Társoldalunk:

Szurkolóból lett szakkommentátor

2018.05.16. 12:35

Televíziósként igyekszik felnőni a nagy elődökhöz Székely Dávid, aki a szegedi világkupán debütál és mostantól állandó kommentátora lesz a kajak-kenunak az M4 Sporton. A fiatal sportriporter már 10 évesen ott izgult a képernyő előtt, amikor Kolonics György és Horváth Csaba 1996-ban olimpia bajnok lett párosban és azóta is figyelemmel kíséri a sportágat, csatornaigazgatóként pedig eddig is mindent megtett azért, hogy a közmédia sportadóján kiemelt helyet kapjon a kajak-kenu.

A hamarosan új sportágban is bemutatkozó kommentátorral a kajakkenusport.hu készített hosszabb interjút. 

A beszélgetésben Székely Dávid elmondta, nem ez lesz az első alkalom, hogy a Maty-éren dolgozik. "2011-ben a szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságról még egy másik sportcsatorna munkatársaként a helyszínről közvetítettem, sőt 2011 és 2013 között az összes gyorsasági világkupának is a kommentátora voltam. Érdekesség, hogy ezalatt a három év alatt végig Hüttner Csaba, a jelenlegi felnőtt szövetségi kapitány ült mellettem szakkommentátorként, szóval nem voltam rossz kezekben." 

Székely Dávid egy pici szurkolást megenged magának kommentátorként isForrás: Zih Zsolt

A tévésnek nem kell túl sokat ismerkednie a válogatott tagjaival - köszönhetően a szegedi Olimpiai Reménységek Versenyének -, melyet 2016-ban angol nyelven közvetített az interneten. Így az akkori serdülő, illetve ifi csapat legjobbjait - akik ma a felnőtt válogatott legfiatalabb tehetségei között vannak - jól ismeri. 

Ha tudatosan nem is, de ösztönből kisgyerekkora óta készült a feladatra. "Már gyerekkorom óta szinte az összes létező közvetítést megnéztem. Szerintem minden sportszerető magyarnak van kedvenc kajak-kenu versenye, amire szívesen emlékszik vissza. Nekem a Kolonics, Horváth páros olimpiai győzelme az, pedig 1996-ban még csak 10 éves voltam."

Kolonics György volt az egyik kedvenceForrás: MTI/Kovács Tamás

Székely Dávid arról is beszélt, hogy valamennyi elfogultságot még a kommentátor számára is megengedettnek tart. "Az természetes, hogy lehet szorítani a magyar versenyzőkért, de azt vallom, hogy szurkolóvá nem válhatunk, egy kommentátor ugyanis nem lehet annyira elfogult. Például, ha valami nem úgy sikerül a mieinknek, ahogy szeretnénk, azt nem szabad elhallgatni. Szerencsére a kajak-kenu esetében egy kicsit könnyebb a dolgunk, mint például egy labdajátéknál. Itt van stopper, van célvonal és nem lehet mondjuk a bíróra fogni a sikertelenséget."

A teljes interjú ide kattintva olvasható.