Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint péntek hajnalban kerül sor az NBA 64. nagydöntőjének hetedik, döntő mérkőzésére a címvédő Los Angeles Lakers csarnokában. A statisztikák a vendég Boston Celtics mellett szólnak.

Az NBA két legnépszerűbb csapata között az eddigi 11 finálé (az állás 9-2 a Boston javára) négyszer torkollott hetedik meccsbe, s valamennyit a rekordot jelentő 18. bajnoki címére hajtó Celtics nyerte meg.

"Nem érdekelnek a számok és a felhajtás" - szögezte le a tavalyi végjáték legjobbjává választott Lakers-ász, Kobe Bryant, aki 29,5 pontos átlaggal az idei finálé legjobb dobója. "Régen sokat izgultam hasonló helyzetekben, de most csak a játékomra összpontosítok, semmi másra."

A 16. elsőségére áhítozó Lakers egyébként mindössze másodszor kényszerül hetedik meccsre az elmúlt három idény rájátszásait tekintve.

A profiliga 1946 óta íródó történetében 16-szor végződött a finálé 4-3-mal, utoljára a San Antonio Spurs verte a végsőkig kiélezett csatában a Detroit Pistonst 2005-ben. Ugyanakkor vendégegyüttes legutóbb 1978-ban győzött hetedik találkozón, akkor - az azóta Wizards néven szereplő - Washington Bullets diadalmaskodott Seattle-ben.

A Celtics mostani esélyeit ronthatja, hogy Doc Rivers vezetőedző biztosan nem számíthat kezdőötösbeli centerére, az előző meccsen térdsérüléssel kidőlt Kendrick Perkinsre, akit az "óriásbébi" Glen Davis és a veterán Rasheed Wallace pótolhat majd a palánk alatt.

A döntő utolsó felvonása magyar idő szerint péntek reggel 3 órakor kezdődik.