Vágólapra másolva!
A Fehér Ház szóvivője hétfőn elítélte Dennis Rodman volt amerikai kosárlabda-játékos múlt heti phenjani látogatását, hangsúlyozva, hogy az elnyomó kommunista rezsim propagandafogásként használta fel az egykori NBA-sztár vizitjét.

"Ahelyett hogy az ország elitjének szórakoztatására hírességeket felvonultató sporteseményekre költi pénzét, az észak-korei rezsimnek népe boldogulására kellene összpontosítania, amely éhezik, börtönben senyved és megfosztatott az emberi jogoktól" - jelentette ki Jay Carney szóvivő.

Rodman hétfőn, ezúttal az NBC televíziónak nyilatkozva nevezte "barátjának" Kim Dzsong Unt és megismételte: az észak-koreai vezető azt üzente rajta keresztül Barack Obama elnöknek, hogy várja a telefonhívását. Ismét azt mondta, hogy az általa "nagyszerű fickónak" nevezett Kim nem akar háborút.

A The New York Times hétvégén közölt értesülése szerint az Egyesült Államok egyetlen hivatalos képviselőjének sem sikerült találkoznia Kimmel, amióta az apja halálát követően, bő egy évvel ezelőtt hatalomra jutott. A lap szerint Rodman lehetett az első amerikai, aki személyesen érintkezhetett vele.

A New York-i újság úgy tudja, Obama elnök tavaly nyáron titkos megbízottakat küldött Phenjanba, hogy azok lebeszéljék Kimet a nukleáris és a rakétakísérletekről és hogy felkínálják a kapcsolatok javításának lehetőségét. A küldötteknek azonban nem sikerült eljutniuk a hierarchia csúcsáig, mint ahogy Bill Richardson volt új-mexikói kormányzónak sem, aki az év elején immár nyolcadik alkalommal kereste fel Phenjant.

Pedig Richardson magával vitte Eric E. Schmidtet, a Google ügyvezető elnökét is, akiről úgy gondolta, hogy felkelti majd Kim Dzsong Un érdeklődését. Phenjani funkcionáriusok ehelyett azt kérték, hogy próbálja meg az egykori világhírű kosárlabda-sztárt, Michael Jordant rávenni egy látogatásra.