Vágólapra másolva!
Talán minden idők legjobb európai kosárlabdázója, Drazen Petrovic 30 évvel ezelőtt döntötte meg az egy meccsen dobott legtöbb pont jugoszláv rekordját. A tragikusan fiatalon elhunyt Petrovic a Smelt Olimpija elleni meccsen 112 pontot dobott, bár a rekord nem élt sokáig. 

Petrovicról sokan úgy tartották, hogy akár Michael Jordani magasságokba emelkedhetett volna, ha 1993. június 7-én nem szenved halálos közlekedési balesetet. A Németországból Zágrábba tartó piros VW Golfot a játékos magyar származású barátnője, Szalántzy Klára vezette, aki az esős időben elveszítette uralmát a kocsi felett, és átrohant a másik sávba, ahol egy kamionba rohant. Petrovic nem volt bekötve, kirepült az autóból, és azonnal életét vesztette.

A piros golf a baleset után Forrás: DPA/AFP/-

A játékos, aki pályafutása során számtalan európai rekordot döntött meg, és NBA-pályafutása is egyre jobban alakult, az amerikai bajnokságban is többször megszórta magát (egyéni csúcsa a Portlandnek vágott 44 pont volt), de annyira egyszer sem, mint 1985. október 5-én.

A játékostárs jól emlékszik a meccsre

A zágrábi születésű Ivan Sostareccel a Magyar Szó készített interjút a legendás mérkőzés 25. évfordulóján, amiből kiderült, hogy a Cibona Zagreb játékosai tudatosan játszottak alá Petrovic rekorddöntésének. „Mi azon a mérkőzésen csak azért játszottunk, hogy Dražen megdöntse Radivoj Korać 1962-ben elért 74 pontos csúcsát.”

Drazen Petrovic Forrás: NBA.com

Sostarec elbeszéléséből kiderült, hogy mivel a versenybizottság korábban megbüntette az Olimpiját, a vendégek tiltakozásul az ificsapatukkal érkeztek a meccsre, ezért a Cibona játékosai úgy döntöttek, megpróbálják addig tömni passzokkal Petrovicot, míg összejön neki a rekord. „A taktika az volt, hogy minden akciót Dražennak kell befejeznie. Ahhoz azonban, hogy ennyi pontot dobjon, kellett valaki, aki az ellenfél elhibázott dobásai után összegyűjti a lepattanókat.”

Ez Sostarec lett, aki szintén rekordot döntött (bár ekkor még nem készült a meccsekről olyan részletes statisztika, mint mostanában). „A Sportske novosti sportnapilap szerkesztője közölte velem, hogy biztos benne, hogy azon a mérkőzésen én megdöntöttem a jugoszláv ligában a lepattanócsúcsot, szerinte 37 labdát gyűjtöttem be, s ennek is köszönhető, hogy Dražen végül 112 pontig jutott” – mondta Sostarec.

Nem élt sokáig a rekord

Október 10-én Zdenko Babic a ciprusi APOEL ellen a Korać-kupában 144 pontig jutott, de azóta ez a rekord is megdőlt: Marin Ferenčević a horvát serdülőligában a Virovitica–Graminea (187:70) mérkőzésen 178 pontig jutott 2006-ban.

A nagyszerű játékos pályafutásáról már többször megemlékeztünk, legutóbb halála 10. évfordulóján.