Társoldalunk:

Három hónappal megúszta az önmagát feljelentő golfozó

2018.01.12. 10:23

Brad Fritsch kanadai profi golfjátékost három hónapra eltiltotta a sportági szövetség, miután feljelentette magát doppingvétség elkövetése miatt.

Fritsch még november 30-án tájékoztatta a Profi Golfozók Nemzetközi Szövetségét (PGA), hogy gondatlanságból doppingvétséget követett el, miután egy fogyókúrás táplálékkiegészítővel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tiltólistáján szereplő dehydroepiandrosterone nevű anyagot juttatott a szervezetébe. 

Brad Fritsch számos pozitív visszajelzést kapott sportszerű döntése utánForrás: AFP/2016 Getty Images/Vaughn Ridley

"Haragszom magamra, mert eszembe sem jutott, hogy megnézessem, milyen összetevők vannak a szerben" – írta közösségi oldalán Fritsch, akinek eltiltását a bejelentéstől számítják, és három hónapig (90 napig) lesz érvényben, és február 28-án térhet vissza a golfpályára.

Fritsch hozzáteszi, tisztában volt vele, hogy el fogják tiltani, mert a PGA szabályzata kimondja, hogy az önfeljelentés ugyanúgy doppingvétségnek minősül, mintha egy teszt során bukik meg a sportoló.

"Büszke tagja vagyok a szervezetünknek, éppen ezért nem akartam ezt a dolgot félvállról venni" – hangsúlyozta a sportoló.

A PGA-nél 2008 óta végeznek doppingteszteket, azóta nagyon kevés eltiltás született, a sportág elitjéből (a világranglistán 831. Fritsch nem tartozik ide) csak a korábbi világelső, a fidzsi-szigeteki Vijay Singh kapott még 2013-ban ugyancsak 90 napos eltiltást.