Katasztrófa és haláltánc – a dán sajtó a kézikapitány fejét követeli

Gudmundur Gudmundsson, kézilabda
Denmark's icelandic head coach Gudmundur Gudmundsson looks on after losing to Hungary the 25th IHF Men's World Championship 2017 eighth final handball match Hungary vs Denmark on January 22, 2017 at the Halle Olympique in Albertville. / AFP PHOTO / PHILIPPE DESMAZES
Vágólapra másolva!
A dán sajtó nem bánt kesztyűs kézzel az olimpiai bajnok férfi kézilabda-válogatottal, amely óriási meglepetésre kikapott a nyolcaddöntőben Magyarországtól. Négy játékos minden bizonnyal visszavonul a válogatottságtól, az Ekstra Bladet pedig azt írta, nem kellene várni július 1-ig, itt az ideje Gudmundur Gudmundsson szövetségi kapitány menesztésének.

A kézilabda-világbajnokság egyik nagy meglepetését a magyar férfiválogatott okozta, miután a nyolcaddöntőben végig vezetve 27-25-re legyőzte az olimpiai bajnok Dániát.

A dán sajtó nehezen emésztette meg a bukást, az Ekstra Bladet katasztrófaként emlegette a kiesést:

A lap kirohanást intézett Gudmundur Gudmundsson szövetségi kapitány ellen.

„Elég volt, Gudmundur!”

– olvasható a lap cikkének címében. Jan Jensen szakíró szerint noha a kapitány szerződése június 30-ig szól, és még Európa-bajnoki selejtezőkön ülhetne a kispadon, inkább azonnal távoznia kellene.

Gudmundur Gudmundsson Forrás: AFP/Philippe Desmazes

„Hagyni kellene, hogy segítője, Henrik Kronborg lehozza ezeket a mérkőzéseket, aztán július elsejétől úgyis Nikolaj Jacobsen lesz az új kapitány. De tudom, hogy az izlandi nem távozik idő előtt, túl makacs ő ehhez” – olvasható a cikkben.

A lap a fejéhez vágta, hogy ugyan megnyerte az olimpiát a csapattal, de egy Európa-bajnokságot és két világbajnokságot is elrontott.

A katari vébén a negyeddöntőt bukta el Spanyolország ellen, tavaly az Európa-bajnokságon az 5. helyért vívott mérkőzésen a franciáktól kapott ki. Ezt követte a mostani, Magyarország elleni zakó.

Teljes volt az öröm a magyar csapatnál Forrás: AFP/Philippe Desmazes

„Az olimpiai arany ellenére ő lesz az a kapitány, akire úgy emlékeznek majd, hogy elrontott három világversenyt, és a rivális edzők többször is megverték taktikailag” – írta az Ekstra Bladet.

A lap szerint már akkor lehetett érezni, hogy baj lesz, amikor Niklas Landin csak a 8. percben védett először, és 17. percben másodszor. „Morten Olsen árnyéka volt önmagának, szerencsénk volt, hogy Mikkel Hansen jó napot fogott ki, az első félidőben 12 gólból hetet ő szerzett, és meccsben tartott bennünket.”

A dán Tv2 megkérdezte a szövetségi kapitányt a folytatásról, és nem úgy tűnt, hogy Gudmundsson lemondana azonnal.

– nyilatkozta. A szakemberre májusban két magyarok elleni, júniusban egy Lettország és egy Hollandia elleni Eb-selejtező vár.

A lap úgy tudja, ezeken a meccseken már nem lesz ott négy kulcsember: a 2015-ben egyszer már visszavonult Kasper Söndergaard, a 36 éves Jesper Nöddesbo, a könyökproblémákkal küzdő René Toft Hansen és a magyarok ellen kisebb sérülése miatt pályára sem kerülő Hans Lindberg.

„Dánia sokkal jobb csapat, mint Magyarország, de Norvégia számára nagy előny, hogy utóbbival játszik a negyeddöntőben. Biztos vagyok benne, hogy a játékosok is örülnek ennek. De nem szabad elfelejteni, hogy Magyarország az olimpiai bajnokot győzte le. Ugyanakkor sok energiát emésztett fel ez a meccs, és kevesebb idő maradt a pihenésre” – nyilatkozta Randi Gustad, a norvégok 2004-es Európa-bajnok játékosa.