Vágólapra másolva!
Történelmi vereségek után történelmi győzelmet arattunk Montenegró ellen. Elég lett volna négy góllal nyerni, de nem bánjuk, hogy végül héttel sikerült. A középdöntőben Norvégiával, Oroszországgal és Romániával találkozunk majd.

Eredmény, 3. forduló, C csoport, Malmö:
Montenegró – Magyarország 14-21 (6-11) - az élő közvetítés
a magyar csapat gólszerzői: Görbicz 5, Schatzl 4, Kovács 3, Klivinyi 3, Lukács 2, Bódi 1, Erdősi 1, Hornyák 1, Triscsuk 1
A csoport másik mérkőzésén:
Dánia – Csehország 32-29 (13-17)
A csoport végeredménye:
1. Dánia 6 pont, 2. Csehország 2 pont (83-82), 3. MAGYARORSZÁG 2 (62-64), 4. Montenegró 2 (63-70) – pontazonosság esetén az egymás elleni mérkőzések eredménye döntött.

A magyar női kézilabda-válogatott úgy állt neki a Montenegró elleni utolsó csoportmérkőzésének, hogy a biztos továbbjutáshoz legalább négy góllal kell legyőznie azt a délszláv együttest, amelyiket még soha nem verte meg világversenyen – ellenben fennállása legnagyobb vereségét tétmeccsen (15-32 a 2015-ös világbajnokságon) éppen tőlük szenvedte el.

Jól kezdtünk, gyorsan lőttünk két gólt, mégpedig pont úgy, ahogy Kim Rasmussen a mérkőzés előtt kérte – lehúztuk a labdákat a szélre, aztán bezúztuk.

Nem szép játék, de nekünk jó

Ráadásul hátul is jól muzsikáltunk. A kapitány a dánok ellen nem éppen élete formáját mutató Kiss Évát pihentette,

Janurik Kinga pedig nemcsak igyekezett meghálálni a bizalmat, hanem meg is hálálta!

Sorra mutatta be a bravúrokat, akár átlövésből, akár szélről, akár indításból próbálkoztak a montenegróiak.

Janurik Kinga ihletett formában fogta a lövéseket Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Azt túlzás lenne állítani, hogy magas volt a mérkőzés színvonala, de aki szép játékot akar látni, az menjen máshová, gondoltuk, miközben szépen hízott az előnyünk, ami a 26. percben Görbicz védjegyszerű góljával el is érte az áhított négygólos különbséget.

Szerencsére a montenegróiak nem durvultak el, mindkét csapat lehozta egy-egy kiállítással a félidőt, a szünetre pedig Triscsuk jóvoltából ötgólos előnnyel mehettünk.

Jókat mondhatott a mester

A második félidő elején közel hét percig nem lőttünk gólt, két gólra (11-9) fel is jöttek a montenegróiak, akiknél ekkor Rajcic kapus kezdte eltanulni a szakmát Januriktól. Rasmussen időt kért, és úgy tűnt, hogy tud hatni a csapatra, valamint jókat mondott abban az egy percben, mert ettől kezdve csak egyre nőtt az előnyünk.

Ilyeneket védett Janurik:

Az 50. percben Janurik újra 60% környékére tornázta fel a mutatóját – végül 19 lövést fogott –, és a hajrára pihentetett Kovács Anna is bevágott gyors egymásutánban három gólt.

Görbicz meglőtte pályafutása 150. Eb-gólját,

mellette adta a gólpasszokat, és tíz perccel a vége előtt 17-11-re vezettünk, és ugyan Despotovic lőtt kettőt, és az ellen nagy lövője, Jaukovic is talált egy gólt, de ezzel már semmire sem mentek, mert nem hagytuk, és a végén nagyon simán nyertünk 21-14-re, úgy, hogy 20 labdaeladásba kergettük bele Montenegrót.

Görbicz Anita ezúttal is a csapat vezére volt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Azok után, hogy első ízben kikaptunk csehektől (történelmi vereség 1), majd világversenyen sorozatban másodszor a dánoktól (történelmi vereség 2), világversenyen először legyőztük Montenegrót – ez pedig egy történelmi győzelem volt, és most csak ez a fontos!

A helsingborgi középdöntős csoportban – ahová mi pont nélkül érkezünk – az már biztos, hogy címvédő Norvégia, az olimpiai bajnok Oroszország és a horvátokat 31-26-ra legyőző Románia lesz az ellenfelünk, de hogy milyen sorrendben, az majd csak a 20.45-kor kezdődő mérkőzések után derül ki.

"Jól működött a védekezés, nagy nyomást tudtunk helyezni a montenegrói átlövőkre, (Janurik) Kinga pedig remekül védi az ilyen direkt lövéseket – mondta a mérkőzés után az M4 Sportnak nyilatkozó Kim Rasmussen. – Többen is tudtak extrát nyújtani támadásban. Koncentráltan játszottunk, de még mindig túl sok apró hibát követünk el, ami után elveszítjük a ritmust. Ezekből lehet tanulni. Lesz még három meccsünk, ahol tovább finomíthatjuk a koncepciónkat. A világ legjobbjai ellen fogunk játszani, nyomás már nem lesz rajtunk, próbáljuk megnehezíteni az ellenfelek dolgát, de mi már elértük a kitűzött célunkat."

További eredmények:
D csoport:
Románia – Horvátország 31-26 (15-13) - a horvátok már biztosan kiestek
Norvégia – Oroszország 23-21 (11-11)
A csoport végeredménye:
1. Norvégia 6 pont, 2. Románia 4, 3. Oroszország 2, 4. Horvátország 0

A középdöntős csoportok

A csoportok első három helyezettje a középdöntőben folytatja, ahová magukkal viszik az egymás elleni játszott mérkőzések eredményeit.

I. csoport, Göteborg:
1. Svédország 3 pont (55-49), 2. Szerbia (55-53), 3. Németország 2 (50-49), 4. Franciaország 2 (39-38), 5. Hollandia 2 (45-47), 6. Spanyolország 0 (42-50).
II. csoport, Helsingborg:
1. Dánia 4 pont (56-48), 2. Norvégia 4 (46-42), 3. Románia 2 (43-40), 4. Csehország 2 (56-55), 5. Oroszország 0 (38-45), 6. MAGYARORSZÁG 0 (41-50)