Vágólapra másolva!
A Veszprém Barcelona elleni mérkőzése nem pusztán az ellenfél kiléte, illetve a magyar bajnok csoportban elfoglalt helye miatt volt kulcsfontosságú. Megmérettetett, mit hoz ki Xavi Sabatéból, hogy lekerül róla a nyomás azzal, hogy bejelentették Ljubomir Vranjes érkezését (ugyanez a csapatára is igaz volt), és kiderülhetett az is, igazak-e a veszprémi hírek, miszerint a spanyol teljesen elveszítette a fonalat.

A Veszprémből érkező folyosói pletykák riasztóak voltak, és olyan helyzetet festettek le, amilyen elég régen állt elő utoljára a sztárcsapatnál. És nem elsősorban arról van szó,

hogy a Veszprém idén 10 pontot szerzett meg a lehetséges 20-ból a BL-ben.

Bár a csapat tagjai összezártak, mert érzik, ez nem a megfelelő alkalom, hogy a nyilvánosság előtt teregessék ki a belügyeket, a mérkőzés, valamint utána maga Xavi Sabaté is megerősítette a nyilatkozatával, hogy nagy a baj a klubnál.

Érthetetlen csapat-összeállítás és meccselés

A Barca elleni meccstudósításunkban is leírtuk, már az első félidőben, amikor még vezetett a hazai csapat, baljósnak tűnt, hogy csupa 30 év feletti játékos van fent támadásban (pontosan 35,7 év volt a Gajic, Nagy László, Sulic, Chema, Ilic, Iváncsik csapat átlagéletkora), és a padon is hiába kerestük azokat a játékosokat, akikre már ekkor látszott, hogy nagy szerep hárulhat a hajrában, illetve idősebb társaik pihentetésében.

Nagy László húzta a csapatot, amíg bírta Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A Nagy László tehermentesítésére igazolt Ancsin Gábor és Marko Kopljar a keretben sem volt (erről később még lesz szó), Blaz Blagotinsek pedig hiába futott óriási vébét a szlovénokkal, szintén nem kapott szerepet, pedig támadásban és védekezésben is bőven elfért volna a Barca nagyon magas játékosai ellen. Ezek mellett szóra sem érdemes, hogy a vébén jól helytálló Ligetvári Patrik sem kapott egy percet sem, pedig elnézve Momir Ilic lövőformáját, lett volna helye mind a hármas védő, mind a balátlövő posztján (ráadásul cserélni sem kellett volna).

A csapágyasra hajtott sztárok annak rendje és módja szerint teljesen kikészültek a meccs végére, így

a hajrában hiába volt elérhető közelségben a Barca, a Veszprémnek esélye sem volt.

Sabaté ráadásul nagyon későn cserélt kapust, és rosszul forgatta a jobbszélsőket is, ami szintén döntő hibának tűnt a kiélezett rangadón, hiszen szinte csak a jobb oldalról tudott gólt szerezni a Veszprém.

Dragan Gajic az első félidő legjobbja volt Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A két szlovén, Gajic és Marguc esete egyébként is jól példázza, mennyire félrecsúszott Veszprémben a keret felduzzasztása. A két, egyaránt klasszis képességű játékos összekerülése

mindkettőből a legrosszabbat hozta ki, inkább elnyomták, elbizonytalanították egymást.

A Barca ellen ez tökéletesen látszott: az első félidőben remeklő Gajic helyére jól szállt be Marguc, de egy védekezési hiba miatt Sabaté azonnal lekapta, a pályára váratlanul visszatérő Gajic pedig zsinórban hagyta ki a ziccereket.

Hova tűntek a klasszis képességek?

Abban sem elvitatható Xavi Sabaté felelőssége, hogy a csapat klasszisai mélyen tudásuk alatt teljesítenek. Renato Sulic, Momir Ilic vagy az említett szélsők mind messze vannak attól, amit tudnak, ami még úgy is szembeötlő, hogy a korábban is rögzített tény nem változott: a Veszprém idős csapat, tavaly lett volna legreálisabb esélye a BL-győzelemre, az idei év pedig már az egészséges átmenetről kellene, hogy szóljon.

