Euroliga-résztvevőt vert a Szolnok

Vojvoda Dávid (Szolnok), kosárlabda
Szolnok, 2016. január 5. Vojvoda Dávid (j), a Szolnok játékosa dob Jarvis Lamar Varnado (b2) és Christian Moenge Eyenga(b), a Sassari játékosai mellett a férfi kosárlabda Európa Kupa 2. csoportkör N csoportjának 1. fordulójában játszott Szolnoki Olaj - Sassari (olasz) mérkőzésen a szolnoki Tiszaligeti Sportcsarnokban 2016. január 5-én. MTI Fotó: Bugány János
Vágólapra másolva!
A Szolnok hazai pályán végig vezetve legyőzte az olasz bajnok Sassarit a férfi kosárlabda Európa Kupa középszakaszának első fordulójában.

Eredmény, Európa Kupa, középszakasz, N csoport, 1. forduló:
Szolnoki Olaj - Sassari (olasz) 86-75 (23-8, 18-22, 20-24, 25-21)
A magyar csapat legjobb dobói: Vojvoda 20, Milosevic 19, Burrell 15, Wittmann 11

A magyar bajnok fennállása során először jutott be a második számú európai kupasorozat középszakaszába, s a február 10-ig tartó második körben a Sassari mellett a török Galatasaray és a spanyol Zaragoza az ellenfele.

Szolnokon a rövid téli szünetben légióscsere történt irányítóposzton: Aaron Craft helyére a szintén amerikai Stanley Burrell érkezett a ciprusi Nicosiától. A Sassari a kontinentális elitet felvonultató Euroliga kiesőjeként, győztes meccs nélkül került le az EK-ba, és három játékosa is megfordult korábban az NBA-ben. A szardíniai együttes rosszul kezdte az új évet: fennállásának legsúlyosabb, 87-50-es vereségét szenvedte el a Serie A-ban éllovas Milanótól.

Vojvoda Dávid 20 pontig jutott Forrás: MTI/Bugány János

A szolnokiak legújabb szerzeménye, a francia Vichy Clermont-tól érkezett amerikai Jarrod Jones egyelőre nem szerepelt a keddi keretben.

Jól kezdett a Szolnok

A házigazdák nagyszerűen kezdtek papíron jóval erősebb riválisuk ellen, Burrell első meccsén sorra harcolta ki a személyi hibákat, majd triplát dobott. A kemény védekezésnek is köszönhetően a nyitónegyed végén már 23-8 állt az eredményjelzőn, Strahinja Milosevic, a Tisza-partiak szerb kiválósága ekkor 8 pontnál tartott.

A folytatásban 29 pontnál megtorpant Pór Péter gárdája, ezalatt a 12 triplakísérletükből mindössze egyet bedobó vendégek 6 pontot szereztek, a közönséget Kovács Péter hármasa nyugtatta meg. A nagyszünetben 41-30 volt az állás.

Váratlanul sima győzelem

Térfélcsere után az olaszok az 54 NBA-mérkőzésen szerepelt, kongói Christian Eyenga révén 5 pontra felzárkóztak (46-41), ráadásul a lepattanók többségét is ők szerezték meg. Az Olaj azonban nem roppant meg, két perccel később ismét tíz pont fölött volt az előny (52-41), Milosevic pedig egy támadásból négy pontot dobott.

Pór Péter, a Szolnok edzője magyaráz Oleksandar Lypovyynak Forrás: MTI/Bugány János

A 61-54-ről induló negyedik játékrészben Vojvoda Dávid triplák nélkül is megszerezte 20. pontját, majd Marco Calvani vezetőedző reklamálása és technikai hibája, illetve Burrell hármasa keltett felzúdulást. A hajrában ihletett állapotban játszottak a hazaiak, a közönség látványos kosaraknak tapsolt, és a végig vezető magyar bajnok végül váratlanul simán nyerte meg fennállásának első meccsét az EK középszakaszában.

A Szolnok jövő szerdán a spanyol Zaragozához látogat.

"Az első 5-6 percben nem hagytuk felpörögni az olaszokat, és utána is mindig volt valaki, aki átlendítette a csapatot a holtponton. Jó védekezéssel sikerült tartani a 10 pont körüli, megnyugtató előnyt, és ezzel a szép győzelemmel igencsak magasra tettük a mércét magunknak" - mondta Pór Péter edző.