Visszavonult az NBA egyik legnagyobb legendája

Tim Duncan, San Antonio Spurs
WASHINGTON, DC - NOVEMBER 04: Tim Duncan #21 of the San Antonio Spurs looks on against the Washington Wizards during the second half at Verizon Center on November 4, 2015 in Washington, DC. The Washington Wizards won, 102-99. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Patrick Smith/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Tim Duncan, a San Antonio Spurs játékosa bejelentette, hogy 19 szezon után felhagy az aktív játékkal. Öt bajnoki címmel és rengeteg rekorddal a háta mögött zárja le karrierjét.

A ligában eltöltött 19 szezon után visszavonul az NBA-ben szereplő San Antonio Spurs centere, Tim Duncan - írja honlapján a kllub. A 213 centi magas középjátékost, aki 4-es 5-ös poszton is tudott játszani, 1997-ben első helyen draftolta a Spurs.

A vitrin:

A 40 éves kosaras teljes karrierjét a texasi csapatban töltötte, amelyikkel öt bajnoki címet nyert, és valamennyi szezonjában bejutott a Spursszel a rájátszásba. Hogy mennyire fontos játékos volt, azt jól mutatja, hogy ebben a 19 szezonban a csapat 1072-438-as, azaz 71%-os győzelmi mutatót hozott össze, amire ebben az időszakban egyetlen más major ligás (NBA, NFL, NHL, MLB) alakulat sem volt képes.

Rekordok tengere

Ahogy arra is, hogy az utolsó 17 szezon közül valamennyiben legalább 50 győzelmet szerezzen a 82 meccses alapszakaszban.

Az amerikai sporttörténelemben soha egyetlen játékos sem volt még képes ilyen hosszú karrier alatt 60% fölötti győzelmi mutató elérni.

Ő a harmadik az NBA történetében, aki pályafutása során elérte az 1000 győzelmet az alapszakaszban, de az első, akinek egyetlen csapattal sikerült. És Duncan az egyike annak két játékosnak, aki pályafutása során legalább 26 ezer pontot, 15 ezer lepattanót és 3000 blokkot jegyezhet – másik egy bizonyos Kareem Abdul-Jabbar).

Csak ők ketten:

Első évében ő volt az év újonca, kétszer (2002, 2003) lett az alapszakasz legjobbja (MVP), és háromszor a döntő legértékesebb játékosa (1999, 2003, 2005), és tizenöt alkalommal szerepelt All-Star-gálán.

Egy valami nem jött össze

Az Amerikai Virgin-szigeteken született játékos mindössze 40 alkalommal szerepelt az Egyesült Államok válogatottjában. 1998-ban lemaradt a világbajnokságról, mert az NBA sztrájkja miatt kellett kihagynia, a 2000-es olimpiát pedig egy sérülés miatt. Az egyetlen jelentős világversenye így az a 2004-es athéni olimpia volt, amelyiken az NBA-s csapat csalódásra három vereség után csak a bronzérmet tudta megszerezni. Ezek után Duncan nem is szerepelt többször nemzeti színekben.