Vágólapra másolva!
Ritkaság, amikor a két legjobb - vagy legalábbis az alapszakaszban az első és a második helyen végzett - csapat jut be a magyar férfikosárlabda-bajnokság döntőjébe. Idén bejött a papírforma: az alapszakasz-győztes paksi Atomerőmű SE és a második helyről bemasírozott Debreceni Vadkakasok vívja csütörtöktől a finálét.

Hogy ki az esélyes, azt lehetetlen megmondani. A Paks nehezebben boldogult a playoffban, az első körben 1-2-ről kellett fordítania a bajnok Kaposvár ellen, az elődöntőben is elbukta első meccsét, méghozzá otthon, a Kecskemét ellen, hogy aztán hármat nyerjen zsinórban. A Vadkakasok előbb elsöpörték a Falcót 3-0-val, majd viszonylag biztosan jutottak túl - 3-1-gyel - az Albacompon.

Zsoldos András, az Atomerőmű együttesét 2003 nyara óta irányító szakvezető - nem is olyan régen még szövetségi kapitány - bizakodva várja a finálét. "Ha csak a statisztikai adatokat nézzük, akkor egyre jobban összekovácsolódik a csapat. A playoff első körében 3-2-vel búcsúztattuk a bajnok Kaposvárt, az elődöntőben 3-1-gyel az Univert. Persze ebből a tendenciából senki se vonja le azt a következtetést, hogy a Debrecent majd biztosan 3-0-ra verjük - kezdte a kilencvenes évek derekán a Honvéddal vezetőedzőként két, s előzőleg másodedzőként ugyancsak két bajnoki aranyérmet jegyző mester.

Zsoldos hangsúlyozta: a csapat törzsgárdája - Mészáros Zalán, Czigler László, Sitku Ernő - sok nagy csatát megélt, többszörös bajnok, száznál többszörös válogatott kosarasokból áll, akik a legnehezebb helyzetekben sem jönnek zavarba. "Persze ők már könnyebben fáradnak, éppen ezért okosan kell adagolni a játékperceket. Ez azonban nem jelenthet problémát, hosszú a cserepadunk, kilenc játékost tudok forgatni, azaz senkinek sem kell negyven percet játszania" - folytatta Zsoldos.

A szakember szerint a Paks idegenben is képes nyerni - ahogy tette azt kétszer a Kaposvár, egyszer a Kecskemét otthonában -, s mivel a kispadon is olyan klasszisok ülnek, mint a francia Melicie vagy a cseh Pavlik, mindig más és más játékos lehet a nyerő ember.