Az olimpiai bajnok útjába került a kéziválogatott

handball Horizontal
Hungary's pivot Szabolcs Zubai (C) vies with Belarus' centre back Barys Pukhouski (L) Belarus' left wing Aliaksandr Tsitou during the 25th IHF Men's World Championship 2017 Group C handball match Belarus vs Hungary on January 20, 2017 at the Kindarena in Rouen. / AFP PHOTO / CHARLY TRIBALLEAU
Vágólapra másolva!
A férfi kézilabda-válogatott gyenge játékkal két góllal, 27-25-re kikapott Fehéroroszországtól, és a C csoport negyedik helyén végezve jutott a nyolcaddöntőbe, ahol az olimpiai bajnok Dániával találkozik. A vb leggyengébb teljesítményét nyújtottuk a sorsdöntő mérkőzésen. 

Férfi kézilabda-világbajnokság, C csoport, 5. forduló:
Fehéroroszország-Magyarország 27-25 (15-13) - élő közvetítésünk

Miután a magyar válogatott elveszítette első két mérkőzését Németország és Horvátország ellen, biztossá vált, hogy nem végezhet az első két hely egyikén, és valószínűsíthető volt, hogy a svéd-dán párosból kap ellenfelet. Mivel közben nem borult a papírforma egyik csoportban sem (a svédek délután Egyiptom ellen biztosították be 2. helyüket), így is lett, ezért Fehéroroszország ellen úgy léphetett pályára a magyar csapat, hogy

ha nem kap ki, elkerüli az olimpiai bajnok Dániát a nyolcaddöntőben.

A fehéroroszok gyengén kezdték a tornát, kikaptak Chilétől az első fordulóban, de aztán fokozatosan játékba lendültek, és a legutóbbi fordulóban egészen a hajráig meccsben voltak azok ellen a németek ellen, akiktől mi elég simán kikaptunk. A mieink a pénteki meccsig hétszer találkoztak Fehéroroszországgal, mindannyiszor magyar győzelem született.

Kemény meccsre számítottunk, igazunk lett Forrás: AFP/Charly Triballeau

A Xavi Sabaté kapitány továbbra sem számíthatott Nagy Lászlóra, aki még a németek ellen szenvedett bokasérülést. Érdekesség, hogy több fogadóiroda is levette a kínálatából a mindkét csapatnak megfelelő döntetlent.

Nem kezdődött jól a sorsdöntő meccs

Gyorsan kiderült, hogy a fehéroroszok alaposan kielemezték a magyar csapat játékát, hiszen a mieink támadásai után sprintben vitték fel a labdát, és kihasználva, hogy a magyarok kettőt cserélnek támadás és védekezés között, rendezetlen védelem ellen sorra lőtték a gólokat.

Xavi Sabaté kezdőcsapata nem működött igazán jól, főleg a védekezésünkkel voltak gondok, mert hiába tudtuk, mire készülnek a beloruszok, nem tudtuk megállítani a beállójukat, aki zsinórban harcolta ki a heteseket.

Mikler sem kapta el a fonalat, és mivel a támadásainkban sem volt átütő erő,

az első negyedórában nemhogy nem sikerült ráijesztenünk az ellenfélre, de megéreztettük velük, hogy van esélyük a győzelemre.

Miklernek 22 százalékkal zárta az első félidőt Forrás: AFP/Charly Triballeau

Később a védekezés többé-kevésbé összeállt, Mikler Roland is védett néhányat, de a másik kapu előtt továbbra sem ment. Sabaté próbálta forgatni a csapatát, de a fiatal

Juhász Ádám kivételével támadásban nem akadt senki, aki a vállára vette volna a csapatot.

A fehéroroszok remekül védekeztek, ám ez sem menti fel a támadásban szinte semmit nem mutató magyarokat, akik kétgólos hátrányban zárták az első félidőt.

Nem kaptunk erőre a szünetben sem

A félidő sem hozott komoly változást, Császár Gábor iparkodott eredményesen támadásban, de sem Mikler, sem a védekezés nem javult fel számottevően így állandósult a beloruszok vezetése. Juhász Ádám továbbra is megbízhatóan termelte a gólokat, de a magyar csapat makacsul középen próbált mindent megoldani, ott pedig jól védekezett az ellenfél.

Harsányi gyömöszöli Artsem Karaleket Forrás: AFP/Charly Triballeau

A játékrész közepén - ahogy arra titkon számítottunk is - elkezdtek fáradni a fehéroroszok, és a 44. percben Császár góljával sikerült egyenlítenünk. Mielőtt azonban lendületbe jöhettünk volna, kimaradt egy hetes, majd gyors egymásutánban két játékosunkat is kiállították (Császárt rossz csere miatt), így ahelyett, hogy átvettük volna a vezetést, újra futhattunk az eredmény után.

Belorusz vezetéssel indult a hajrá

Hiába mozgott fáradtabban az ellenfél, így is sorra harcolták ki a heteseket támadásban, és az idővel is okosan játszottak. Egyre kétségbeejtőbb volt a helyzet, hiszen fogyott az idő, és nem látszott, ki húzhatná ki a bajból a mieinket, mert sem elöl, sem hátul nem akadt az elfogadhatónál legalább egy fokkal jobb teljesítmény.

Mikler továbbra sem fogott szinte semmit, Sabate mégis végig a pályán hagyta,

ráadásul egy időkérést is elvesztegetett, mert a második félidőben az utolsó öt percen belül kérte ki az első idejét. Brouka megállíthatatlanul váltotta gólra a megítélt hétmétereseket, ráadásul fegyelmezetlenségünk miatt az utolsó percekben emberhátrányba is kerültünk.

Vlacsiszlav Saldacsenszka jól védett Forrás: AFP/Charly Triballeau

Nem mintha egyébként benne lett volna a meccsben a győzelmünk, de még a döntetlen sem, mert csapatként és egyénileg is botrányosan gyengén kézilabdázott a magyar válogatott. A vereséggel eldőlt, hogy az olimpiai bajnok Dániával találkozunk a nyolcaddöntőben, a beloruszok elleni játékkal a tisztes helytállásra sincs reményünk.

Császárt nem törte le a vereség

Császár Gábort nem lepte meg, hogy ilyen jól játszott az ellenfél, a Sport1-en elmondta, ilyesmire számítottak. "Ez a csapat az életéért küzdött, az első perctől végigharcolták a mérkőzést.

Sok könnyű gólt kaptunk, a második félidőben pont rosszkor hagytam ki egy hetest, amikor végre vezethettünk volna. Ez nem egy rossz fehérorosz csapat, és a vébé alatt folyamatosan fejlődött a játékuk. Mindenkinek fel kell hoznia magát a nyolcaddöntőre, hogy úgy harapjunk, mint ma az ellenfél.

A nyolcaddöntővel kapcsolatban azt mondta, "vasárnap nekünk kell majd az életünkért küzdenünk. Egy meccsen múlik minden, ott kell odatennünk magunkat. Játszottunk velük felkészülési meccset, ahol csak mázlival tudtak legyőzni minket.