Társoldalunk:

Ott lesz a téli olimpián a híres tongai zászlóvivő

2018.01.20. 20:04

A riói olimpia nyitóünnepségén rendhagyó népviseletével feltűnést keltő tongai taekwondós, Pita Taufatofua valóra váltotta nagy álmát és ott lehet Phjongcshangban.

Két héttel ezelőtt már úgy tűnt, hogy Pita Taufatofua, aki a 2016-os riói nyári olimpia megnyitóján lett percek alatt percekig világhírű, eljuthat a február 9-én kezdődő phjongcshangi téli olimpiára. A dolog azonban mégsem volt olyan egyszerű, ugyanis nem tudott eljutni Isztambulból Horvátországba, így a legutolsó Világkupa-versenyen kellett megszereznie a kvótát, Izlandon.

A két évvel ezelőtti versenysúlyából 15 kilót leadó, cserébe viszont sokkal több ruhát magára öltő Taufatofua, végül élete talán első sífutó versenyén - addig a nemzteközi síszövetség (FIS) által engedélyezett - roller sí versenyeken gyűjtötte a pontokat, megszerezte a kvalifikációt, így ott lehet Dél-Koreában.

Soha nem voltam még ilyen tragikus anyagai körülmények között, de soha sem voltam még ennyire boldog – mondta a tongai sportoló, aki minden vagyonát feltette álma teljesülésére.

Taufatofua egyébként a második tongai sportoló lesz, aki részt vesz egy téli olimpián. Négy évvel ezelőtt Fuahea Semi indult a szánkósok között, aki egy német fehérneműcéggel kötött szponzori szerződés értelmében Bruno Banani néven szerepelt, és 39 induló közül a 32. lett összetettben.