Vágólapra másolva!
A hétvégén indul a férfi kézilabdásoknál a Bajnokok Ligája, a zsinórban harmadik döntőjére hajtó Telekom Veszprém és a csapatát szinte teljesen kicserélő MOL-Pick Szeged képviseli Magyarországot. A veszprémiek óriási kerettel készülnek, a szegedieknél a csapatépítésé az ősz, de mindkettőtől elvárás, hogy ott legyen az egyenes kieséses szakaszban.

Azt már korábban lehetett tudni, hogy Szegeden kicserélődik szinte az egész csapat, de hogy a Veszprém ennyi új játékost hozzon, az talán kicsit meglepő annak fényében, hogy tavaly is a legjobb csapatnak tűnt a kézilabda-Bajnokok Ligájában, és csak irtózatos pechhel bukta el a finálét, ahova zsinórban másodszor jutott be.

A két magyar BL-csapat jelentős változásokon ment keresztül, de míg Veszprémben a gerinc megmaradt, addig Szegeden gyakorlatilag teljesen új csapatot épít Juan Carlos Pastor edző.

A Veszprém idén újra a csúcsra tör minden sorozatban,

a Szeged pedig abban bízik, hogy vagy a bajnokságban, vagy a kupában elkapja hazai vetélytársát, illetve újra bejut a BL egyenes kieséses szakaszába.

11 új játékost kell beépítenie Xavi Sabaténak

Első blikkre nem tűnik indokoltnak, hogy a Veszprém ennyi új játékost szerződtessen, de a 11 érkező között vannak kölcsönből visszatérő magyar fiatalok is, akik vélhetően a magyar bajnokságban kaphatnak majd szerepet. A BL-keret mélyítését is sztárigazolásokkal oldotta meg a csapat azok után, hogy 13 perc híján tökéletes szezont futott tavaly: megnyerte a magyar bajnokságot, a Magyar Kupát, a SEHA-ligát, és a 47. percben nyolc góllal vezetett a Kielce ellen a BL-döntőben.

Xavi Sabaté a válogatott mellett a Veszprémet is irányítja Forrás: Bongarts/Getty Images/2016 Getty Images/Juergen Schwarz

Hogy semmiképpen ne fordulhasson elő, hogy a kulcsjátékosok a legfontosabb meccs hajrájában egyszerre elfogynak, a névadó szponzort váltó, Telekom Veszprém néven induló klub nemzetközi sztárokkal erősítette meg amúgy is masszív keretét. A kulcsemberek azonban bőven 30 fölöttiek.

A veszprémi keret változásai

Érkezők: Inal Aflitulin (Bergischer HC), Mirko Milasevic (Dinamo Bucuresti), Ancsin Gábor (Szeged), Dragan Gajic (Montpellier), Marko Kopljar (Barcelona), Blaz Blagotinsek (Celje), Ligetvári Patrik (Balatonfüred - kölcsönből vissza) Gyene Norbert (Balatonfüred – kv.) Fekete Dávid (Vác – kv.) Borbély Ádám (Tatabánya – kv.) Tóth Attila (Veszprém utánpótlás)

Távozott: Christian Zeitz (THW Kiel), Isaias Guardiola (HC Erlangen)

Nagy László pihentetését a szegedi Ancsin Gáborral, illetve a horvát Marko Kopljarral oldották meg a veszprémiek, a sérülésekkel bajlódó Gulyás Péter helyettesítésére jött a szlovén Dragan Gajic, a szintén korosodó Renato Sulic posztjára pedig a szintén szlovén Blaz Blagotinsek. A legfontosabb igazolásnak Kálomista Gábor elnök a sportigazgatói székbe szerződtetett Eklemovics Nikolát tartja.

Az elvárások idén is óriásiak Veszprémben Forrás: FacebookVeszprém Handball Team

Kálomista azt mondta, indokolt a hatalmas keret, hiszen szemben az előző év 54 meccsével, idén ez a szám akár 70-re is felmehet. „Azt se feledjük, hogy a legjobbjainknak még vagy húsz válogatott fellépésük is lesz.

Ekkora keret mellett döntöttünk, eddig ilyen még sehol sem volt, az edzővel közösen megpróbálunk logisztikázni. A cél, hogy április-május-júniusban, amikor a legfontosabb meccsek jönnek, a legjobbjaink frissek legyenek” – mondta Eklemovics a Sport TV-nek.

Szegeden teljesen új csapat épül

A címvédőhöz hasonlóan Szegeden is 11 új játékost kell beépíteni, de míg a Veszprémből csak két peremember távozott,

Juan Carlos Pastor csapata tíz játékosnak intett búcsút a nyáron.

