Vágólapra másolva!
Nem fogadják el a kosaras játékvezetők a szövetség (MKOSZ) hétfői díjemelését, így nem vállalják a szerdán rajtoló női NB I-es mérkőzések dirigálását sem.

Az MKOSZ elnöksége egy napja 20 százalékkal megnövelte a bírók 25 ezer forintos honoráriumát, miközben a korábbi hírek szerint a sípmesterek az első osztályban 80 százalékos emelést - valamint a biztonság javítását - követeltek.

A játékvezetők kara állásfoglalásában kifejtette: "a követeléseknek csak elenyésző része teljesült, a lényegiek közül viszont egyelőre semmi sem". A bírók azt is sérelmezik, hogy továbbra sincs rendezve a jogállásuk és képviseletük a szövetségen belül, ráadásul a férfi liga a tárgyalások felén nem volt jelen, a női liga pedig visszalépett a kompromisszumos megoldás után néhány nappal.

Az MKOSZ válaszában közölte, hogy nem kíván változtatni a hétfői elnökségi ülésen meghozott - a díjazással kapcsolatos - döntésén. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy egyetért a biztonságot illető felvetésekkel, és Sterbenz Tamás főtitkár mindent megtesz, hogy szerda délig a klubok írásban garantálják a játékvezetők biztonságát.

"Egyetlen mérkőzés sem marad el, szükség esetén a csapatok által felkért hivatalos személyek fognak bíráskodni a találkozókon. Engem személy szerint például a Vasas-Csata és a Szeviép-Szeged kért fel a közreműködésre" - mondta Sterbenz Tamás.

A bírók szeptember közepén léptek "sztrájkba", amely alatt szükség-játékvezetők működtek közre a másodosztályú bajnokságban, illetve ahol erre nem volt mód, ott a két csapat edzője vezette le a találkozókat.

Az NB I női alapszakasza szerdán kezdődik hat mérkőzéssel, a férfiak idénye október közepén rajtol.