De nem arról szól, hanem arról, hogy

a csapat korosodó sztárjait széthajtja Sabaté, miközben minden idők legnagyobb veszprémi keretéből válogathatna.

Ez természetesen senkire nincs jó hatással: akik játszanak, teljesen ki vannak készülve a bődületes meccsterheléstől (a Veszprém idén három sorozatban kénytelen harcolni), a többiek pedig értelemszerűen komoly meccshiánnyal küzdenek, így esélyük sincs hozzátenni a csapat játékához.

Xavier Sabaté Forrás: MTI/EPA/Antonio Bat

Sabaté ráadásul a hírek szerint több játékossal is közölte, nem szán nekik szerepet a csapatban, az egyik kulcsjátékosát pedig azért fenyegette meg, mert az ügynöke a közösségi csatornákon rendszeresen kirohanásokat intéz a spanyol edző játékospolitikája ellen.

Választ vártunk, megkaptuk

A Veszprém, miként az borítékolható volt, elfogyott a meccs hajrájára, és a Barca simán húzta be a játéknap rangadójából laza edzőmeccsé silányuló derbit. A sajtótájékoztatón az Origo tudósítója arról érdeklődött, mi a helyzet Nagy László potenciális helyetteseivel. A beszélgetést érdemes pontosan felidézni.

Origo: Ez minden idők legbővebb veszprémi kerete, mégis zsinórban bukja el a meccseket a hajrában, mert fáradtak a játékosok. Ennek mi lehet az oka?

Sabaté: Rengeteg sérültünk volt idén, alig tudtunk a teljes csapattal készülni, és így előfordul, hogy a kulcsjátékosok elfáradnak a hajrára.

O: Mint Nagy László a mai napon. De akkor miért nem volt nevezve Ancsin Gábor és Marko Kopljar?

S: Gulyás Péter nagyszerűen játszott, szép gólpasszokat adott, amikor Laci nem volt a pályán, nagyon elégedett voltam a játékával.

O: De mi van Ancsinnal és Kopljarral? Sérültek?

S: Nem sérültek. Az én döntésem volt, hogy kimaradtak.

A népharag sem söpörheti el?

Tanulságos volt a lelátó hosszú oldalán, az első sorban kialakított sajtósorban ülni, hiszen követni lehetett a szurkolók reakcióit. A veszprémiek teljesen kiábrándultak a spanyol edzőből, és ezt nem csak a durva hangnemű bekiabálásokból tudhatjuk, hanem Sabaté korábbi Facebook-posztja alatti megtalálható néhány kommentekből is.

Hajnal Csaba klubvezetési modellje okafogyottá vált, mióta a Veszprém költségvetése a korábbi sokszorosára nőtt, de annyi bizonyos, hogy

a kézilabdapápa már hónapokkal ezelőtt úgy rúgta volna ki Sabatét, hogy a lába nem éri a földet.

Igaz, ő soha nem tűrt beleszólást a klub belügyeibe, most pedig némileg kényszerpályán mozog a vezetőség.

Sabaté: jó kezdés után erős visszaesés Forrás: Bongarts/Getty Images/2016 Getty Images/Juergen Schwarz

A jelenlegi helyzet sem a válogatottnak, sem a kézibajnoknak nem jó.

A Veszprém az ősz után az egész szezont elbukhatja azzal, hogy nem tud megszabadulni Sabatétól,

hiszen nagyjából lehetetlen – és legalább ennyire értelmetlen – pár hónapra olyan edzőt szerezni, aki erősítést jelent, és azt sem bánja, hogy a nyártól át kell adnia a helyét Ljubomir Vranjesnek. Hasonló a helyzet a válogatottnál, ahol már le is járt Sabaté megbízása, de Vranjesre még nem számíthat a szövetség, amikor májusban Dániával játszik oda-vissza Eb-selejtezőt a csapat.

A Veszprém pontosan 50 százalékát gyűjtötte be a megszerezhető pontoknak a BL-ben, és ha valamin nem változtat gyökeresen az edző, hasonló eredményekre lehet számítani a tavasz további részében is.