A távozók között van a házi gólkirály Dejan Bombac (Kielce), Piotr Wyszomirski (Lemgo), Antonio Garcia (Kolding) és olyan magyar sztárok, mint Ilyés Ferenc és Ancsin Gábor. A MOL-Pick Szeged ennek ellenére – az érkezőket elnézve – a nevek alapján nem gyengült.

Balogh Zsolt idén is kulcsszereplő lesz Szegeden Forrás: MTI/Kovács Anikó

A régiek és újak összeszokásához nyilvánvalóan idő kell majd, de a csapat nemzetközileg is elismert játékosokat szerződtetett, és úgy néz ki, megoldotta az évek óta gondot okozó beállós poszt problémáját. Bánhidi Bence és a Montpellier-től elcsábított Matej Gaber megoldja a szegediek gondjait a hatoson, a címvédőtől szerződtetett Denis Buntic a balkezes, Szergej Gorbok (Vardar) a jobbkezes lövő posztjára érkezett, irányítóban pedig Stas Skube és Sandro Obranovic feladata lesz Bombac pótlása.

Változások a szegedi keretben

Érkezett: Banhidi Bence (Balatonfüredi KSE), Bodó Richárd (Grundfos Tatabanya), Bóka Bendegúz (Balatonfüredi KSE), Denis Buntic (Vive Tauron Kielce), Marin Sego (Vive Tauron Kielce), Mario Sostaric (Gorenje Velenje), Matej Gaber (Montpellier Handball), Pedro Rodriguez Alvares (Naturhouse La Rioja), Sandro Obranovic (RK PPD Zagreb, kölcsönben), Szergej Gorbok (Vardar Szkopje), Stas Skube (Gorenje Velenje)

Távozott: Ancsin Gábor (Telekom Veszprém), Antonio Garcia (KIF Kolding Kobenhavn), Dean Bombac (Vive Tauron Kielce), Ilyés Ferenc (Grundfos Tatabánya), Marko Curuvija (ismeretlen), Niko Mindegia (KIF Kolding Kobenhavn), Piotr Wyszomirski (TBV Lemgo), Rajko Prodanovic (Meskov Brest), Roberto Garcia Parrondo (CYEB Budapest), Vladimir Vranjes (Grundfos Tatabánya), Vladan Loncar (Naturhouse La Rioja, kölcsönben)

A szegediek a széleken is jól erősítettek, a kapuból kirobbanthatatlan José Manuel Sierra mögé pedig szintén a Kielcéből érkezett kapus a horvát Marin Sego személyében.

Az alapanyag tehát igen erősnek tűnik,

ráadásul Bánhidi mellett más magyar tehetségek (Bodó Richárd, Bóka Bendegúz) is érkeztek, de ahhoz még egy Pastorhoz hasonló tudású szakembernek is időre van szüksége, hogy csapattá kovácsolja őket.

„Ez a csapat erősebb lesz, mint amelyik befejezte az előző szezont. Amikor elkezdtük az új csapat létrehozását, hároméves tervet raktunk le, ennek a végére a következő igazolásokkal

– jelentette ki Szűcs Ernő Péter, a Pick Kézilabda Zrt. igazgatóságának elnöke a Sport TV-n. „Stabilan a világ tíz legjobb csapata között tartanak bennünket számon. Ez egy virtuális erősorrend, de jól néz ki, hogy például a Kiel mögöttünk van.”

A BL történetének legerősebb csoportja

A Bajnokok Ligája lebonyolításának értelmében két kiemelt és két gyengébb csoport kezdi meg a küzdelmeket. Mindkét magyar az erősebb csoportokba került, ám ezeknek a sorsolása elég furcsán alakult a 2016/17-es idényre.

És közben itthon is összecsap a két magyar BL-csapat Forrás: MTI/Kovács Anikó

A Veszprém abba az A csoportba került, ahol gyakorlatilag csupa nagyágyú szerepel, például a Barcelona, a PSG, a Flensburg és a Kiel. A Szegednek kicsit nagyobb szerencséje volt, még ezzel az alakuló csapattal sem nagyon lesz olyan meccse, ahol esélytelennek tűnik.

Mindkét csapattól kötelező elvárás a továbbjutás, és ezzel várhatóan nem is lesz gond.

Az izgalmak a nyolcaddöntőben kezdődnek, akkorra kell a Szegednek összeérnie, a Veszprémnek pedig megtalálnia az elképesztően bő keret egyensúlyát.

Az első forduló programja:

SG Flensburg-Handewitt–Telekom Veszprém (09.24., szombat 17.30h)
MOL-Pick Szeged–Rhein Neckar Löwen (09.25., vasárnap 17h)