugyanez lesz a lebonyolítás vagy bajnoki döntőt is rendeznek a körmérkőzéses alapszakasz után. A változtatás azt jelenti, hogy a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe jutott

MVM Veszprém csak úgy lehet magyar bajnok, ha már az alapszakaszban is részt vesz,

amire az elmúlt két idényben nem volt példa.

Ez a lépés várható volt, hiszen a Szerencsejáték Zrt által a kézilabdába invesztált brutális összegért a szponzor nyilvánvalóan elvárja, hogy a legnagyobb sztárcsapat is részt vegyen már az alapszakaszban is. A 3,3 milliárd forintból a Veszprém és a Szeged ugyanolyan arányban, információink szerint 500-500 millió forinttal részesedik.

Momir Ilic, a Veszprém szerb játékosa Forrás: MTI/Kovács Anikó

A versenykiírás értelmében a férfi és a női élvonal valamennyi csapata további egy meccset játszik az idény során a férfi, illetve a női juniorválogatottal Balatonbogláron, de az eredmény nem számít bele a tabellába. Ez az elgondolás annak a sikerrel alkalmazott, mégis megszüntetett ötletnek a folytatása, hogy a juniorválogatottak induljanak el az első osztályban.

Beszed némi pénzt a szövetség

Az elnökség döntött a külföldi játékosok szerepeltetésének szabályozásáról is: a nőknél legfeljebb négy, a férfiaknál legfeljebb öt légiós játékengedélye váltható ki a szezonra,

minden további külföldi sportoló játékengedélyének kiváltása egyénenként 3 millió forintba kerül.

Egyelőre nem tudjuk, melyik csapat milyen kerettel vág neki a következő szezonnak, de jelent pillanatban a BL-csapatok közül a nőknél a Győrnek 8, a Fradinak 2, a férfiaknál a Szegednek 11, a Veszprémnek pedig szintén 11 légiósa van (a múlt héten magyarrá vált Sulic Renatót már nem számoltuk).

A Fradinál nincs gond, a Győrnek viszont fizetnie kell majd Forrás: MTI/Kovács Anikó

A győrieknél nagy variálás nem lesz, egy norvég-norvég csere biztosan lesz (Sulland megy, Mörk jön), és a veszprémi keretben sem várható óriási jövés-menés. Jó eséllyel érkezik Ancsin Gábor, Isaias Guardiola pedig nem valószínű, hogy marad.

A Szegednél viszont szinte az egész csapatot kicserélik, és bár az érkezők között magyarok is vannak (Bánhidi Bence, Bodó Richárd, Bóka Bendegúz), többségében légiósok érkeznek a magyar bajnoki ezüstérmeshez. Függetlenül ettől egyik csapatot sem fogja földhöz vágni, hogy év elején lerakják a 10-15 millió forintot