Társoldalunk:

A lángos odaát van: augusztusban jön a MOL Balaton-átevezés

2017.07.13. 16:17

Augusztus 12-én Fonyód és Badacsony között Balaton-átevezést tartanak. Az eseményen bárki részt vehet, aki rendelkezik emberi erővel hajtott vízi sporteszközzel, vagyis csónakkal, SUP-pal (stand up paddle), vagy evezős hajóval. Mindenki, aki részt vesz a versenyen, ajándék lángost kap a nagy hajtásra.

A MOL által támogatott eseményre a mai naptól egyénileg, vagy tetszőleges számú legénységgel is lehet nevezni. A Balaton-átevezés útvonala: Fonyód-Badacsony-Fonyód. A túraverseny távja 10,2 kilométer lesz.

Szollár Domokos, a MOL-csoport kommunikációs igazgatója elmondta, az átevezés egészen új szemszögből mutatja be a Balatont.

„Az átevezéssel és az egész nyáron át párhuzamosan futó MOL Nagyon Balaton programsorozattal arra szeretnénk bíztatni az embereket, hogy keljenek útra, fedezzék fel újra az országot és a Balatont" – mondta Szollár Domokos, aki azt is elárulta, hogy a MOL-csoporton belül már komolyan készülnek az augusztusi megmérettetésre.

Szollár Domokos és a MOL-csoport komolyan készül a Balaton-átevezésreForrás: Origo

„Több kollégám rendszeresen jár evezni a csepeli Kis-Duna öbölbe. Egyelőre nem tudom, hányan fogunk nevezni, de mindenképpen erős csapatot szeretnénk kiállítani. Ha túl sokan leszünk, akkor könnyen lehet, hogy megtöltünk egy nagy hajót és csak bulizni fogunk" - tette hozzá Szollár Domonkos. Elmondta, hogy a MOL-t mindenki azzal azonosítja, hogy támogatja az élsportot, és azon belül is a legjobbakat – mint Hosszú Katinka, Gyurta Dániel, Kozák Danuta, vagy éppen Szilágyi Áron - azonban ez nem teljesen igaz, mert a sport mindenkié, és azokat is fel kell karolni, akik csak szabadidős tevékenységként tekintenek rá.

A Kajak-Kenu Szövetség elnöke szeretné, hogy a Balaton-átevezés hagyományt teremtsen.

„Szerettük volna, hogy ne csak átúszni, körbefutni, vagy körbe kerékpározni lehessen a Balatont, hanem végre szervezett keretek között átevezni is. Bízunk benne, hogy ez a kezdeményezés hagyományt teremt majd" – kezdte Schmidt Gábor, aki szeretné, hogy a Kajak-Kenu Szövetség a jövőben, a turisztikában és a szabadidősportban és nagyon szerepet vállaljon.

Schmidt Gábor, a Kajak-kenu Szövetség elnöke is rajthoz áll augusztusbanForrás: Origo

„Sokan nyaralnak a Balatonon, így jobb helyszínt keresve sem találtunk volna. A jövőben szeretnénk kiépíteni egy vizisport hálózatot Balatonon, amely a tervek szerint már jövő nyáron működőképes lenne – tette hozzá a Schmidt Gábor, aki kijelentette, hogy az augusztusi Balaton-átevezésen a szövetség dolgozói és az élsportolók is részt fognak venni.

A verseny technikai igazgatója elmondta, minden induló, aki teljesíti a távot, az megkapja megérdemelt lángosát.

„A verseny érdekessége, hogy a teljes átevezést egy kialakított folyosón fogjuk biztosítani. Létrehoztunk egy olyan kategorizálási rendszert, ami nem hajók szerint, hanem sebességi alapon rangsorolja az egységeket. Az időeredmény alapján mindenki egy adott kategóriába fog kerülni. Díjazni fogjuk a kategóriákat és az abszolút helyezetteket is" – mondta Vaskúti Máté, majd ismertette, hogy kik azok, akik nem indulhatnak a versenyen.

Vaskúti Máté a MOL Balaton-átevezés technikai igazgató 500 indulóra számítForrás: Origo

Egyetlen kizáró ok van: az elején lesz egy kétszáz méteres szintfelmérő, amit három percen belül teljesíteni kell. Aki ezt nem tudja megtenni, annak nem biztonságos az indulás" – folytatta a verseny technikai igazgatója, és leszögezte, hogy a Balaton-átevezésen matraccal és hasonló kellékekkel nem lehet elindulni. Persze bármi megtörténhet, így ha egy vállalkozó szellemű nevező valamilyen különleges eszközzel állna rajthoz, azt jeleznie kell, és a technikai bizottság elbírálja.

A MOL Balaton-átevezés szervezői folyamatos összeköttetésben állnak a meteorológia szolgálattal, másodfokú viharjelzés esetén nem indítják el a hajókat. Ha így történne, akkor egy nappal később, augusztus 13-án rendeznék meg a körversenyt.

A MOL Balaton-átevezésre a verseny napján déli 12 óráig lehet nevezni a helyszínen, vagy interneten a www.balatonatevezes.hu honlapon. A verseny helyezettjei díjazásban részesülnek.