Újabb hazai vereségével nehéz helyzetben a Veszprém

Horizontal
FC Barcelona's Cedric Sorhaindo of France (2nd L) and Viran Morros de Argila (R) vie for the ball with Momor Ilic (L) and Renato Sulic (2nd R) of MKB Veszprem during their EHF Men's Champions League Handbalkl match on February 11, 2017. / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
A Telekom Veszprém három góllal kikapott a Barcelonától a kézilabda Bajnokok Ligája A csoportjának rangadóján. A rengeteg sérültje miatt tartalékos Veszprémnek a hajrában már esélye sem volt, így második hazai vereségét szenvedte el a szezonban. 

Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, A csoport
Telekom Veszprém - Barcelona Lassa 22-25 (14-13)

Bár már jó néhány nap eltelt Marian Cozma tragikus halálának nyolcadik évfordulója óta, a román beállós szobra előtt a Barcelona elleni mérkőzés előtt is számtalan mécses égett. Azt talán mondani sem kell, hogy a szokottnál gyengébb őszi teljesítmény ellenére a 2017-es év első mérkőzésére elővételben elkelt az összes jegy.

A mérkőzés előtt, amikor a klub legendás játékosát, Putics Jenőt köszöntötte, egy másik egykori veszprémi is alig bírt betelni a szurkolók szeretetével: Kirill Lazarovot dübörgő tapsvihar fogadta a bemutatásnál, a macedón balkezes pedig több ismerős szurkolóval is lepacsizott a lelátón.

Aron Palmarsson sérülése nem jött rendbe Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Az egyetlen vereséggel a csoport élén álló katalánok egyébként is esélyesebbnek tűntek, ráadásul a Veszprém valóban nem számíthatott izlandi zsenijére, Aron Palmarsonra, sőt

a két balkezes lövő, Marko Kopljar és Ancsin Gábor sem volt a nevezettek között,

és úgy festett, Nagy Lászlónak egyedül kell a posztján támadásban és védekezésben helytállnia.

Xavi Sabaté a rutinra szavazott

Mikler Roland óriási formában kezdte a meccset, az első három kapujára tartó lövést védte, de a másik kapuban Pérez de Vargas is gyorsan elkapta a fonalat, ráadásul a veszprémi támadásoknak nem volt igazán jó ritmusa. A védekezés azonban működött, a magyar csapat fala alaposan megdolgozta a Barca sztárjait, Mikler pedig jobbára a helyén volt.

A Veszprém az első negyedórában Nagy László góljaival vezetett, de a hazaiak rengeteg hiányzóját figyelembe véve figyelmeztető jel volt, hogy támadásban kizárólag 30 év fölötti játékosokkal állt fel a magyar bajnok, amely idén már többször is elrontotta fontos mérkőzések hajráját a fáradtság miatt.

Dragan Gajic volt az első félidő legjobb mezőnyjátékosa Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Lékai Máté beszállásával felgyorsult a veszprémiek támadójátéka is, három góllal elléptek. Dragan Gajic jól használta ki a helyzeteit, Mikler pedig továbbra is jól védett,

de hiába vezetett szinte végig a Veszprém, leszakítania egy pillanatra sem sikerült a Barcát.

Egy csúnyán elrontott kettős emberelőnynek köszönhetően csak egy volt a hazai előny a szünetben.

Mikler amíg tudta, őrizte a hazai előnyt

A második félidő elején néhány gyors MIkler-bravúr robbantotta fel a csarnokot, de a támadójáték akadozott Chema Rodriguez irányításával. A magyar csapat jobb oldala remekül teljesített, a Gajicot váltó Gasper Marguc is bevagdosta a helyzeteit, Nagy László pedig a játékrész felénél már a hatodik gólját szerezte. Nem úgy a másik oldal: sem szélről, sem átlövésből nem jöttek a gólok, ez pedig megengedhetetlen egy ilyen kaliberű ellenféllel szemben.

Nagy Lászlónak szinte végig kellett játszania a meccset Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A fáradtság azonban hibákat szült, ezek elsősorban támadásban okoztak sok kárt, és egy Sulic-kiállítást kihasználva három góllal elléptek a vendégek. Xavi Sabaté időt kért, de ez sem segített, Gajic zsinórban három ziccert hagyott ki, és a társai is egyre fáradtabban mozogtak.

Borko Ristovski parádézott a Barca kapujában, és a támadásban teljesen leblokkolt magyar csapaton az sem segített, hogy Nagynak muszáj volt pihennie, így az utolsó tíz percre négygólos Barca-vezetéssel fordultak rá a csapatok.

A hajrára teljesen elfogyott a Veszprém

A közönség frenetikus biztatása nem hatotta meg Ristovskit, aki továbbra is remekül védett, és

nem látszott, ki rángathatná ki a Veszprémet a gödörből.

Teltek a percek, és bár az össze-vissza fújkáló bírók ítéletei ebben az időszakban inkább a magyar csapatnak kedveztek, a hátrány nem akart csökkenni.

Xavi Sabaté meg sem várta a véghajrát, már az 53. percben kikérte az utolsó idejét, háta sikerül valahogy megfordítani a rossz ritmusú meccset. Cristian Ugalde kiment zavaróba védekezni, a kapuba pedig Mirko Alilovic jött, de ez is kevésnek bizonyult.

A Barca végig remekül védekezett Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Végül a vártnál jóval könnyebben, három góllal nyert a Barcelona, amely jóval több bevethető sztárjának köszönhetően a hajrát már tökéletesen ellenőrzése alatt tartotta, esélyt sem adott a magyar csapatnak.

A Veszprém 10 forduló után 10 ponttal áll,

egyelőre harmadik, de elég valószínű, hogy ha mindegyik csapat lejátssza a hátralevő meccseit, az ötödik helyig zuhan vissza,

mert a két német gigász, a Kiel és a Flensburg is megelőzi. A következő fordulóban ráadásul Kielbe utazik a magyar bajnok, és egyre biztosabbnak tűnik, hogy brutálisan nehéz úton kell kiharcolnia a kölni négyes döntőben való részvételt a Veszprémnek.

Sabaté: Az én döntésem volt

A sajtótájékoztatón mindenki lefutotta a szokásos köröket, gratulált az ellenfélnek, és Barca-részről Xavi Pasqual, Virran Moros, valamint Xavi Sabaté és Mikler Roland is kiemelte Ristovski játékát, aki eldöntötte a mérkőzést.

Az Origo tudósítója arról érdeklődött Xavi Sabaténál, miért nem játszott Marko Kopljar és Ancsin Gábor, hiszen lehetett tudni, hogy Nagy László nem fogja tudni végigjátszani a mérkőzést támadásban és védekezésben.

Sabaté a Nagyot időszakosan pótló, egyébként jobbszélső Gulyás Pétert kezdte dicsérni, de mikor visszakérdeztünk a két jobbátlövő helyzetére, Xabaté csak annyit mondott: "az én döntésem volt, hogy kimaradtak."