Kőkemény piás a Newcastle tulajdonosa, és nem végez félmunkát

Horizontal
Owner of Sports Direct and Newcastle United, Mike Ashley arrives at the High Court in central London on July 3, 2017, to defend himself against a lawsuit filed by a former business associate. / AFP PHOTO / CHRIS J RATCLIFFE
Vágólapra másolva!
Mike Ashley-nek, a Premier League-be májusban visszajutó Newcastle United tulajdonosának a bíróság előtt kellene számot adnia egy görbe estéről. Tizenötmillió fontja bánhatja, ha nem jár sikerrel.

Mike Ashley a maga 2,2 milliárdos vagyonával Nagy-Britannia leggazdagabb embere, a Magyarországon is több áruházat működtető Sports Direct nevű cég tulajdonsa, valamint a Premier League-be májusban visszajutó Newcastle United tulajdonosa is.

Most azért kell bíróság elé állnia, mert egy Jeff Blue nevű bankár azt állítja, hogy 2013 januárjában Ashley egy kocsmában tető alá hozott tárgyaláson azt ígérte neki, ha valamilyen úton-módon elintézi, hogy a Sports Direct részvényeinek ára nyolc font fölé emelkedjen, akkor 15 millió fontot fog neki fizetni.

Félig berúgni kidobott pénz, vallja Mike Ashley Forrás: AFP/Chris J Ratcliffe

A részvények ára el is érte a bűvös nyolc fontot - sőt, a csúcson 9,22 fontot is adtak egy papírért -, úgyhogy Blue szeretné most behajtani jogosnak vélt jussát. Ashley viszont amondó, hogy nem emlékszik rá, hogy ilyen ígéretet tett volna – ami az ominózus estén történtek fényében nem is csoda.

– mondta a bíróságon Mike Ashley, nem kímélve a saját renoméját.

Ashley-t valóban nagy piásként ismerik, aki nem csinál ügyet a horribilis vagyonából - "csak papír, elméleti pénz, nem tudok hozzájutni, hiába a sok pénz, annyit ér, mint a tapéta a falon" -, a munkahelyén pedig hasonlóan viselkedik, mint Jordan Belfort.

"Nem ritka, hogy a beosztottjait ivóversenyekre hívja ki. Egy ilyennek a végén egyszer belehányt egy kocsma kandallójába" - mutatta Blue a bíróságon üzlettársát, aki elmondása szerint rendszeresen szervez üzleti találkozókat kedvenc kocsmáiba.

A Sports Direct

Mike Ashley 1982-ben alapította meg a Sports Direct nevű, sportszereket áruló vállalkozását, amely a kezdeti lassú növekedés után 2002-ben a Lillywhite tíz áruházának, valamint a Lonsdale márka megvásárlásának köszönhetően váltott rakéta üzemmódba, három év alatt 80-ról 150-re növelve áruházai számát. A SD több volt dolgozója szerint az áruházlánc sikerének titka az egykori szovjet munkatáborokat, a GULAG-ot idéző munkakörülményekben, és a törvényben előírt minimumnál is jóval alacsonyabb bérekben rejlik. Utóbbiról a Guardian készített tényfeltáró riportot, ami után látványos zuhanásba kezdett a cég részvényeinek ára.