Vágólapra másolva!

Magyarország rendezi a 2015-ös nőikosárlabda Eb-t

Az Európai Kosárlabda Szövetség (FIBA Europe) vasárnapi döntése értelmében Magyarország rendezi a 2015-ös női Európa-bajnokságot.

A magyar pályázat egyetlen vetélytársa Fehéroroszországé volt. A magyar prezentációban szerepelt imázsfilmben köszöntőt mondott Schmitt Pál köztársasági elnök és Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. A Németországba utazott küldöttségben ott volt Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő, Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős államtitkára, Szalay Ferenc jelenlegi és Berényi János előző MKOSZ-elnök is.

"A prezentáció során az európai szövetség vezetőire különösen nagy hatással volt, hogy beszámolhattam arról, hogy a tárasági adótörvényben történt változások nyomán jövőre a kosárlabda az ideihez képest százszor akkora állami forráshoz jut" - mondta az MTI-nek a helyszínről Szijjártó Péter. "Mellettünk szólt az is, hogy a kormány pénzügyi garanciát vállalt az Eb megrendezéséhez, továbbá hogy sportot kedvelő vezetőink vannak, hiszen a köztársasági elnök és a sportért felelős államtitkár is olimpiai bajnok. Emellett öt kiváló helyszínnel készülünk a 2015-ös tornára, a női Euroligában pedig jelenleg is két csapat képviseli a magyarokat."

Czene Attila a FIBA Europe helyszíni közvetítésében kijelentette: "Rendkívül boldog vagyok, az infrastrukturális fejlesztések menetrendje készen áll, ráadásul az egyik helyszín, Győr pályázik a 2017-es nyári európai ifjúsági olimpiai fesztivál lebonyolítására is. Jövőre sok pénz áramlik Magyarországon a csapatsportokba, a közönség szereti a női kosárlabdát, és a jó földrajzi elhelyezkedés, illetve a kis távolságok egyaránt remek Eb-t ígérnek. Válogatottunk lemarad ugyan a jövő évi, londoni olimpiáról, a 2016-oson már ott szeretnénk lenni Rióban, annak az egyik kvalifikációs eseménye pedig épp hazai pályán lesz."

Olafur Rafnsson, a FIBA Europe elnöke gratulált a győztes pályázathoz: "Remek döntés született, Magyarországon nagy hagyományai vannak a kosárlabdának, a női szakág pedig különlegesen nagy elismertségnek örvend."

A négy év múlva sorra kerülő Eb csoportmérkőzéseit Sopronban és Győrben, középszakaszát Veszprémben és Szombathelyen, helyosztóit pedig Budapesten bonyolítják le.

Magyarország korábban négyszer (1950, 1964, 1983, 1997) rendezett női Eb-t, ezek közül az elsőn ezüstérmes lett a válogatott. A nemzeti csapat legutóbb 2009-ben vett részt Eb-n - Lettországban a csoportkör végén búcsúzott -, az idei Eb előtt az utolsó akadálynál, a pótselejtezőben bukott el.