Vágólapra másolva!
Svédországban a hétvégén elrajtolt az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, a solnai AIK Fotboll szurkolói már az első fordulóban hallattak magukról.

Svédország belügyminisztériumának négy évébe telt, mire keresztülvitte azt a 2013-ban benyújtott törvényjavaslatát, amely minden sporteseményen megtiltja, hogy a szurkolók maszkot vagy álarcot viseljenek.

A sportpályákon bűncselekményt elkövetők beazonosítása érdekében született törvény március elsején lépett hatályba, az AIK ultrái azonban már 2017 első bajnoki mérkőzése előtt találtak egy kiskaput, ugyanis

vallási okokból engedélyezett az arc eltakarása.

A szurkolók egy része így nikábban, a muszlim nők arcát elfátyolozó kendőben ment ki a Hacken elleni találkozóra – írja az Aftonbladet.se.

Új trend a svéd lelátókon? Forrás: aftonbladet.se

Az ultrák üzentek is Anders Ygeman belügyminiszternek: „Értettük, mostantól vallási okokból takarjuk el az arcunkat. Mindent megteszünk a szabadságért, köszönjük a kiskaput!" – volt olvasható a lelátón elhelyezett transzparensen.

Üzentek a törvényhozóknak Forrás: aftonbladet.se

Anders Ygeman értékelte az ultrák kreativitását, szerinte viccesre sikerült az akciójuk, de csak egyszeri esetről lehet szó,

kizártnak tartja, hogy mostantól ez lesz az új divat a lelátókon.