Vágólapra másolva!
Dennis Rodman korábbi NBA-sztár gépe kedden landol Phenjanban, a kosaras sportdiplomáciai nagykövet lesz. A Féreg becenevű, extravagáns játékos furcsán mutat majd egy katonai diktatúra kellős közepén a tetoválásaival és piercingjeivel.

Rodman nem egyedül látogat az ázsiai országba, a Harlem Globetrotters három tagjával együtt egy show-műsort forgat majd az amerikai Vice médiacsoport részére.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető rajong a kosárlabdáért, így Rodmanék egyfajta diplomáciai szolgálatot látnak majd el az országban, amely két hete kísérleti atomrobbantást hajtott végre. Washington, Tokió és Szöul a nukleáris tesztet provokációnak minősítette, amely veszélyezteti a térség stabilitását.

"Furcsa, hogy a KNDK-ba küldjük Dennis Rodmant és a Harlem Globetrotterst? Röviden, igen" - ismerte el Shane Smith, a Vice alapítója az AP hírügynökségnek. "Ugyanakkor nagyon szép, ha közös nevezőre jutunk a kosárpályán. Meglehet, a kulturális kommunikációnak ez egy szokatlan csatornája, de fontos, hogy nyitottak maradjunk. Szeretnénk megmutatni a helyieknek, hogy Amerika nem az ellenségük, ebben segíthet a játék, melyet mindkét országban szeretnek."

A 198 centi magas Rodman a Michael Jordan-féle Chicago Bulls meghatározó játékosa volt, a tudása mellett tetoválásaival, piercingjeivel, bizarr frizuráival és öltözködésével, valamint lobbanékony természetével is kitűnt a mezőnyből. A Bulls Kim Dzsong Un kedvenc csapata volt gyerekkorában, mellyel a valaha volt egyik legjobb védőnek számító Rodman három bajnoki címet nyert.

Rodmanék március ötödikéig maradnak Phenjanban, az általuk forgatott műsor az HBO-n kerül majd adásba, már áprilisban. Egyelőre annyit tudni róla, hogy "dokumentumstílusú hírösszefoglalókból áll majd".

Forrás: AFP/Getty Images/Ronald Martinez

A USA Today beszámolója szerint az amerikaiak kosaras tábort hoznak majd létre gyerekeknek, tehetségkutató meccseket játszanak és kiállnak helyi élsportolók ellen. Ezenkívül Rodmanék nemzeti emlékhelyeket készülnek meglátogatni, valamint a főváros új korcsolyapályáját.

Az egyébként sem átlagos kinézetű Rodman Észak-Koreában - ahol a férfiaknak tilos arcszőrzetet növeszteniük - szinte felfoghatatlan látványt nyújt. A kosaras fotóját megmutatták egy phenjani lakosnak, aki a látánytól hátrahőkölt és felkiálltott: "Úgy néz ki, mint egy szörny!"



Mindezek ellenére a kosarasok utazása már a második váratlan amerikai látogatás az idén az országban: az év elején Eric Schmidt, a Google ügyvezető elnöke tett négynapos körutat Phenjanban.