Vágólapra másolva!
Alig egy éve még menni akart Los Angelesből, most viszont a döntő napját várhatja a 2008-ban az NBA legjobbjának választott Kobe Bryant. A Lakers ugyanis bejutott az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság nagydöntőjébe, miután a Nyugati főcsoport fináléjának ötödik mérkőzésen legyőzte a címvédő San Antonio Spurst, s ezzel 4-1-re megnyerte a párharcot. Ha a másik ágon a Boston lesz finalista, az észak-amerikai profikosárlabda legnagyobb párharcának nyílhat újabb fejezete.

Pontosan egy év telt el azóta, hogy Kobe Bryant a Lakers vezetését kuplerájnak titulálta egy interjúban, és másnap már azt követelte, azonnal adják el, mert a Plútón is szívesebben játszana, mint Los Angelesben.

Mondta ezt 12 Lakers-szezon után, hiszen 18 évesen, 1996-ban került a lila-sárgákhoz. A helyzetet sikerült kezelni, de a LAL tulajdonosa, Jerry Buss októberben azt nyilatkozta, van egy-két ajánlata Bryantre, amivel a szupersztárt persze sikerült felhúzni megint.

De egyszer csak elkezdődött a szezon, és Bryant összerántotta a gárdát, az élére állt a csapatnak, megnyerték a kőkemény Nyugatot az alapszakaszban, Kobe begyűjtötte első MVP-díját, és most meg: a címvédőt 4-1-gyel hazaküldve bajnokok a túlvégen.

Az ezúttal 39 pontot szerző Kobe Bryant vezette Lakers a második félidő elején már 17 pontos hátrányban is volt, ám sikerült fordítania és végül 100-92-re győzött. A kaliforniai együttes 2004 után jutott be ismét az NBA döntőjébe.

Eredmény, Nyugati főcsoport, döntő:
Los Angeles Lakers - San Antonio Spurs 100-92
A párharc végeredménye:
4-1 a Lakers javára.


A Lakers Los Angeles-i történetének kezdete, 1961 óta számolva a 23., a minneapolisi éveket is hozzávéve a 29. alkalommal jutott most a fináléba, eddig 14-szer lettek bajnokok: kilenc cím Los Angelesből, öt pedig Minneapolisból származik. Ha a Celtics lesz az ellenfelük a döntőben, az NBA történetének legpatinásabb párharca bővül egy epizóddal.

Tízszer találkozott már a két franchise a nagydöntőben, az első nyolcat a Boston nyerte, 1985 és 1987-ben azonban a Magic Johnsonnal fémjelzett Showtime Lakers győzött a Larry Bird vezette Celtics ellen - amely azóta nem is járt a nagydöntőben. (Kevin Garnett, amikor a szezon előtt egy évszázadnyi Timberwolves-szereplés után Bostonba igazolt, felnézett a csarnok mennyezetéről lógó, a 21 évvel ezelőtti keleti elsőséget hirdető zászlóra, és azt mondta: "a 21 szerencsés szám". A Wolvesban viselt 21-es mezét azonban pont le kellett vennie, 5-össel játszik a Celticsben.)

A Pistons, amely vereségre áll a keleti döntőben (3-2 a négy nyert meccsig tartó párharc állása a Celticsnek), háromszor találkozott a hollywoodiakkal a nagydöntőben, legutóbb 2004-ben, amikor 4-1-re nyertek is. És Shaquille O'Neal, aki Bryanttel az oldalán három egymást követő évben lett a Lakersszel bajnok 2000-2002 között, egy hónappal a Detroit elleni bukás után már a Miami Heat játékosa volt, a Los Angeles-iek pedig azóta egyetlen playoffpárharcot sem nyertek - egy hónappal ezelőttig.

A San Antonio kiesése ugyanakkor könnyen lehet egy korszak szomorú vége: a Tim Duncan vezette aranycsapat 1999-ben, 2003-ban, 2005-ben és 2007-ben is bajnok lett, de mára a Spurs sikerét összepattogtató társaság minden tagja harminc fölé öregedett, egyedül a francia csodacsillag, a 26 éves Tony Parker lóg ki a sorból.

A SAS jövője tehát bizonytalan, míg a Lakers újra akár sokáig szárnyalhat, hiszen Derek Fisher és a csak néha-néha pályára lépő Ira Newble kivételével Los Angelesben senki sincs 30 fölött, nélkülük a "kis" Kobe már korelnök lenne. Látszott is a nyugati döntőben, mennyit számít a fiatalság: az első meccsen, a harmadik negyedben a Spurs 20 ponttal vezetett, aztán jött a Lakers 44-20-as válasza, és a 89-85-ös hazai győzelem.