Veterán rádiós kapta az idei Szepesi-díjat

Gulyás László Foglalkozás FOTÓ KÉPKIVÁGÁS kommentátor laza arckép, portré SZEMÉLY újságíró
Budapest, 2012. május 14. Gulyás László, az MTVA egyik kommentátora a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságon. MTVA Fotó: Zih Zsolt
Vágólapra másolva!
Gulyás László kapta a Szepesi-, Deák Ferenc özvegye pedig az Östreicher-díjat - az elismeréseket harmadszor ítélte oda a Puskás Nemzetközi Futball Alapítvány.

A Szepesi György-díjat a magyar labdarúgás ügye iránt elkötelezett sportújságíró veheti át. Novotny Zoltán (2015) és Hajdú B. István (2016) után idén a 67 éves Gulyás László érdemelte ki az elismerést, aki nyolc nyári olimpia mellett számos más nagy világeseményről, s az egyik legnagyobb magyar labdarúgó kupasikerről, a Videoton UEFA Kupa-meneteléséről is tudósított.

Budapest, 2012. május 14. Gulyás László, az MTVA egyik kommentátora a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságon. MTVA Fotó: Zih Zsolt Forrás: MTI/Zih Zsolt

A díj névadója, a 95 éves Szepesi György betegsége miatt nem tudott részt venni a Groupama Arénában rendezett csütörtöki ünnepélyes átadón. Gulyás László kollégájától, az elsőként kitüntetett Novotny Zoltántól vette át a díjat.

Az Östreicher Emil-díjat Deák Ferencnek, a Ferencváros és a Dózsa legendás csatárának özvegye, Deák Ferencné Diósy Ilona kapta. Ezt az elismerést egy olyan hozzátartozónak ítélik oda, aki egy korábbi nagy futballista pályafutását, életét segítette a háttérből a nyugodt családi légkör megteremtésével. Diósy Ilona 45 évig volt minden idők legjobb európai góllövőjének a felesége:

a Bamba becenévre hallgató támadó az 1945/46-os idényt a Szentlőrinc játékosaként 66 találattal zárta, s ez mindmáig Európa-csúcs,

amelyet a labdarúgás statisztikáival foglalkozó szervezet, az IFFHS is jóváhagyott.

Az Östreicher Emil-díjat először Czibor Zoltán húga, Mester Emilné Czibor Zsuzsanna kapta, tavaly pedig Tóth Mihály özvegye, Tóth Mihályné Hamzsek Jolán volt a kitüntetett.

A díjazottaknak járó egy-egymillió forintos jutalmat az alapítvány ausztráliai kuratóriumi tagja, Robert Belteky és a Zwack Unicum Nyrt. adománya tette lehetővé.