Kevesebb pénzt tehettek zsebre a világ legjobban kereső sportolói

Horizontal
Real Madrid's player Cristiano Ronaldo smiles as he poses for a photo after attending an AFP interview at Pestana Hotel Palace in Lisbon on December 17, 2015. Cristiano Ronaldo will invest over 37 million euros in the Pestana hotel group to create four new hotels with the "CR7" logo in Portugal, Madrid and New York. AFP PHOTO / PATRICIA DE MELO MOREIRA TO GO WITH AN AFP STORY BY OLIVIER DEVOS / AFP PHOTO / PATRICIA DE MELO MOREIRA
Vágólapra másolva!
Sajnáljuk, de a következő bekezdésekben kénytelenek leszünk őrületesen nagy összegekkel dobálózni, amit hiába is keresnének a saját bankszámlájukon. A Forbes gazdasági magazin elkészítette a vilá 100 legjobban kereső sportolójának listáját, és bennünket csak az vígasztalhat, hogy tavalyhoz képest 40 millió dollárral kevesebb a végösszeg.

A Forbes számításai szerint 3,15 milliárd dollárról 3,11 milliárd dollárra csökkent a világ száz legjobban kereső sportolójának éves bevétele az elmúlt évhez képest. Ugyancsak szomorúsággal kell, hogy eltöltse az olvasót, hogy az iménti összegnek a szponzori pénzekből befolyó része is csökkent, méghozzá 4 százalékkal, 887 millió dollárra. Ennek hátterében az állhat, hogy Kobe Bryant és Peyton Manning személyében két olyan sztár is visszavonult, akiknek busás szponzori szerződéseik voltak.

Ki nyer ma? Forrás: AFP/Javier Soriano

Ami viszont nem változott az egy évvel ezelőtti állapothoz képest, az az, hogy továbbra is a Real Madrid portugál klasszisa,

Cristiano Ronaldo trónol a rangsor élén, 93 millió dollár megkeresve 12 hónap alatt,

amivel megelőzi a sorban őt követő LeBron Jamest és Lionel Messit (és persze a lista további 97 szereplőjét is).

Az első tízben egyébként meglepően színes a felhozatal, ugyanis hat sportág kiválóságai képviseltetik magukat: a legtöbb (4) kosárlabdázóból van, természetesen valamennyien az NBA-ből érkeznek, mellettük pedig akad két focista, valamint egy-egy teniszező, golfozó, amerikaifocista és autóversenyző.

A kereseti lista első tíz helyezettje (az összegek millió dollárban megadva):
1 Cristiano Ronaldo (foci) 93.0
2 LeBron James (kosárlabda) 86.2
3 Lionel Messi (foci) 80.0
4 Roger Federer (tenisz) 64.0
5 Kevin Durant (kosárlabda) 60.6
6 Rory McIlroy (golf) 50.0
6 Andrew Luck (amerikaifoci) 50.0
8 Stephen Curry (kosárlabda) 47.3
9 James Harden (kosárlabda) 46.6
10 Lewis Hamilton (Forma-1) 46.0

Az elsők között is akadnak már érdekességek, például megtudjuk, hogy míg Ronaldo 58 milliót kap a Real Madridtól és 35-öt szponzoroktól, addig LeBron Jamesnél éppen fordított az eloszlás (31,2 vs. 55 millió). Még érdekesebb a Roger Federer, Andrew Luck kettős.

Roger Federer összeütögeti magának az aprót Forrás: AFP/2017 Getty Images/Al Bello

A tenisz svájci félistene ugyanis a Forbes információi szerint az elmúlt 12 hónapban csupán 6 milliót keresett hivatásával, a többit a szponzori szerződésekből kaszálta, míg az NFL-ben szereplő Indianapolis Colts irányítója, éppen fordítva ül a lovon: 47 millió dolláros fizetését csak szerény 3 millióval toldják meg a szűkmarkú szponzorok.

Milyen Kína?

A teljes lista átböngészése után két érdekességre hívjuk fel a figyelmet: a listán nagyon kevés futballista van, azok viszont mind Európában játszanak – azaz

nem igaz a kínai ligával kapcsolatban keringő csillagászati gázsik mítosza,

hiszen sem Carlos Tévez, sem Graziano Pellé nincs a listán. Oda ugyanis csak két bajnokság négy csapatából van bejárás: a La Ligából a Real Madridból Ronaldo mellett Gareth Bale és James Rodriguez, illetve a Barcelonából Messi mellett két állandó fegyverhordozója, Neymar és Luis Suárez kapott meghívót.

Luis Suárez, Messi és Neymar: úgy örülnek, mintha pénzt kapnának Forrás: AFP/Marco Bertorello

A Premier League-ből pedig Zlatan Ibrahimovic és Wayne Rooney (Manchester United) mellett csak Sergio Agüero (Manchester City) fért be az illusztris kompániba.

Ami viszont nem is kicsit keserít el bennünket: a száz kiváló atléta között csupán egyetlen nőnek jutott hely –

mondanunk sem kell, hogy ő nem más, mint Serena Williams,

aki 8 milliós keresetével és 19 milliós szponzori bevételével az 51. helyen áll.

A száza listára egyébként ezúttal minden korábbinál magasabb, 21.4 millió dollár volt a beugró, ami 600 ezer dollárral több, mint egy évvel korábban.