Társoldalunk:

Hihetetlen, de már 2024-ben olimpiai sportág lehet az eSport

2018.02.09. 18:00

A világon egyre nagyobb teret hódít magának a versenyszerű videójátékozás, a folyamat pedig megállíthatatlannak tűnik. Korábban talán sokan azt sem tudták, mit is jelent pontosan az eSport, most pedig ott tart a dolog, hogy a 2024-es nyári olimpiát rendező Párizs mérlegeli annak a lehetőségét, hogy a NOB-bal egyeztetve felvegye az eSportot az olimpia műsorára.

Habár a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közelgő ülésén nincs napirendi pontja az olimpiai versenyszámok megváltoztatásának, vagy bővítésének, a NOB társelnöke, Tony Estanguet azt mondta, hogy a szervezet elgondolkozik az eSport olimpiai műsorba iktatásán.

Az eSport népszerűsége megállíthatatlanul növekszikForrás: AFP/Robyn Beck

Az ESPN sportcsatorna kimutatása alapján ugyanis óriási az érdeklődés a versenyek iránt. Több millió dolláros bevételt és közel 150 milliós nézettséget értek el 2017-ben az élő eSport közvetítésekkel.

Muszáj odafigyelnünk az eSportra, mert ez a dolog már régen nem arról szól, hogy a hálószobában ülve játszadoznak a gyerekek. Az idősebbeknek nehéz ezt elfogadniuk, de a fiatalok között iszonyatosan népszerű, így nem kell kapásból elutasítónak lenni, nyitnunk kell az újdonság felé."

Estanguet elmondta, semmivel nincsenek elkésve, hiszen a döntés előtt bőven van idejük mérlegelni a lehetőségeket, illetve pró és kontra érveket felsorakoztatni az eSport olimpiai műsorba történő emelése ellen, vagy éppen mellette.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach 2017 tavaszán még nem tudta eldönteni, hogy az eSport az sport-e, vagy nem. Könnyen lehet, hogy hamarosan tudni fogjaForrás: AFP/-

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság német elnöke 2017 tavaszán azt mondta, maga sem tudja eldönteni, hogy az eSport az valóban sporttevélkenység-e, vagy valami egészen más. A NOB elnökének ez a kijelentése nem arra mutat, hogy az eSport hamarosan betör az olimpia műsorára, de látva ennek a tevékenységnek az iszonyatos népszerűségét, könnyen lehet, hogy a német sportvezér pár hónap múlva másképpen fog gondolkodni. A tradicionális olimpiai sportágak kedvelői persze most a fejüket fogják, de azt mindenki tudja, hogy a nyári olimpiák műsorán van egy-két olyan szám (vagy sportág), amelynek népszerűsége nem ér az eSport nyomába.

Mindenesetre figyelemreméltó, hogy már a Washington Post is ezzel az üggyel foglalkozik. Ne legyen kétségünk, hogy az eSport olimpiai műsorba emelése hatalmas vihart okozhat. Ugyanakkor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjai nem tehetik fel a szemellenzőt, ha az eSport szóba kerül. A világon olyan őrült sebességgel terjedő tevékenységről van szó, amelynek fejlődését senki sem tudja megállítani.

Még a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sem.

(Forrás)