Hanga zsenialitása kellett a britek elsöpréséhez

Hanga Ádám, kosárlabda
Kecskemét, 2016. augusztus 31. Hanga Ádám (j) és a brit Andrew Lawrence a kosárlabda Európa-bajnoki selejtező 1. fordulójában játszott Magyarország - Nagy-Britannia mérkőzésen a kecskeméti Messzi István Sportcsarnokban 2016. augusztus 31-én. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
A magyar férfi kosárlabda-válogatott remek játékkal legyőzte a brit csapatot szerdán a hatmeccses Európa-bajnoki selejtezősorozat kecskeméti nyitómérkőzésén.

Eredmény, G csoport, 1. forduló:
Magyarország – Nagy-Britannia 96-77 (25-22, 28-19, 21-21, 22-15)
a legjobb magyar dobók: Hanga 32, Vojvoda 24, Eilingsfeld 19

A britek 2009-ben szerepeltek összevont csapattal először Eb-n, majd keretüket szigetországi származású NBA-játékosokkal feltöltve egy meccset nyertek a 2012-es londoni olimpián. Tavaly már nem jutottak ki az Eb-re, a kulcsemberek sorra lemondták a válogatottságot, s a jelenlegi keretből csak a 11 NBA-szezont lehúzó, 33 évesen azonban csapat nélkül álló Ben Gordon emelkedik ki.

A magyar nemzeti együttes 1969 óta csak egyszer, 1999-ben vett részt Európa-bajnokságon.

Hanga Ádám 32 pontot szerzett Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A Messzi István Sportcsarnokban másfél perc után Vojvoda Dávid kezdte meg a pontgyártást, a szolnoki bedobó szerezte a hazaiak első 5 pontját. Hamarosan a Spanyolországban légióskodó Hanga Ádám, valamint a szintén szolnoki Eilingsfeld János és a körmendi Ferencz Csaba is betalált a triplavonalon túlról, 20-14-re alakítva az állást.

A második negyedben két brit pontra 13 érkezett válaszul, ám a 14 pontos előny nemsokára hétre olvadt, mivel Daniel Clark kiválóan dolgozott a palánk alatt. A nagyszünetben Vojvoda remek megoldásaival 53-41 állt az eredményjelzőn, Hanga a mezőny legjobbjaként 16 pontnál tartott.

Térfélcsere után maradt a tíz pont körüli különbség, a britek nyolc pontnál nem tudtak közelebb kerülni, Hanga ötödik triplájával pedig a játékrész végére visszaállt a 12 pontos előny (74-62).

A zárószakaszban 5 perccel a vége előtt 19 ponttal is vezetett Stojan Ivkovic szövetségi kapitány együttese, az elképesztő formában játszó Hanga átlépte a 30 pontot, a vége pedig a vártnál jóval simább győzelem lett az esélyesebbnek tartott szigetországiak felett.

A magyarok szombaton Luxemburgot fogadják Sopronban.