Vágólapra másolva!
Olimpiai Reménységek Tornája néven nemzetközi serdülő fiú kosárlabdatornát rendeznek Székesfehérváron december 27. és 30. között. Dávid Kornél reméli, hogy a magyar fiatalok minél előbb kijutnak az olimpiára.

Mészáros Lajos, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének utánpótlás szakmai koordinátora elmondta, hogy a korábban a visegrádi négyek (Magyarország mellett Lengyelország, Szlovákia, Csehország) U16-os csapatai számára megrendezett tornát kibővítették, így első alkalommal nyolc együttes küzd a tornagyőzelemért. A Vodafone Sportcentrumban sorra kerülő megmérettetésen részt vesz még Szerbia, Szlovénia, Ausztria és Románia korosztályos válogatottja.

Jövőre Eb-n szerepelnek az U16-osok

Mészáros Lajos közölte, hogy a magyar U16-os válogatott, vagyis az 1999-es korosztály jövőre Európa-bajnokságon szerepel, ezért szeretnének számukra minél több nemzetközi felkészülési lehetőséget biztosítani. Idén a Balkán-kupa mellett a fehérvári tornán mérhetik össze erejüket a szomszédos országok legjobbjaival.

Jelezte, hogy a nők hasonló tornájának rendezését is Magyarország nyerte, az Pécsen lesz, ahol nagyon erős a női utánpótlás szakág.

Dávid Kornél reménykedik

Dávid Kornél a róla elnevezett, a tornát szervező székesfehérvári kosárlabda-akadémia vezetője egyedülálló lehetőségnek nevezte, hogy a magyar fiatalok olyan országokkal mérkőzhessenek, amelyek kosárlabdázásban előttük járnak. Megjegyezte, hogy neki nem volt lehetősége olimpiára kijutni, de ennek a korosztálynak még lehet rá esélye.

Magyarország Csehországgal, Szlovéniával és Romániával került egy csoportba. A csoportban kialakult sorrend alapján játsszák a helyosztókat, vagyis az első helyezettek az aranyéremért, a csoportmásodikok a bronzért mérkőznek, de az 5. és a 7. helyért is játszanak meccseket.